27 februarie 2018 — Evenimente

Spectacolul Albastru/Portocaliu

Muzeul Național al Literaturii Române găzduiește o primă reprezentație a spectacolului de teatru Albastru/Portocaliu, o producție a Giuvlipen, joi, 1 martie 2018, ora 19.00, în Sala „Ion Băieșu” din Calea Griviţei 64-66.,

Spectacolul Albastru/Portocaliu este o reinterpretare locală a piesei cu același nume, scrisă în anul 2000 de dramaturgul britanic Joe Penhall. Mihai Lukacs plasează personajele piesei într-un centru de sănătate publică din Bucureștiul contemporan, iar dialogurile puternice, uneori la limita tragi-comicului, dintre cei trei protagoniști descriu dificultățile și de multe ori absurdul situației din universul psihiatric.

„Este un spectacol în oglindă. Avem senzația că suntem întregi doar când ne vedem reflecția în ceilalți. Dar în această privire către celălalt există și multă dorință și un surplus de real, o gaură făcută chiar în centrul sistemului nostru simbolic.“ – Mihai Lukacs

Scenariul spectacolului ne scufundă într-o lume greu accesibilă, a dublei experiențe a Gildei, o tânără femeie de etnie romă, în calitate de pacient al secției de psihiatrie, de unde aflăm, încă de la început că vrea să plece, dar și izolarea pe care aceasta o trăiește și în afara cadrului instituționalizat al spitalului. Echilibrul fragil al sănătății sale mintale, transformarea într-un obiect al disputei dintre doi medici, medicul său direct și șeful de secție, turbulențele create de orgoliile celor doi, metodologia standard aplicată pentru externări și reclamații sau ierahiile imuabile din sistemul medical românesc, fac din spectacolul albastru/portocaliu o voce importantă de vizibilizare, prin mijloace artistice, a experiențelor ascunse, discriminatorii sau tabuizate.

O producţie a companiei de teatru Giuvlipen.
Distribuție:
Zita Moldovan
Claudiu Dumitru
Andrei Serban
Muzica live – Pœtrip
Scenografie – Laurentiu Ridichie
Regia artistică – Mihai Lukács

Nu uitați că înainte de începerea spectacolului puteți vizita și expozițiile din cadrul Bienalei de Carte Bibliofilă și de Carte-Obiect, deschise în același sediu al MNLR.