17 martie 2022 — Spectacole de teatru

Spectacol de teatru | Inocentul

Vă era dor de un spectacol bun de teatru? Muzeul Național al Literaturii Române vă invită de Ziua Mondială a Teatrului la spectacolul „Inocentul” de Radu Băieșu, după un text al lui Ion Băieșu, duminică, 27 martie 2022, de la ora 17.00, în sediul din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8 (în spatele Bisericii Albe).

Ziua Mondială a Teatrului este marcată în fiecare an la 27 martie, în vederea conştientizării valorii teatrului în toate formele sale şi pentru a permite comunităţilor de teatru să-şi promoveze activitatea în întreaga lume.

În demersul teatral, intitulat nu întâmplător „Inocentul”, regizorul Radu Băieșu și actorul Dan Tudor, folosind cuvintele lui Băieșu, și-au propus să-l descopere pe omul de lângă noi. Vecin, coleg de serviciu sau chiar rudă, debitând gogomănii cu imensă seriozitate, stabilind reguli de viață și chiar idealuri, într-o halucinantă confuzie a termenilor și sărind adesea pârleazul spre absurd. Personajul ni se spovedește cu mândrie, convins fiind de justețea raționamentelor sale aberante și în final ne cere chiar și aprobarea. Între două trenuri, unde altundeva decât în bufetul gării (că nu degeaba a fost Caragiale patronul cârciumii din gara Mizil), Costel, cu ingenuitate, își povestește viața, făcându-ne martori ai unei existențe care ar părea banală, dacă n-ar fi bântuită de absurdul generat de o societate alienată de formalismul ei găunos.

Înainte de a deveni scriitor, Ion Băieșu a fost gazetar. Astfel, a bătut în lung și în lat țara și prin intermediul unei rubrici din ziarul Scânteia tineretului, intitulată „De la om la om”, a putut intra în contact cu nenumărate prototipuri ale personajelor operei sale. Cea mai mare parte a scrisorilor primite era expediată de diverse femei, tinere și mai puțin tinere, care îi cereau sfaturi în legătură cu spinoasa problemă a amorului, împărtășit sau nu. Astfel, a descoperit o mină de aur, ce i-ar fi umplut de bucurie până și pe Ilf și Petrov.

„Am găsit această modalitate extraordinară de a-l plasa pe el, pe Inocent, între oamenii care așteaptă trenul. El este așezat între călători, pentru că fiecare dintre noi așteaptă fie un Personal, un Accelerat, un Rapid sau, de ce nu, Orient-Express-ul. Noi toți așteptăm câte un tren. El are curajul de a spune lucrurilor pe nume, direct. El nu este un moralizator. Tot ce face este condamnabil aparent. Poți să greșești, dar poți rămâne curat. Poți să faci gafe, dar poți să rămâi simpatic. Pe Inocentul nostru îl afectează la modul personal problemele lui, nu pe noi”, spune Dan Tudor.

Intrarea este liberă. Pentru rezervări și detalii vă rugăm să trimiteți un mesaj la adresa programe@mnlr.ro sau pe WhatsApp la 0736.598.451.