10 septembrie 2023 — Expoziții

Expoziție Kiro Urdin

Termenul tabula rasa este folosit în epistemologie și psihologie și se referă la mintea umană înainte ca ideile să fie imprimate în ea ca urmare a unei reacții a simțurilor la lumea nesfârșită a obiectelor; adică este filosofia potrivit căreia cunoașterea provine din experiență și percepție. Acesta a fost un punct de discuție de-a lungul secolelor și mileniilor, fie că este vorba despre o tablă neutilizată sau de o foaie albă gata să primească noi experiențe și cunoștințe din lumea exterioară sau idei care nu au fost încă încorporate în cunoștințe deoarece nu au fost aplicate, asemănător cuvintelor șterse de pe o tablă.

Putem apoi discuta procesul de creație într-un mod similar? Putem afirma că o operă de artă, în diferitele sale etape și diferite faze de creație, începe, de fapt, cu o tabula rasa și se construiește treptat pe propriul sistem de cunoaștere? Bineînțeles că putem și avem voie să facem acest lucru. Modul ontologic special și personal al operei vorbește despre gradul în care cunoștințele și experiența artistului influențează lumea autonomă a operei de artă în sine, care are cu siguranță propriul său sistem de diagnosticare personalizat și eterogen pentru a primi informații și a construi parametrul valoric.

Aceste percepții și cunoștințe, cu bună știință sau fără bănuială, sunt examinate de Kiro Urdin (Macedonia de Nord) în cea mai recentă lucrare a sa, care poartă acel văl de „cunoaștere care are nevoie de experiență” – Tabula rasa. Creația acestei piese este însoțită de un film de tip documentar al autorului, care descurcă misterele procesului de creație și arena în care se desfășoară dialogul energetic cu pânza.

http://kirourdin.info/

Expoziția este vernisată în cadrul Festivalului Internațional de Poezie București 2023, ediția a XIII-a, și este organizată la sediul MNLR din Calea Griviței 64-66. Vizitatorii sunt așteptați de marți până duminică, între 10.00 și 18.00, din 12 septembrie până în 17 septembrie 2023.