16 septembrie 2019 — Proiecții de film

Un secol de cinema românesc la București

În următoarele patru seri (17-20 septembrie 2019), în Grădina MNLR, de la ora 20.30,  continuăm proiecția filmelor din cadrul proiectului „Un secol de cinema românesc la București”, inițiativă DACIN SARA (Drepturi de autor în Cinematografie și Audiovizual – Societatea Autorilor Români din Audiovizual). 

DACIN SARA și-a propus să prezinte pe plan național și internațional bogăția și diversitatea cinematografiei românești. Proiectul este o componentă a seriei de evenimente reunite sub denumirea „Un secol de cinema românesc” care a debutat în anul 2017 la Cinemateca Portugheză din Lisabona și s-a desfășurat pe tot parcursul anului 2018, în Spania, la Madrid, Cordoba, Almeria, Sevilla și Granada, în Olanda, la Haga, în Franța, la Nisa, în Uruguay, la Montevideo, urmând să continue și în cursul acestui an în Chile, Peru, Argentina.

Demersul cultural constă în viziunea integratoare pe care o oferă, atât publicului cinefil, cât și profesioniștilor în domeniu, asupra filmului românesc și asupra unor generații de mari creatori, care, dincolo de turbulențele istorice, au fundamentat și consolidat o cinematografie puternică, apreciată și respectată în lume.

Programul proiecțiilor din Grădina MNLR

17 septembrie

,,Țapinarii (1981)

Regia: Ioan Cărmăzan, Scenariul: Ioan Cărmăzan și Radu Aneste Petrescu

Distribuția: Remus Mărgineanu, Șerban Ionescu, Avram Birău, Ion Andrei, Ion Săsăran, Constantin Ghenescu, Mariana Buruiană, Ioana Drăgan

 

18 septembrie

„Ștefan Luchian” (1981)

Regia:  Nicolae Margineanu

Scenariul: Nicolae Mărgineanu, Iosif Naghiu

Distribuția: Ion Caramitru, Maria Ploae, George Constantin, Ovidiu Schumacher, Mircea Constantinescu, Monica Ghiuţă, Victor Rebengiuc, Petre Ghiorghiu.

 

19 septembrie

„Zidul” (1975)

Regia: Constantin Vaeni

Scenariul:  Dumitru Carabăț, Costache Ciubotaru

Distribuția: Gabriel Oseciuc, Gheorghe Dinică,, Victor Rebenciuc, Ileana Stana Ionescu, George Mihăiță.

 

20 septembrie

„Orizont” (2015)

Regia: Marian Crișan

Scenariul: Marian Crișan, Anca Puiu

Distribuția: András Hatházi, Rodica Lazăr, Emilian Oprea, Maria Seleș, Ioan Paraschiv, Valeriu Andriuță, Elena Purea.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile. Mai multe detalii, aici: http://www.unsecoldecinema.ro/program.