4 iulie 2019 — Expoziții

Ultimele 10 zile de vizitare a expozițiilor Eli Lotar și Gherasim Luca

Ultimele 10 zile de vizitare a expozițiilor Eli Lotar (1905-1969) și Gherasim Luca – Erou limită, aflate în premieră la București.
Cele două expoziții aduse în România împreună cu Centrul Pompidou și Jeu de Paume mai sunt deschise doar până duminică, 14 iulie 2019.

Program de vizitare:
Eli Lotar (1905-1969), Muzeul Colecțiilor de Artă (Calea Victoriei 111)
sâmbătă – miercuri, intervalul orar 10.00 – 18.00 (intrare gratuită)

Gherasim Luca – Erou limită, Muzeul Național al Literaturii Române (Calea Griviței 64 – 66)
marți – duminică, intervalul orar 10.00 – 18.00 (intrare gratuită)

_____

Primăria Municipiului București prin Muzeul Național al Literaturii Române, în parteneriat cu Centrul Pompidou și Jeu de Paume, sub găzduirea Muzeului Colecțiilor de Artă și în contextul Sezonului România – Franța, vă invită la o mult așteptată și emoționantă expoziție: Eli Lotar (1905-1969), dedicată unuia dintre cei mai importanți fotografi ai avangardei pariziene. Expoziția reeditează retrospectiva Eli Lotar deschisă la Centrul Pompidou, în anul 2017, o co-producție Centrul Pompidou și Jeu de Paume, fiind o premieră absolută pentru România.

Expoziție curatoriată de Damarice Amao (Centrul Pompidou) și Pia Viewing (Jeu de Paume) pentru prezentarea la București.

Fotograf și cineast francez de origine română, important reprezentant al avangardei pariziene, Eli Lotar (Eliazar Lotar Theodorescu) este fiul poetului Tudor Arghezi, de la care a și primit primul său aparat de fotografiat.

Lotar și-a petrecut copilăria la București, alături de tatăl său, pentru a „reveni” la Paris (orașul în care s-a născut) în 1924. Aici se apropie de fotografa Germaine Krull, de la care învață meserie, și mai târziu de suprarealiști, publicând mai ales în revistele de avangardă „VU”, „Jazz” și „Arts et métiers graphiques” și participând la expoziții internaționale importante ca „Fotografie der Gegenwart”, „Film und Foto” și „Documents de la vie sociale”. Fotografiile și filmele lui Eli Lotar surprind o întreagă modernitate vibrantă, spectaculoasă, poetică, decadentă, tulburătoare: imagini din spitale și abatoare, scene din viața prostituatelor, lumea plină de pitoresc a artelor spectacolului, peisaje mediteraneene și situri arheologice grecești așa cum arătau acestea la începutul anilor ’30.

Realizată în mare parte din fondurile Cabinetului de Fotografie al Muzeului Național de Artă Modernă – Centrul Pompidou și cu concursul unor colecții private, expoziția reunește circa 80 de fotografii de epocă (vintage) și o selecție de o sută de documente (cărți, reviste, scrisori, negative, filme) care ilustrează esența activității lui Eli Lotar. Ea aduce în prim plan o viziune cuprinzătoare asupra creației artistului, a unicității traiectoriei sale și a universului său vizual.

Expoziția prezentată la București începând cu 18 aprilie 2019 este co-produsă de Muzeul Național al Literaturii Române, Centrul Pompidou și Jeu de Paume și constituie o binemeritată recunoaștere a contribuției lui Eli Lotar la conturarea modernismului fotografic și cinematografic.

Expoziția este însoțită de catalogul Eli Lotar (1905 – 1969), de volumul de scrisori inedite Eli Lotar. Scrisori / Lettres (1924 – 1926) și de un dosar de presă dedicat expoziției.

Expoziție găzduită de Muzeul Colecțiilor de Artă 
18 aprilie – 14 iulie 2019
Program: sâmbătă – miercuri, 10.00 – 18.00
Ultima intrare se face la ora 17.00
Intrare liberă până în data de 27 aprilie 2019

***
Expoziția se înscrie în calendarul Sezonului Franța-România 2019. Evenimentul valorifică implicit temele abordate în cadrul Sezonului și contribuie la actualizarea imaginii și a percepției celor două popoare unul față de celălalt, precum și la întărirea legăturilor culturale și a cooperării dintre cele două țări, așa cum o indică și direcția generală a programului.

Pentru detalii suplimentare, vă rugăm să contactați Responsabilul de comunicare:
Andreea DRĂGHICESCU
andreea.draghicescu@mnlr.ro
+40 731 003 022

Echipa de proiect:
Coordonator program: Ioan Cristescu, director MNLR
Curatori: Damarice Amao (Centre Pompidou) și Pia Viewing (Jeu de Paume)
Design: Cosmina Goagea, Alexandru Condrea, Anastasia David Limona, Constantin Goagea
Grafică materiale promovare și DTP: Petru Şoşa
Suport multimedia: Marian Cristian Golescu (Mac Media Alarm Srl)
Producție expoziție: Cristi Medeleanu, George Raiu, Cristian Chițev, Dumitru Generalu, Daniel Prunoiu, Gabriel Urmuzache (CDM Prestări Servicii)
Conservare preventivă: Mirela Leahu, Mariana Năstase
Coordonare expoziție și catalog / promovare: Andreea Drăghicescu
Coordonare editorială: Alina-Nicoleta Ioan
Traducere: Doru Mareș, Ioana-Marta Mureșan
Lector: Gabriela Riegler
Redactare: Iuliana Miu
Contabilitate: Violeta Vârjoghe, Ina Mareș, Ana-Claudia Cencu
Departamentul Administrativ: Emil Doicescu

_____

Primăria Municipiului București prin Muzeul Național al Literaturii Române în colaborare cu Centre Pompidou și Biblioteca Academiei Române, în contextul Sezonului România –  Franța, are deosebita plăcere de a vă invita să vizitați expoziția „Gherasim Luca – Erou limită” în perioada 19 aprilie – 14 iulie la sediul din Calea Griviței 64-66.

Pornind de la donația excepțională încredințată de Micheline Catti colecțiilor Muzeului Național de Artă Modernă – Centre Pompidou din Paris, expoziția revine asupra diversității practicilor vizuale și a experimentelor poetice realizate de către Gherasim Luca. Ea reconstitue participarea la grupul suprarealist din București – printr-o atentă incursiune documentară realizată grație colecțiilor Bibliotecii Academiei Române și ale Muzeului Național al Literaturii Române – cât și producția inedită și confidențială de carte – obiect, albume fotografice deturnate și remarcabile cubomanii din colecțiile naționale franceze.

Expoziția reprezintă cea de-a doua etapă itinerantă a unui proiect realizat în cadrul Sezonului cultural Franța – România și prezentat la Musée national d’art moderne – Centre Pompidou între 28 noiembrie 2018 si 7 ianuarie 2019.

Coordonator program : Ioan Cristescu, Director MNLR
Curator: Mica Gherghescu
Grafică : Petru Șoșa
Suport multimedia : Marian Golescu
Design : Cosmina și Constantin Goagea, Alex Condrea, Anastasia David
Responsabil relația cu presa: Ilinca Cristurean
Coordonator expoziție și catalog : Alina Niculescu