29 noiembrie 2021 — Evenimente

Traista cu povești

Muzeul Național al Literaturii Române își invită vizitatorii duminică, 5 decembrie 2021, în Grădina MNLR, Str. Nicolae Crețulescu nr. 8, începând cu ora 12.00, la „Traista cu povești”, o zi dedicată celor mici, care au fost cuminți tot anul și abia îl așteaptă pe Moș Nicolae, dar și celor mari care sunt nerăbdători să retrăiască plăcuta atmosferă de sărbătoare. Copiii vor vizita Muzeul Național al Literaturii Române, descoperind povestitori neîntrecuți, iar părinții vor participa la câteva concerte de colinde, vor răsfoi cărți ce se vor lansa cu această ocazie și vor reînvăța să se joace. Pentru cei care și-au lustruit ghetuţele, Caravana Moșului are daruri dulci și băuturi calde.

Program

Ora 12.00 – Atelier pentru copii „Să ne jucăm de-a teatrul!”

Coordonatori: Cornelia Pavlovici și Mihaela Săsărman. Pentru înscrieri, trimiteți un mesaj la programe@mnlr.ro sau la numărul 0736 598451 (Gabriela Toma). Atelierul își propune să aducă laolaltă copii și părinți, fiind invitați să lucreze împreună, pentru a pune întrebări și a afla răspunsuri.

Mihaela Săsărman este absolventă a Facultăţii de Filologie – Universitatea Bucureşti şi a Facultății de Teatru (Secția Regie), din cadrul UNATC „I. L. Caragiale” şi în prezent este profesor asociat la masterul de Art Terapie prin Teatru și Artele Spectacolului. A coordonat proiecte de educație prin teatru pentru copii și adulți ale Uniunii Teatrale din România și Asociației Grupul Român pentru Apărarea Drepturilor Omului – GRADO în perioada 1991 – 2004. Din 2001 este preşedinta Asociaţiei Transcena. În perioada 2001 – 2019 a creat spectacole de teatru forum pentru elevi.

Cornelia Pavlovici a absolvit Facultatea de Teatru (Secția Actorie) și a finalizat studiile de masterat în Art Terapie prin Teatru și Artele Spectacolului din cadrul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale”. Colaborează cu Teatrul „Ion Creangă” de peste 35 de ani. În stagiunea actuală poate fi urmărită în spectacolul „O poveste a porcului”, în regia lui Mircea Cornișteanu, unde interpretează rolurile Sfânta Miercuri și Sfânta Duminică. Actrița este cunoscută tinerilor spectatori și pentru activitatea sa de coordonator în cadrul proiectului Clubul Micului Actor (1999 – 2018).

Ora 12.45 – Moment muzical Mira Popa, elevă la Colegiul Național de Arte „Dinu Lipatti”

Ora 13.00 – Concert de colinde Ovidiu Mihăilescu

Ovidiu Mihăilescu este deja un nume binecunoscut printre folkiştii români şi este îndrăgit de publicul de toate vârstele, căci pentru fiecare are ceva. Chitara primită la 17 ani a fost cel dintâi pas pe care l-a făcut spre valoare, iar participările la festivaluri şi concursuri de gen şi faptul că tinerii sunt atraşi de folk în număr din ce în ce mai mare îi păstrează vie în suflet această bucurie. Din 1984 s-a alăturat Cenaclului Vouă (Eugen Baboi, Raul Cârstea, Dan Caramihai, Puiu Crețu, Teddy Tudoroiu). În 2004 lansează volumul de poezii „Aici sunt anii Dumneavoastră…” Primul album „Cauboy-ul Nelu” este lansat în 2007. Au urmat „Cipilica”, în 2009, „O lume de vis”, în 2013, „Toamna Brun”, în 2017, alături de Alex Cismaru și Alex Nichita, „Ars de zăpezi”, în 2019, alături de Tituș Constantin, Liviu Ciulei, Clara Mărgineanu, iar în 2020 „Zmeul Furăcios”.

