Glisează meniul stânga/dreapta
10 mai 2022 — Dezbateri culturale
Încă din timpuri străvechi, vinul obținut din fructe dulci era cunoscut în Mesopotamia și Egipt, iar cel obținut din struguri fermentați în Georgia, „locul unde s-a născut vinul”, spun specialiștii, dovezi fiind găsite, totodată, în Iran, Sicilia și Grecia. Vinul a fost și este folosit în practica religioasă, își face apariția în multe ritualuri și legende, este cântat și slăvit în poezia antică și modernă de dragoste, în nuvele și romane.
Ce vin se potrivește, oare, unui volum de poezie sau unui roman? Ce povești dezvăluie cele două lumi – a vinului și a literaturii – atunci când stau la aceeași masă sau pe o pagină de hârtie? Cum alegem un vin care să-l descrie pe Celălalt? Cât de convingătoare trebuie să fie, totodată, coperta a patra a unei cărți? La aceste întrebări și la multe altele vom răspunde în fiecare marți, de la ora 19.30, în Grădina MNLR, împreună cu Doina Ruști și invitații săi.
Nuanțe fine, arome de mosc și petale de trandafir, de cireșe albe și zmeură sau de fructe tropicale, o aciditate plăcută, buchet intens parfumat cu note de lycee – iată câte forme de a fi ale acestei licori pot dezvălui moduri de a scrie și de a pătrunde în laboratorul unui poet și al unui prozator.
Dăm startul proiectului în 17 mai 2022, ora 19.30, cu Tatiana Ernuțeanu și Liviu G. Stan. Alături de noi va fi casa de vinuri Catleya. Vă invităm să aflați ce aromă, ce nuanță și ce soi de vin se potrivesc stilului celor doi scriitori invitați.
Tatiana Ernuțeanu
Publicistă și poetă, Tatiana Ernuțeanu s-a făcut remarcată cu volumul de debut „Carne, Visuri și Oase triste uitate în Hydra”, (2020). A publicat poezii în reviste literare din România și străinătate între care: „Jurnal Israelian”, „Noise Poetry”, „To The Lite House”, „Tastzine”, „Lettres Capitales” etc. După cum s-a spus, poemele sale sunt senzual-misterioase, ambigue, intense. Scrie, lunar, în „Forbes Life”, la rubrica „Chicstalgia”.
Liviu G. Stan
Prozator și jurnalist, Liviu G. Stan (n. 8 martie, 1987) scrie roman și proză scurtă, fiind unul dintre cei mai creativi și subtili prozatori din generația lui. A publicat romanele „Sânge de pasăre pe haine”, (2014), „Casele vor uita” (2016), „Filip Manakis: o poveste europeană” (2019). Naturalețea narativă și originalitatea construcției sunt două dintre calitățile prozei sale, la care se adaugă inteligența epică. Cel mai nou roman al său este „Salamandre”, apărut în 2021 (LITERA). Are și un volum de versuri, „Yima”, (2008), dar și o bogată activitate de jurnalist cultural. (Doina Ruști)
***
Povestea Catleya
Domeniul Catleya, situat în Corcova, regiunea Mehedinți, are un trecut bogat. În plină perioadă Belle Époque, prinţul Anton Bibescu, Marcel Proust și prietenii lor degustau la Paris, în timp ce evocau florile de păr din acel loc mitic, vinurile de Corcova.
Bibescu, prinţul multitalentat de origine româno-francofilă, a fost cel ce a hotărât să-și extindă via pe cele mai frumoase și bogate dealuri de la Corcova. Ajutat de agronomul francez Sauget le-a dat acelor vinuri calităţile și renumele lor.
Proust, admirator și bun prieten al lui Bibescu, a dorit să i se alăture la Corcova, dar boala l-a împiedicat să călătorească. Evocarea acestui loc a rămas însă prezentă în scrierile sale, ba chiar Bibescu a inspirat unul dintre personajele principale din romanul În căutarea timpului pierdut. În această capodoperă literală a lui Marcel Proust, orhideea Catleya este simbolul iubirii.
După anul 2007, trei francezi pasionaţi de vinuri și îndrăgostiţi de România, au ales această imagine proustiană pentru a simboliza vinurile obţinute din viile replantate pe vechile pământuri ale prinţului Bibescu. Așadar, aceștia trei sunt creatorii domeniului Catleya.
Pentru că evocă atât frumuseţea, cât și plăcerea timpului regăsit, parfumul îmbătător al florii sau al unui vin, Catleya lui Proust reflectă întocmai experienţa sinestezică pe care o simţi atunci când deguști unul dintre aceste vinuri.
Paleta culorilor acestor vinuri, bogăția aromelor și savoarea lor deosebită, totul evocă acea Corcova descrisă de Marcel Proust, viile ei înflorite și dealurile însorite.
***
Pentru detalii privind proiectul, vă rugăm să scrieți la adresa programe@mnlr.ro sau să sunați la 0736.598.451 (Gabriela Toma).
Filmare și montaj: Alex Ursu