20 februarie 2020 — Spectacole de teatru

Spectacol de teatru poetic | Dialoguri eminesciene | Cu Daniela Nane și George Custură

Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la spectacolul de teatru poetic „Dialoguri eminesciene”, în interpretarea actorilor Daniela Nane și George Custură, duminică, 8 martie 2020, ora 17.00, în Mansarda sediului din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8 (în spatele Bisericii Albe).
Rezervări: programe@mnlr.ro, responsabil Gabriela Toma.

În anul în care se împlinesc 170 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu, actrița Daniela Nane și actorul George Custură propun publicului bucureștean un spectacol de teatru poetic, sub forma unor „Dialoguri”, atât de necesar pentru a evada din rutina cotidiană. Spectacolul a fost construit pe un gând ce are ca temă terapia prin poezie. „Eminescu nu e desuet sau expirat. Opera lui continuă să impresioneze printr-o bogăție, diversitate, complexitate și intensitate. Unele poeme s-au ofilit și nu ne mai spun mare lucru, dar pe multe le redescoperim surprinși de farmecul și modernitatea lor, sau de forța vizionară și expresivitate extraordinară. Din păcate, eminescologia ca disciplină aproape că nu mai există. Simbolic, marele poet continuă să rămână în conștiința colectivă. Ironizat de unii, compromis de alții, mitul eminescian e autentic și rezilient. Eminescu a influențat marii noștri poeți, inclusiv avangardiștii interbelici și chiar dacă poetul e mai puțin citit astăzi, continuă să ne reprezinte la vârf și o va face multă vreme”, scria într-un articol conferențiarul universitar doctor Paul Cernat.

Daniela Nane este actriță a Teatrului Bulandra din 1995 și are o carieră artistică solidă, cu roluri diverse și complexe, jucând în peste 50 de spectacole de teatru și filme de lung metraj și de televiziune, lucrând cu  regizori importanți si actori de renume: Andrei Șerban, Alexandru Darie, Horațiu Mălăele, Gerard Depardieu, Harvey Keitel, sir Ben Kingsley. S-a apropiat de poezie în adolescență, când asculta cu admirație versurile rostite de George Vraca sau Florian Pittiș și când a început, timid, să recite primele poeme. La un înalt nivel de performanță artistică, „Pianul cu poeme” îi dă șansa de a dărui oamenilor clipe de emoție și de regăsire, care să le reamintească de noblețea din suflete.

George Custură a devenit cunoscut publicului datorită numeroaselor piese de teatru în care a jucat, reclamelor, rolurilor deţinute în sitcomuri precum  „La bloc” sau „Vine Poliţia”, dar şi graţie rolului din telenovela „Aniela”. A debutat în 1980 pe scena Teatrului de Stat din Reşita, unde a fost repartizat să-şi facă stagiatura, după ce a absolvit Institutul de Teatru Târgu-Mureş, la clasa profesorului Constantin Codrescu. Din 1983, până în 1991, George Custură a jucat la Teatrul „Maria Filotti”, din Brăila, iar din 1991 a venit la Braşov, unde continuă să joace şi astăzi pe scena Teatrului „Sică Alexandrescu”. Actorul a deţinut peste 40 de roluri principale în piese de teatru, a participat la turnee europene şi americane cu spectacolul „Denaidele”. A jucat şi în filme: „Hotel de lux, regia Dan Piţa, „Cel mai iubit dintre pământeni”, „Ryna”, „Regii blestemaţi”.