Ora 14.00 – Concert Vlad Gălățianu

În 2008, a absolvit Facultatea de Teatru, Secția „Arta Actorului”, în cadrul UNATC „I. L. Caragiale”, Bucureşti, la clasa profesorului Florin Zamfirescu. A fost distribuit în producţii ale Teatrului Nottara precum „Mult zgomot pentru nimic” de William Shakespeare, „Titanic Vals” de Tudor Muşatescu, „Umor, amor fior de dor… în Bucureşti”, „Opera de trei parale” de Bertolt Brecht, „Rinocerul îndrăgostit” de Liao Yimei, „Burlaci și burlăcițe” de Hanoch Levin. A jucat și în multe producții ale Teatrului Elisabeta. Vlad Gălăţianu are certe calități muzicale, cântă vocal și la chitară, preferând jazzul și hip hop-ul. A experimentat şi opera, fiind parte din spectacolul „Lucia di Lamermoor” de G. Donizetti, la Opera Naţională Bucureşti.

Ora 15.00 – Concert Zoltan Octavian Butuc

Zoltan Octavian Butuc a terminat în 1995 Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti. În 1993 i s-a decernat Premiul UNITER pentru debut, pentru rolul din spectacolul „Ora lynxului” de Per Olov Enquist, la Teatrul Odeon. A jucat pe scena Teatrului Bulandra, Teatrului de Comedie, Teatrului Odeon, dar și la Theatrum Mundi, Teatrul Act, Maria Filotti – Brăila. Pe marele ecran, a debutat în pelicula „Prea târziu” (1996), regizată de Lucian Pintilie, şi a avut roluri în alte peste 30 de filme de lung metraj. A fost nominalizat la „On Air Music Awards” 2015, la secţiunea „Cel mai bun folk al anului”. Recitalul său, „Pentru cei care iubesc limba poezească” a fost preluat de TVR, în cadrul stagiunii „Teatru în TVR” 2016, iar de câțiva ani este invitatul MNLR în cadrul mai multor evenimente dedicate Poeziei și Muzicii.

Ora 16.00 – Lansarea antologiei „Semne ale fratelui timp” și a cărților „Ochi de lună”, de Daniela Toma și „Orașul tatuat”, de Ionuț Calotă

Daniela Toma este absolventă a Universităţii „Lucian Blaga” Sibiu, Facultatea de Litere şi Arte, specializarea română-franceză, profesor limba şi literatura română; director al Editurii Art Creativ, scriitor, traducător, realizator al emisiunii „Vocea artelor” la Radio Shalom România. Debutul literar a avut loc în 2004 cu „Lumina din suflet” (poeme). Poezii de-ale ei au fost traduse în limba catalană, bulgară, franceză, engleză și italiană.

Ionuț Calotă este membru co-fondator al Cenaclului de urgenţă din Bucureşti, în 2014. Din 2019 lansează revista literară Monitorul de Poezie pe care o coordonează ca director. A publicat poezii în volumul personal de debut „Cum să supraviețuiești în dragoste”, Editura Art Creativ, 2017 (ediţia I), 2018 (ediţia a II-a). A primit numeroase premii literare.

Ora 17.00 – Concert Tic Petroșel, acompaniat de Valeriy Mayn și Bianca Mayn

Absolvent al Facultății de Psihologie, al Universității Naționale de Apărare, Colegiului de Război, specialist în Științele Comunicării, Tic Petroșel este, în ciuda discreției care-l caracterizează, genul de artist priceput la vorbe, care știe să-și întrețină publicul cu un discurs muzical de nota 10. Pentru el, profesionalismul nu e doar tehnică, e mai degrabă o atitudine faţă de muzică, față de actul artistic, este capacitatea de a descoperi sensuri noi în ceea ce cântă de fiecare dată când urcă pe scenă. Crede că a fi folkist înseamnă a propaga adevărul, a căuta să exprimi problemele oamenilor simpli, a educa, a oferi pansamente poetice, a împărți zâmbete și speranță. A devenit cunoscut cu „Brumariada”, cântece pe versurile lui Emil Brumaru.

Parteneri eveniment: Fundația Cultural Umanitară SO.SI.SE.SA. și Asociația Down Plus București.

Parteneri media: Radio România Cultural, Agerpres, Zile și Nopți, Observator cultural, Agenția de Carte, Iqool, Contemporanul, Modernism.ro, Radio Trinitas, Ordinea zilei, Revista de cultură Familia.

Participarea la evenimente este liberă, iar accesul se face cu prezentarea certificatului verde şi numai în baza unei rezervări la adresa programe@mnlr.ro sau la numărul 0736.598.451 (WhatsApp).

Credit foto: Dan Vatamaniuc

Galerie Foto