Glisează meniul stânga/dreapta
25 octombrie 2022 — Evenimente
Urmând tradiția de câțiva ani, Muzeul Național al Literaturii Române, cu sprijinul deosebit al Ambasadei Mexicului în România, vă așteaptă miercuri, 2 noiembrie 2022, începând cu ora 18.00, la sediul MNLR din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8, pentru a sărbători un eveniment esențial pentru cultura mexicană: Ziua Morților.
Evenimentul va debuta cu inaugurarea Altarului de Ziua Morților și va continua cu vernisajul expoziției „Mexic – el pueblo del Sol” a artistei vizuale Valeria Voicu.
La eveniment vor lua cuvântul dl. Benito Jiménez Sauma, Însărcinat cu Afaceri a.i. în cadrul Ambasadei Mexicului în România, și prof. univ. dr. Ioan Cristescu, directorul general al MNLR.
Altarul are trei până la nouă sau treisprezece niveluri și conține o serie de elemente tradiționale: cempoalxochitl (floarea galbenă, asemănătoare crizantemelor, ce reprezintă lumina), lumânările, copalul (corespondentul tămâiei la români), sare, apă, legume, fructe, ofranda de mâncare gătită, pan de muertos (pâinea mortului), imagini religioase, calaveras (celebrele cranii sculptate din zahăr, purtând numele răposaților), precum și fotografia căruia/căreia i se dedică altarul.
În acest an, altarul este dedicat Anei Pascu, scrimeră română, dublu laureată cu bronz la Olimpiada din Mexic, din 1968, precum și poeților mexicani David Huerta și Dolores Castro.
Ana Pascu a început să practice scrima la vârsta de 13 ani, sub îndrumarea sabrerului Ghiță Man. S-a perfecționat cu antrenorul emerit Angelo Pelegrini, la Clubul Progresul București, iar apoi, la CSA Steaua avându-l ca technician pe antrenorul emerit Andrei Vâlcea. A îmbrăcat tricoul de campioană națională la floretă individual, în 1972, a fost de șase ori campioană a României cu echipa Steaua, între 1971 și 1976, a câștigat de două ori Cupa României. Cu echipa clubului Steaua a cucerit de trei ori, consecutiv, Cupa Campionilor Europeni. A debutat în competițiile internaționale la Jocurile Mondiale Universitare de la Sofia, din 1961, unde a cucerit medalia de aur la echipe. Au urmat 16 ani de selecții la naționala României, cu prezențe la 12 ediții ale Campionatelor Mondiale și la cinci ale Jocurilor Olimpice. La Campionatele Mondiale, a cucerit titlul la echipe, în 1969, două medalii de argint, în 1965 și 1970, tot la echipe, un bronz la individual în 1971, și cinci medalii de bronz la echipe, în 1961, 1967, 1973, 1974 și 1975. La Jocurile Olimpice a cucerit două medalii de bronz la echipe, în 1968, în Mexic, și 1972, la München. (Sursa: www.cosr.ro).
David Huerta (8 octombrie 1949 – 3 octombrie 2022) a fost unul dintre cei mai renumiți poeți mexicani ai anilor ´70. A publicat prima sa carte de poezii, „El Jardín de la luz” („Grădina luminii”) în anul 1972, pe când era încă student la Facultatea de Filosofie și Arte de la Universitatea Națională Autonomă din Mexic (UNAM). Acesteia i-au urmat numeroase colecții, printre care menționăm: „Cuaderno de Noviembre” („Caiet de noiembrie”), „Huellas del civilizado” („Urmele civilizației”), „Versión” („Versiunea”), „El espejo del cuerpo” („Oglinda corpului”) și „Incurable” („Incurabil”). Pe lângă creațiile sale poetice, Huerta a tradus lucrări din limbile italiană și engleză și a fost editor al editurii mexicane Fondo de Cultura Económica. În 2006, a fost distins cu prestigiosul Premiu „Xavier Villaurrutia” pentru contribuția sa la literatura mexicană. (Sursa: Poetry Translation Center).
Dolores Castro (12 aprilie 1923 – 30 martie 2022) a fost poetă, eseistă și critic literar mexican. A studiat Stilistica și Istoria Artei la Universitatea Complutense din Madrid; Lingvistică și literatură la Asociația Națională a Universităților și Instituțiilor de Învățământ Superior și Radio la Institutul Latino-American de Comunicare din Mexic. În semn de recunoaștere a carierei sale, două premii îi poartă numele: Premiul de Stat pentru Poezie „Dolores Castro”, acordat de Institutul de Cultură Tlaxcalteca, și Premiul „Dolores Castro” pentru Poezie, Narațiune și Eseu scris de femei, acordat de Institutul Municipal de Cultură Aguascalientes. (Sursa: Enciclopedia de la literatura en México).
Expoziția „Mexic – el pueblo del Sol” cuprinde lucrări de artă, realizate în tehnică mixtă și inspirate din mitologia aztecă.
Valeria Voicu este absolventă a Masterului de Ceramică al Universității de Artă din București. A urmat studii de arte plastice și decorative (scenografie) și studii de grafică publicitară, desen textil (Wetzel) şi grafică de carte. Printre cărțile ilustrate: „Franceza fără profesor” – 1995; „Biologie – manual pentru clasa a V-a” – 1997; „Întâmplări din grădina mea” şi „Întâmplări de pe strada mea”, de Ana Blandiana – 1997, 1998; „Mari compoziţii pentru cei mici” – 1999; „Fabule”, de La Fontaine – 2000; „Animale din America” – 2001 etc.
Expoziții individuale și de grup: 2006 – „Je dessine pour toi, enfant”; „Decoration” – grafică de carte, Institutul Francez, Bucureşti; 2007 – „Magia copilăriei”, „Veneţia – memoria pietrei”, Biblioteca Ion Creangă, Bucureşti; 2008 – „Bestiarum” – grafică de carte, Institutul Francez, Bucureşti; „Veneţia – memoria artei”, Institutul Italian de Cultură, Bucureşti; „Europa”, „Mexic – memoria focului”, Biblioteca Metropolitană București – Filiala „Ion Creangă”, Bucureşti; 2009 – „Florenţa – memoria apei”, Institutul Italian de Cultură, Bucureşti; 2012 – Salonul Naţional de Artă Decorativă Cotroceni; 2013 – FADD acum, „150 de ani de învăţământ superior”; 2014 – „Continuitate în Artele Focului”; 2014 – Bienala de Arte Decorative; 2017 – Saloanele Moldovei, ediția a XVIII-a, Chișinău; 2017 – Expoziție de grup „Cinci T.”, Galeriile Orizont; 2021 – Salonul Național de Artă Contemporană; 2022 – Salonul Național de Grafică Românească.
Valeria Voicu este artist vizual, membră a UAP și membră Visarta. În 2012 a primit Premiul inter-pares al Salonului Național de Artă Decorativă (Cotroceni, 2012) pentru lucrarea în porțelan „Alo, Pământul!”.
Expoziția va putea fi vizitată de marți până duminică, în intervalul 10.00 – 18.00.
Participarea la toate evenimentele menționate mai sus se face pe bază de rezervare, pe care o puteți obține trimițând un mesaj la adresa programe@mnlr.ro sau, pe WhatsApp, la 0736.598.451.