9 martie 2018 — Evenimente

Tu ce ai vrut să te faci când erai mică?

Credite foto: Petru Șoșa

Muzeul Național al Literaturii Române și Casa Memorială „George și Agatha Bacovia” vă invită sâmbătă, 17 martie 2018, ora 17.00, la evenimentul anual prin care evocăm amintirea și personalitatea Agathei Bacovia (1895-1981), desfășurat la Casa memorială „George și Agatha Bacovia” (Str. George Bacovia 63).

Anul acesta ni s-au alăturat patru figuri feminine cu un rol important în societatea românească, fiecare în domeniul în care activează: Simona Popescu (scriitoare), Oana Băluță (profesoară de jurnalism și studii de gen), Lea Rasovszky (artist vizual), Mihaela Cîrjan (juristă), care vor răspunde la întrebarea „Tu ce ai vrut să te faci când erai mică?” 

Întâlnirea este dedicată copiilor cu vârste cuprinse între 8 și 14 ani, precum și părinților care îi vor însoți, iar discuția va fi urmată de un atelier coordonat de Lea Rasovszky în care copiii vor ilustra prin diferite tehnice plastice ce își doresc să se facă atunci când vor deveni mari.

Vom marca împreună împlinirea a 123 de ani de la nașterea Agathei Bacovia, printr-o tur ghidat introductiv care va readuce personalitatea Agathei Bacovia în atenția publicului nostru, realizată de muzeograful casei memoriale, Lelia Spirescu, în cadrul unui proiect pilot, dedicat femeilor care au le-au fost alături scriitorilor Tudor Arghezi, George Bacovia, Ion Minulescu și Liviu Rebreanu.

Evenimentul face parte dintr-un program educativ amplu, Educație muzeală la casele memoriale, prin care Muzeul Național al Literaturii Române, prin intermediul caselor memoriale, își propune, pe de o parte, diversificarea activităților de promovare a patrimoniului muzeal deținut, iar pe de altă parte, încurajarea, prin implicarea sa activă, la modernizarea metodelor de predare a literaturii și artelor în instituțiile școlare din București printr-un discurs interdisciplinar. Programul urmează a fi derulat și implementat pe parcursul anului școlar în curs, iar în această fază invităm reprezentanți ai școlilor din București, profesori și elevi deopotrivă, să ni se alăture în vederea lansării proiectului pilot.

Înscrierile pentru atelier vor fi trimise până vineri, 16 martie 2018, ora 14.00, pe adresa de e-mail andreea.draghicescu.proiecte@gmail.com.

Parteneri media: Radio România Cultural, RFI, TV City, Observator Cultural, Cultura, Contemporanul, AgenţiadeCarte.ro, publicația on-line IQool.

Agatha VASILIU-BACOVIA (8 martie 1895Mizil12 octombrie 1981București), născută Grigorescu, a fost soția poetului George Bacovia. A studiat Literele și Filosofia la Universitatea din București, a fost profesor secundar de literatură română la un liceu. A început să publice în 1918, în revista Scena, primele sale poeme sau opere în proză. Are marele merit de a fi avut grijă de poetul George Bacovia, zbătându-se ca opera acestuia să fie valorificată pe deplin.Volume publicate:  Armonii crepusculare (1923), Muguri cenușii (1926), Pe culmi de gând (1934), Terase albe (1934), Bacovia. Viața poetului (1962), Lumina (1965), Poezie și proză (1967), Cu tine noaptea (1969), Versuri (1970), Efluvii (1977), Șoaptele iubirii (1979), Poezie sau destin. George Bacovia. Ultimii săi ani (1981).