Glisează meniul stânga/dreapta
22 aprilie 2021 — Evenimente
Muzeul Național al Literaturii Române din București, Institutul de Istorie și Teorie Literară „G. Călinescu” și Fundația Națională pentru Știință și Artă pregătesc pentru Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor (23 aprilie 2021) primele semnale editoriale ale volumului VI din DGLR – Dicționarul general al literaturii române – Literele P/R. „Dicționarul general al literaturii române” (vol. V, Literele P-R), ediția a II-a revizuită, adăugită și adusă la zi, este tipărit la Regia Autonomă Monitorul Oficial și este editat de Editura Muzeului Literaturii Române din București. Lucrarea a fost elaborată de institutele de specialitate ale Academiei Române sub coordonarea acad. Eugen Simion. Astfel, au fost tipărite până în prezent primele VI volume din cele VIII ale DGLR.
„Dicţionarul general al literaturii române încearcă să cuprindă tot ceea ce poate defini specificul şi amplitudinea unei literaturi: autori, publicaţii, concepte, curente, scrieri anonime, grupări şi instituţii literare, traducători în şi din limba română etc. Nu există, în această privinţă, limite geografice. Oricine scrie în limba română – şi scrie bine – slujeşte literatura română, adică spiritualitatea românească. O propoziţie care nu face decât să parafrazeze o cunoscută remarcă a lui Albert Camus… Am inclus, în consecinţă, în dicţionarul de faţă scriitori din ţară, din provinciile româneşti aflate în afara graniţelor actuale ale României, din diaspora… cu sentimentul că, prin talentul lor, exprimă identitatea noastră culturală… Un mare scriitor de origine română a scris, cu câteva decenii în urmă, o frază înţeleaptă: multe lucruri ne despart, cultura ne poate uni. Este şi miza acestui dicţionar, dincolo de scopul lui imediat: acela de a informa corect şi succint asupra literaturii române de ieri şi de azi…”, a scris academicianul Eugen Simion.
AgențiadeCarte.ro și asociația Euro CulturArt susțin promovarea „Dicționarului general al literaturii române”.
Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor este inițiată și sărbătorită de UNESCO, din 1995, în fiecare an, în 23 aprilie. În această zi s-a născut și a trecut la cele veșnice William Shakespeare. Ziua de 23 aprilie este strâns legată de nume celebre ale literaturii mondiale: Cervantes, Inca Garcilaso de la Vegas, William Wordsworth, Jules Barbey d’Aurevilly, Rupert Brooke, Halldór Laxness,Vladimir Nabokov sau Maurice Druon. Ideea a prins foarte repede, mai ales în Spania, unde obiceiul de a oferi o floare pentru fiecare carte vândută de Sf. Gheorghe (23 aprilie!) a ajutat la promovarea evenimentului.
Prin Hotărârea de Guvern nr. 293 din 14 aprilie 2005, ziua de 23 aprilie a fost declarată Ziua Bibliotecarului din România. Începând cu 2005, în România, în 23 aprilie se sărbătoresc Ziua Bibliotecarului din România și Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor.
Sursa: AgențiadeCarte.ro