19 martie 2020 — Recomandări

Tudor Arghezi și pasiunea pentru eprubete și licori

Câteva spirtiere atinse de aripa timpului ne amintesc de vremea pe când Tudor Arghezi prepara esențe, o pasiune pentru eprubete și licori pe care a păstrat-o din perioada în care scriitorul lucra ca laborant la Fabrica de zahăr din Chitila, la 17 ani.

„De la Fabrica de zahăr din Chitila, tata a păstrat obiceiul de a face esențe pentru casă. Apele de colonie, mirosind a tabac și a verbenă, le prepara singur în eprubete de diferite mărimi, strecurându-le prin mai multe filtre. Casa mirosea a esență de brad pe care o pulverizam de câte ori doream. Meticulozitatea, ordinea, îndemânarea l-au caracterizat pe tata în orice a întreprins.” (Mitzura Arghezi)

Mai târziu, secvențe din episodul Chitila, apar și în cunoscutul roman „Lina”, intitulat inițial „Florăreasa”, care vede lumina tiparului în anul 1942, având ca punct de pornire elemente autobiografice. Poetul se identifica perfect cu personajul principal, Trestie, și el tot laborant. Un roman pe care Tudor Arghezi l-a prețuit.

Foto: detaliu din camera „Laborator”, Casa Memorială „Tudor Arghezi – Mărțișor
Text: fragment din audioghidul în curs de pregătire