Glisează meniul stânga/dreapta
4 iulie 2020 — Seri de poezie și muzică
Credite foto: Daniel Mihăilescu
Simona Popescu este poetă, prozatoare şi eseistă. Conferenţiar la Facultatea de Litere a Universităţii Bucureşti, unde, pe lîngă cursuri de istoria literaturii române (mai ales legate de avangardă şi postmodernism), ţine şi cursuri de creative writing. A publicat cinci volume de poezie (primul, Xilofonul şi alte poeme, 1990, a fost tradus în maghiară de Editura Pont Kiado, în 1998; ultimul, Lucrări în verde. Pledoaria mea pentru poezie, 2006, a fost tradus, fragmentar, în franceză şi germană la PHI din Luxembourg, 2008), un roman, Exuvii (1997), ajuns la ediţia a cincea (2011), tradus în poloneză, maghiară și franceză (Wylinka, 2002; Vedlések, 2008, Exuviae, 2015), un volum de eseuri, Volubilis (1998) şi două cărţi de critificţiune legate de poetul suprarealist Gellu Naum. A coordonat scrierea romanului colectiv Rubik (2008), semnat de 29 de tineri autori. Cărţile ei au fost premiate, iar fragmente din ele au fost incluse în manuale pentru liceu sau studiate la Universităţi din România. E prezentă în numeroase antologii româneşti sau din străinătate (Une Anthologie de Rencontres. Biennale Internationale des Poètes en Val-de-Marne, Leo Scheer, Franţa, 2002; Nostalgia. Eseje o tęsknocie za komunizmem, Czarne, Polonia, 2002; Literarisches Tandem, SH-Verlag, Germania, 2005; Douze écrivains roumains. Anthologie Les Belles Étrangères, L’Inventaire, Franţa, 2005; New European Poets, de Wayne Miller şi Kevin Prufer, Graywolf Press, Saint Paul, SUA, 2008; etc.). A fost invitată la festivaluri de poezie din ţară şi din străinătate (Trois-Rivières/Canada, Struga, Genova, Medana, Val-de-Marne, festivalul Writing Europe/Olanda etc.) şi a participat la mese rotunde, sesiuni de lecturi literare şi work-shop-uri în România sau în străinătate. Este membră a PEN-Club România, a USR şi a ASPRO. În 2005 a fost invitată să reprezinte literatura română în cadrul programului Ministerului Culturii din Franţa, Les Belles Étrangères.
Cu SIMONA POPESCU ne întâlnim marți, 7 iulie 2020, ora 21.00, în direct pe pagina de Facebook a MNLR și pe pagina de Facebook a Romanian Cultural Institute in New York / ICR New York.
Like & Share our event!
https://www.facebook.com/
Institutul Cultural Român din New York, în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române, a lansat marți, 2 iunie 2020, proiectul de recitaluri literare bilingve on-line VIAȚA DE LA CAPĂT: scriitorii imaginează lumea după pandemie. Proiectul se va desfășura săptămânal, în fiecare zi de marți, în perioada 2 iunie – 4 august 2020, și îi are ca invitați pe scriitorii Gabriela Adameșteanu, T.O. Bobe, Carmen Firan, Ioana Ieronim, Ioana Nicolaie, Ioan Es. Pop, Simona Popescu, Andreea Răsuceanu, Robert Șerban, ale căror texte inedite vor fi recitate atât în română, cât și în engleză, versiunile în limba engleză fiind asigurate de traducătorii Andrew K. Davidson, Carrie Hooper, Ioana Ieronim și Andreea Scridon. Recitalurile vor fi difuzate pe Blogul ICR New York, precum și pe paginile de YouTube, Facebook și Instagram ale celor doi parteneri, în fiecare marți începând cu ora 21.00, ora României, și ora 14.00, ora New York-ului.
Având în vedere contextul internațional comun cu care ne-am confruntat în ultimele luni, în vederea diversificării ofertei online pe care o transmitem publicului nostru, Institutul Cultural Român din New York ne-a lansat invitația de a deveni parteneri ai unui nou program permanent inițiat de acesta în urmă cu o lună: „Viața de la capăt: scriitorii imaginează lumea după pandemie”. Asemenea celorlalte programe permanente virtuale ale ICR New York și ale MNLR din această perioadă, și acesta va fi transmis pe platformele online care ne stau la dispoziție, în principal, pe Blog, Youtube, Facebook, Instagram și Twitter, precum și pe cât mai multe dintre platformele partenerilor noștri. Proiectul propus de ICRNY a fost gândit pentru publicul nord-american și are în vedere promovarea literaturii române în acest spațiu.
Astfel, începând cu 2 iunie 2020, în fiecare zi de marți, ora 21.00, ora României, și ora 14.00, ora New York-ului, distribuim concomitent, în mediul virtual, o suită de conținuturi literare originale și exclusive, create special pentru acest program, de către unii dintre cei mai valoroși autori români contemporani, poeți și prozatori deopotrivă.
8 autori au fost invitați să scrie și să citească un text (poezie, proză, eseu, memorialistică), în care să imagineze cum va arăta lumea după marea criză medicală pe care o traversăm. Textele scrise în limba română vor fi traduse în limba engleză, iar acestea vor fi transpuse în recitaluri literare online înregistrate cu fiecare dintre scriitorii invitați în proiect.
Scriitori invitați: Ioan Es. Pop (traducător Ioana Ieronim), Andreea Răsuceanu (traducător Carrie Hooper), Robert Șerban (traducător Andrew K. Davidson), Ioana Nicolaie (traducător Carrie Hooper), T.O. Bobe (traducător Andreea Scridon), Simona Popescu (Andrew K. Davidson), Carmen Firan (traducere proprie), Gabriela Adameșteanu (traducător Ioana Ieronim) și Ioana Ieronim (traducere proprie).
Vă invităm să urmăriți primele cinci episoade ale seriei:
Ioan Es. Pop,
https://youtu.be/DONHqKLncHw
Andreea Răsuceanu,
https://youtu.be/gepI3c4T4dM
Robert Șerban,
https://youtu.be/1Dj3iTiHj4k
Ioana Nicolaie,
https://youtu.be/ebwS58TB5K4
T.O. Bobe,
https://youtu.be/rDIfVXGpbng
Facebook:
https://www.facebook.com/
https://www.facebook.com/
YouTube:
https://www.youtube.com/
https://www.youtube.com/
Website:
https://www.rciusa.info/
https://mnlr.ro/