26 noiembrie 2018 — Evenimente

Vernisaj expoziție – RĂSBOIU’ DINCOLO DE FRONT

Muzeul Național al Literaturii Române vă invită Miercuri, 28 noiembrie, la ora 18.30, la sediul din Calea Griviței 64-66, la deschiderea expoziției „RĂSBOIU’ DINCOLO DE FRONT .

Expoziția RĂSBOIU’ DINCOLO DE FRONT va fi deschisă de recitalul lui Grigore Leșe CÂNTECE CARE NE-AU ÎNSOȚIT ISTORIA. Cei ce ne vor fi alături la vernisaj vor primi un CD Grigore Leșe cu cântece de cătănie, refugiere, înstrăinare, prizonierat, colinde de război, scrisori de pe front, editat special pentru acest eveniment Centenar, precum și „O mână de Țară” a artistului Horia Țigănuș.

S-au scurs o sută de ani de la sărbătoarea Marii Uniri însă, pe lângă aniversarea Centenară, nu trebuie să uităm comemorarea JERTFEI. O sută de ani și sute de mii de soldați căzuți pentru acest ideal. Eroi. Necunoscuți. Eroi necunoscuți. Și familiile lor, la fel de anonime, care și-au purtat durerea eroic precum un steag. Demersul acestui proiect cultural a pornit din dorința de a-i evoca, arătându-le aura cu care au intrat în memoria colectivă și forța cu care vorbele lor spuse sau scrise au străbătut veacul. Scrisori în versuri trimise de pe front și din prizonierat devenite doine și colinde de război în hotarul satului, întâmplări cazone devenite legende, soldați fotografiați în spitale sau în tranșee despre care nu avem nicio informație, obiecte de colecție din perioadă. Asupra acestor lucruri am încercat o documentare pe care acum ne dorim să o comunicăm într-un mod artistic, inedit și, mai ales, emoțional.

Aducerea în contemporan a unor trăiri profunde și adevărate, a acelui patriotismului tainic, nedeclarat, prin care românii din Imperiu își coseau „codat” tricolorul pe costumul tradițional este scopul proiectului propus. Iar principalul obiectiv este transmiterea emoției prin expunerea unor veșminte țărănești, fotografii și publicații originale din perioadă, prin crearea unor instalații de artă contemporană, prin redarea pe suport adio a unor cântece de război interpretate de cea mai tulburătoare voce bărbătească de la noi – Grigore Leșe.

„Eroii sunt acolo… între Dumnezeu și Neamul meu!
Pământul pe care l-au strâns în pumn, așa cum au făcut-o eroii eroilor lor,
stă scris cu bulgări de lut… în „Veșnica Lor Pomenire”.
În mâna ta e Țara Eroilor.
E ultima lor îmbrățișare, e nădejdea, durerea și ultimul dor.
Ridică ochii în Cer și așa, cu mâna plină de Țară, adu-ți aminte
că din ei e făcută brazda cea roditoare.”

Intrarea este liberă.

Vă așteptăm cu drag,