14 iunie 2023 — Evenimente

TI 22 Design, expoziție a artistei Isabela Groza

Muzeul Național al Literaturii Române organizează, în cadrul expoziției de bază din strada Nicolae Crețulescu nr.8, în perioada 20 iunie – 8 iulie 2023, expoziția de bijuterie contemporană TI 22 Design, a artistei Isabela Groza. Deschiderea expoziției va avea loc în data de 20 iunie, ora 18.30.

Isabela Groza este singurul designer de bijuterii din titan, din România, și fondatoare a GI Jewellery.

Inspirată de culorile și formele uimitoare ale naturii și de opulența pietrelor prețioase naturale, artista lucrează manual cu meticulozitate forme cu detalii complexe din titan și argint, într-o gamă de culori somptuoase.

La prima vedere, bijuteriile create de artistă par a fi realizate dintr-un material fragil și subțire, ca o coajă de ou. Însă, în lucrărilor concepute de artistă, se află zile întregi de muncă. După cum a afirmat chiar ea, materialul a devenit o provocare constantă în încercarea de a-l modela, din cauza durității sale, ceea ce îl face extrem de dificil de prelucrat. Dar tocmai acest lucru a determinat-o pe antreprenoare să îl aleagă, dar și modul fascinant în care acesta își schimbă culoarea prin anodizare, un proces care utilizează electricitatea pentru a crea o depunere pe suprafața metalului. Astfel, se produc în mod natural diferite culori, în special nuanțe de mov și lila, fără a utiliza coloranți sau pigmenți suplimentari.

Isabela vorbește cu multă emoție despre titan, pentru că aceste piese, după cum spune ea, sunt atât de rezistente încât le poți purta toată viața. Mai mult, materialul este biocompatibil, antialergic și rezistent la coroziune.

Isabela Groza a crescut printre bijuterii, părinții săi fiind proprietarii unui magazin de bijuterii de import. În timp ce studia la București, și-a dat seama că vrea să învețe să le facă ea însăși. Astfel, a început să creeze accesorii din pietre semiprețioase.

După finalizarea studiilor, în România, a absolvit Birmingham School of Jewellery, cea mai importantă școală de bijutieri din Europa, fondată în 1890, unde a studiat tehnici de prelucrare a metalelor, în special, titan, un material de trei ori mai dur decât oțelul, care poate fi topit doar la o temperatură de peste 1.700 de grade Celsius, ceea ce îl face extrem de dificil de lucrat.

Începând cu 2012, când s-a întors la Suceava, artista a reușit să obțină fonduri europene pentru a-și deschide atelierul, iar din 2019 s-a mutat la București. A participat la numeroase târguri de design naționale și internaționale (București, Londra, Amsterdam, Shanghai, München) iar piesele sale se regăsesc în colecții din Olanda, Marea Britanie, Germania, China, Japonia ș.a.

https://web.facebook.com/GiJewellery

https://www.instagram.com/gijewellery/