29 iulie 2024 — Evenimente

Străbătând America de Sud

Muzeul Național al Literaturii Române organizează, la sediul său din Calea Griviței 64-66, Sala „Alexandru Condeescu”, în data de 6 august 2024, ora 18:00, vernisajul expoziției Străbătând America de Sud de Mihaela Moțăianu și Cornelia Moțăianu.

Deși trăim într-o epocă în care descoperirile geografice au fost de mult terminate, există totuși posibilitatea de a descoperii lumea prin ochii exploratorilor contemporani. Expoziția de fotografie Străbătând America de Sud prezintă două perspective diferite dar complementare asupra fascinantului continent al Americii de Sud, un studiu comparativ, ilustrat prin imagini, al diversității geografice și culturale.

Cu aparatul fotografic mereu la îndemână, Mihaela Moțăianu și Cornelia Moțăianu s-au încumetat să străbată la pas sau cu diferite mijloace de transport, zone naturale cât și aglomerări urbane cu intensă viață cotidiană. Itinerarul a cuprins porțiuni din Uruguay, Chile și partea de nord până la sud a Argentinei. Fotografiile surprind contrastul uluitor dintre măreția și vâltoarea cascadelor Iguazú, liniștea adâncă a Patagoniei dar și pulsul vibrant al metropolelor sud-americane.

Expoziția este deschisă în perioada 6 – 17 august 2024.

Mihaela Moțăianu este senior Art Director și fotograf, membru din 2016 al Uniunii Artiștilor Plastici din Romania (UAP), filiala Design București și din 2022 membră în consiliul de conducere a filialei. A absolvit Academia de Arte din București în 1997 (actualmente UNArte) cu o triplă specializare în Design Grafic, Design de Produs și Design Ambiental. Își desfășoară activitatea profesională în industria publicitară încă din 1996, colaborează cu agenții de publicitate internaționale și locale pentru campanii publicitare și proiecte de design grafic. Mihaela realizează experimente fotografice în mediului urban și natural și a expus fotografie în expoziții de grup și personale, în tară și străinătate dar și expoziții în mediul virtual. În Portugalia a expus fotografii în cadrul expoziției de grup Art & Sounds, Sounds in Art  în 2019 la Chamusca; două expoziții personale: Memórias da Água în 2020, la Centrul Cultural Elvino Pereira din Mação și Para Uma Poesia da Paisagem în 2020 la Galeria Maria de Lourdes de Mello e Castro din Tomar. În România a participat la expoziții de grup organizate de UNArte, între 2019 și 2024; Salonul Național de Artă Contemporană (SNAC) în 2022; Urban Insights în 2021 la Galeria 15 Design din București; Istanbul în 2014 la Cărturești Café Verona din București. Expoziții personale: Panta Rhei și Foto>Grafisme în 2023, ambele deschise la Galeria 15 Design. Expoziții în spațiul virtual: The Poetry of the Cityscape pe platforma Artsteps, Chairs pe explorarta.com și A Palimpsest of the Cityscape promovată pe pagina web și platformele de socializare ale ICR Lisabona în iunie 2022.

Cornelia Moțăianu este senior Art Director, designer grafician și membru din 2016 al Uniunii Artiștilor Plastici, filiala Design București. A absolvit Universitatea Națională de Arte din București (UNArte), departamentul Design în 1999. Are o experiență de peste 25 de ani în Advertising ca senior Art Director, dezvoltând concepte creative pentru campanii publicitare și identitate vizuală pentru diferite mărci și companii naționale și internaționale. În 2019 a început studiile doctorale în arte vizuale la UNArte. Cornelia este lector universitar colaborator la Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din 2016, unde susține seminarul de Desktop Publishing. Între 2020 și 2023 a fost asistent universitar în departamentul Design al UNArte, pentru programul de master, specializarea Design de Ambient și pentru Spațiul Public, în cadrul căruia a curatoriat mai multe expoziții ale studenților masteranzi. Ca artist a participat la mai multe expoziții naționale de grup, precum și expoziții realizate de Școala Doctorală a UNArte unde a fost și curator al unei expoziții de grup, cu proiecte de cercetare ale studenților doctoranzi. Colaborează cu echipa proiectului internațional Time Maps / Hărțile timpului din 2021, realizând experimente vizuale și virtuale în cadrul Școlii Doctorale a UNArte. Are strânse colaborări cu edituri precum Universul Juridic, Crime Scene Press, Lumea Credinței realizând grafică de carte începând cu 2015.