16 octombrie 2023 — Audiții

Teatrul Național Radiofonic își omagiază valorile | Simona Bondoc

Muzeul Național al Literaturii Române și Teatrul Național Radiofonic vă invită vineri, 20 octombrie 2023, de la ora 15.00, la sediul din Strada Nicolae Creţulescu nr. 8, la o întâlnire de suflet cu una dintre marile actrițe ale scenei românești contemporane, Simona Bondoc.

Născută la 21 octombrie 1933, absolventă a Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din Bucureşti, în 1954, la clasa profesoarei Beate Fredanov, actriță de teatru, film, radio, televiziune, societară de onoare, din 2002, a Teatrului Naţional din Bucureşti, pe scena căruia a jucat zeci de roluri memorabile, Simona Bondoc a desfăşurat o remarcabilă activitate în studiourile Radioului, vocea sa profundă, pătrunzătoare, cu inflexiuni unice înnobilând și îmbogățind zeci de producții sonore, sub bagheta unor regizori din diferite generații artistice. Cariera radiofonică a Simonei Bondoc, extrem de bogată și de diversă, acoperă câteva decenii de radiofonie teatrală și reprezintă, fără îndoială, o pagină de aur din istoria teatrului sonor, în România.

„Noaptea iguanei” de Tennessee Williams, „Neînțelegerea” de Albert Camus, „Steaua fără nume” de Mihail Sebastian, „Orfeu în infern” de Tennessee Williams, „Pădurea” de A. N. Ostrovski, „Dragă mincinosule” de Jerome Kilty, „Vinovați fără vină” de A. N. Ostrovski, „Când vine barza” de André Roussin, „Generația de sacrificiu” de I. Valjan, „Donna Alba” de Gib Mihăescu sunt doar câteva dintre producțiile radiofonice, în care Simona Bondoc susține adevărate recitaluri actoricești, partituri ample, bogate, care au necesitat o excelentă cunoaștere a specificului artei sunetelor, o perfectă stăpânire a mijloacelor actoricești, în fața microfonului.

În volumul „Simona Bondoc – Câteva gânduri” de Ion Moldovan, publicat în 2020, la Editura Ecou Transilvan din Cluj-Napoca, actrița mărturisește despre teatrul radiofonic: „La Radio, în Fonoteca de aur, se păstrează multe capodopere ale dramaturgiei naționale și universale, interpretate de mari actori ai teatrului românesc. Banda magnetică are, din fericire, memorie. Încă putem să ascultăm interpretări celebre ale unor mari roluri. Îi putem asculta pe George Vraca, pe Miluță Gheorghiu, pe Maria Filotti, pe Aura Buzescu, pe Ștefan Ciubotărașu, pe Emil Botta și pe mulți alți mari actori despre care astăzi aproape nici nu se mai vorbește (…) Am avut șansa de a interpreta o mare diversitate de roluri care mi-au prilejuit o experiență inestimabilă, în înregistrări regizate de maeștrii Paul Stratilat, Mihai Zirra, Constantin Moruzan, Cristian Munteanu, Elena Negreanu, Corneliu Dalu, Constantin Dinischiotu, ale căror spectacole de teatru radiofonic se află astăzi în Fonoteca de Aur a Radiodifuziunii.”

La audiţia din 20 octombrie, de la Muzeul Național al Literaturii Române, Teatrul Naţional Radiofonic readuce în atenţie un spectacol din anul 1965, care poartă, în toate dimensiunile lui, pecetea capodoperei: „Steaua fără nume” de Mihail Sebastian. În distribuţie: Simona Bondoc, Radu Beligan, Marcel Anghelescu, Silvia Dumitrescu-Timică, Rodica Suciu Stroescu, Constantin Brezeanu, Ştefan Mihăilescu-Brăila, Sandu Sticlaru, Ion Iliescu, Florin Scărlătescu, Nucu Păunescu. Regia muzicală: Romeo Chelaru. Regia artistică: Mihai Zirra.

„Steaua fără nume” de Mihail Sebastian se va difuza sâmbătă, 21 octombrie, de la ora 13.15, la Radio România Internațional. De asemenea, spectacolul face parte dintr-un program al celor mai bune producții radiofonice din toate timpurile, sub deviza „95 de ani de Radio România” și se va difuza miercuri, 8 noiembrie, de la ora 22.00, la Radio România Cultural.

Vă așteptăm la Muzeul Național al Literaturii Române, pentru momente emoționante, alături de marea noastră actriță! La mulți ani, Simona Bondoc, pe scena sonoră și în inimile noastre!

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.