6 noiembrie 2017 — Evenimente

Vernisajul expoziției „Elogiul latinității” la MNLR

Muzeul Național al Literaturii Române vă invită miercuri, 15 noiembrie, de la ora 18.00, la vernisajul expoziției Elogiul latinității, organizată la sediul MNLR din Calea Griviței 64 – 66.

Expoziția aduce în atenția publicului o serie de devize în limba latină ale unor instituții publice de învățământ și de cultură din țară și din străinătate, însoțite de semnificația aferentă.

Nelipsite din heraldica de tradiție a lumii, din componența blazoanelor sau a logo-urilor, devizele susțin idealurile care dau sens lumii. Fie că este vorba despre țări, orașe, instituții de învățământ superior sau alte instituții de stat, devizele în limba latină concentrează misiunea și valorile culturale și identitare ale unui spațiu, înscriindu-le totodată într-un larg context internațional.

Vernisajul expoziției Elogiul latinității va avea loc în prezența conf. univ. dr. Ioan Cristescu, directorul general al Muzeului Național al Literaturii Române, a graficianului Mircia Dumitrescu, membru al Academiei Române, a prof. dr. habil. Ioana Costa, membru al Departamentului de Filologie Clasică şi Neogreacă al Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine din cadrul Universităţii din Bucureşti, și a prof. dr. habil. Liviu Franga, decanul Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine a Universităţii din Bucureşti.

În cadrul vernisajului, corul Colegiului Naţional Bilingv „George Coşbuc” – „Papillon”, câștigător al  premiului al III-lea la Olimpiada Națională Corală, coordonat de prof. Mariana Stoian, va susține un recital de cântece în limba latină și în limba franceză: Panis angelicus de César Franck din Missa în La major opus 12, Ave Maria de Javier Busto, Belle qui tiens ma vie de Thoinot Arbeau, Les Champs-Élysées de Michael Wilshaw, armonizare de Claude Poletti, text în limba franceză de Pierre Delanoë.

Studenţii Departamentului de Filologie Clasică şi Neogreacă, coordonați de prof. dr. habil. Liviu Franga, vor prezenta un colaj de texte din opera ovidiană și modernă, realizat cu ocazia bimilenarului morţii poetului latin Ovidius.

La finalul vernisajului și pe toată durata expoziției, va fi proiectat filmul Noi si Ovidius. Un exercitiu de receptare, realizat de Alice Iamandi si Ovidiu Achim.

Expoziția va putea fi vizitată în perioada 15 – 30 noiembrie, de luni până vineri, între orele 9.00 și 16.00.

Timp de două sâmbete consecutive, pe 18 și 25 noiembrie, se vor organiza două ateliere gratuite pentru copii intitulate „Ce ne-au învăţat romanii – Peripeţii din Roma antică”, sub coordonarea Flaviei Vendetti. Atelierele de scris pe tăblițe de ceară și de confecţionat opaiţe de lut vor fi însoțite de prezentarea artei vestimentare romane și de sesiuni de studiu ale devizelor în limba latină. Atelierele sunt dedicate copiilor cu vârste cuprinse între 8 și 12 ani și au ca scop familiarizarea celor mici cu diferite tipuri de scriere antică, precum și oferirea de informații cu privire la viața cotidiană, arta și scrierea în lumea romană. Înscrierile la atelier se fac pe adresa: flaviaelena_silvana@yahoo.it.

Echipa de proiect: profesor Alexandru Popp (coordonator), Cristiana Popp, Flavia Vendetti, Elvira Dinu, Ovidiu Achim, Alice Iamandi şi Matei Heisman.

Despre invitați:

Acad. Mircia Dumitrescu este grafician, pictor, sculptor, profesor universitar, doctor în arte vizuale. Este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România şi al Uniunii Gravorilor şi Litografilor Maghiari de la Budapesta. Lucrările sale au fost prezente în expoziții personale la Bucureşti, în 1973 şi 2008, și, de-a lungul anilor, în Halle (Germania), Rostock, Dresda, Budapesta, participând la numeroase expoziţii de grup din Europa şi America de Sud. A realizat ilustrație de carte și a creat numeroase cărți-obiect. Printre premiile şi distincţiile primite, amintim Premiul pentru Grafică, Sobot (1992), Premiul Naţional pentru construcţia cărţii, decernat de Ministerul Culturii şi Cultelor (2002), Premiul Naţional pentru carte – Volumul I.L. Caragiale, Teatru, ediţie bilingvă, sub egida UNESCO (2002), Premiul pentru artă plastică şi Ordinul pentru merit în grad de Cavaler (2003), Premiul Graficianul de carte al anului (2004), Premiul Naţional pentru renaşterea cărţii bibliofile, decernat de Ministerul Culturii şi Cultelor (2005), Premiul Bogdan Petriceicu Hasdeu, pentru viziunea grafică şi tipografică a Manuscriselor Mihai Eminescu, şi Premiul Anastasie Crimca, pentru îmbogăţirea patrimoniului cultural naţional (2006).

Prof. dr. habil. Liviu Franga, decanul Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine a Universităţii Bucureşti, este filolog şi traducător de renume în domeniul Filologiei Clasice şi autor al diferitelor lucrări de specialitate și beletristică: Poetica latină clasică (Editura Fundației România de Mâine, 1997), Poeții latini și poezia lor, vol. I (Editura Universității din București, 2007), Clasic printre postmoderni. Studii, eseuri, cronici (Editura Princeps Edit, 2008), Teatru scris (Editura Eikon, 2017). În anul 2009, a primit Premiul „Petru Creţia” al Muzeului Naţional al Literaturii Române pentru lucrarea Clasic printre postmoderni (Editura Princeps Edit, Iaşi, 2008).

Prof. dr. habil. Ioana Costa, membru al Departamentului de Filologie Clasică şi Neogreacă al Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine din cadrul Universităţii Bucureşti, este filolog clasic, indo-europenist și traducător. A primit Premiul Asociației Editorilor Români (2004) precum şi Premiul României literare  „Cartea anului 2004”, pentru lucrarea Septuaginta. A tradus din Seneca, Plinius cel Bătrân, Epictet, Dimitrie Cantemir. Cea mai recentă carte publicată este Antichităţile noastre (Editura Ratio et Revelatio, 2013).

Intrarea la toate evenimentele este liberă, în limita locurilor disponibile.

Evenimentele sunt organizate de Primăria Municipiului București prin Muzeul Național al Literaturii Române.

Partenerii media ai proiectului sunt: Radio România Cultural, RFI, TV City, Observator Cultural, Cultura, Contemporanul, Agenţia deCarte.ro, publicația on-line IQool.

 

Galerie Foto