Glisează meniul stânga/dreapta
24 octombrie 2018 — Uncategorized
București, 24 octombrie 2018
Comunicat de presă
Turneul național 100 x Enescu, la Muzeul Național al Literaturii Române
Povești românești, un mileniu de muzică în cinci minute
și o piesă de teatru cu 12 personaje, jucate de 8 actori
Duminică, 28 octombrie 2018, ora 18.00, Muzeul Național al Literaturii Române va fi gazda primitoare a penultimului concert din seria celor zece din cadrul Turneului Național 100 x Enescu, de promovare a muzicii contemporane românești, inițiat de Dirijorul Cristian Lupeș și Bucharest Festival Orchestra. Publicul este așteptat la o seară de muzică altfel, cu un program altfel, într-o interpretare altfel, o muzică a zilelor noastre, o muzică tânără, spusă sincer, direct și energic.
Concertul, organizat cu generoasa implicare și atenție la detalii a Muzeului Național al Literaturii Române, îi este dedicat lui Liviu Dănceanu, autor de muzică contemporană, profesor, dar și remarcabil eseist, profesor al dirijorului Cristian Lupeș. Liviu Dănceanu s-a stins din viață în anul 2017, lăsând tinerilor muzicieni și deopotrivă melomanilor, o moștenire muzicală bogată și dragostea insuflată pentru muzica contemporană, o dragoste pe care el însuși a știut să și-o manifeste activ, fiind unul dintre fondatorii Zilelor Muzicii Contemporane, cel mai vechi festival de muzică contemporană din România.
Programul concertului cuprinde:
Dansuri românești de Béla Bartók
5 of Millenium de Liviu Dănceanu
Octuor op. 7 de George Enescu
Intrarea este liberă.
Dansurile românești ale lui Béla Bartók sunt o suită de şase piese scurte, compuse în 1915. Piesele au la bază şase melodii transilvănene pentru vioară : Jocul cu bâta, Brâul, Pe loc, Buciumeana, Poarga românească, Mărunțel.
5 of Millenium a lui Liviu Dănceanu este o condensare a unui întreg mileniu de muzică, în doar 5 minute. Piesă pentru corzi și gong, ea a fost prezentată în primă audiție în 2009, de către Filarmonica din Iași, avându-l la pupitrul dirijoral tot pe Cristian Lupeș. „Lucrarea este, de fapt, o mașină a timpului. Dănceanu a fost, printre altele, și profesor de Istoria muzicii, ceea ce i-a conferit ușurința de a realiza această „călătorie”, pornind de la Renaștere, Preclasicism/Baroc, Clasicism și ajungând, în 5 minute, în zona contemporană. Între secolele pe care le parcurge lucrarea, trecerile se fac prin gong și glissando ceamintesc de acel sunet hollywoodian care sugerează călătoria în timp.” (Cristian Lupeș)
Octuorul opus 7 al tânărului Enescu „poate fi văzut ca o piesă de teatru, în care 12 personaje sunt jucate de către 8 actori (8 instrumente). Toată lumea renunță la cuvinte, dar strategiile dramaturgice se păstrează. Se pare că autorul îi permite „masculului alfa”, cu care debutează la unison piesa, să se dezvolte și apoi să tot interacționeze cu al doilea ceva mai discret, mai șovăielnic din pricina tehnicii în canon în care este expus. Urmează o serie de portretizări și acțiuni dinamice, aproape cinematografice.Voi strica surpriza intenționat, spunându-vă că autorul a anticipat oarecum emanciparea feminină și curentele din jurul acesteia, propunându-ne în partea a 3-a o temă lirică, gingașă, frumoasă și feminină. Coliziunea ideatică a celor 12 teme/personaje apare în ultima parte, generând o furtună în care ideile sunt fisurate, apoi se sparg, ajungând să fie pulverizate. Dintre rămășițele în derivă se recompune personajul feminin amintit ca fiind „personajul câștigător”, reprezentat de un val care curăță întreg câmpul de luptă.” (Cristian Lupeș)
Partenerii Turneului național 100 x Enescusunt: Filarmonica „Mihail Jora” din Bacău, Filarmonica „Dinu Lipatti” din Satu Mare, Filarmonica de Stat Oradea, Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj, Biblioteca Municipală „Radu Rosetti” din Onești, Filarmonica „Oltenia” din Craiova, Filarmonica de Stat Sibiu, Universitatea Națională de Muzică București, Muzeul Național al Literaturii Române, Muzeul Național Cotroceni
Susținător: Prototip Studio, Cluj-Napoca
Parteneri media ai turneului: Radio România Muzical, Radio România Cultural, RFI România, Radio Clasic, Observator cultural, Ziarul Metropolis, Bookhub, Life.ro, Fundația Arhitex, Igloo media, Revista Zeppelin
Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.
Contact pentru presă:
Costinela Caraene, Coordonator Promovare
Tel: 0745.25.95.85, e-mail: costinela.caraene@gmail.com
___________________________________________________
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național.
AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.