30 iulie 2017 — Evenimente

William Totok, muzeograf de o zi la MNLR

Muzeul Național al Literaturii Române continuă seria Scriitori contemporani la muzeu, inaugurată la începutul lunii mai, cu cea de-a 14-a întâlnire: William Totok – Muzeograf de o zi. Sâmbătă, 5 august, timp de 4 ore, în intervalul orar 13.00 – 17.00, William Totok devine muzeograful expoziției de bază din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8. 

Sosit în țară la invitația Muzeului Național al Literaturii Române pentru a participa la cea de-a doua ediție a Festivalului „Gellu Naum”, William Totok a acceptat provocarea noastră de a deveni muzeograf pentru o zi, pretextul de la care pornim fiind vitrina dedicată Grupului de Acțiune Banat – Aktionsgruppe Banat în cadrul expoziției de bază deschise anul acesta în sediul muzeului din Str. Nicolae Crețulescu 8.

Programul își propune să atragă un număr cât mai mare de vizitatori, care săptămânal, timp de patru ore, intră într-un dialog cultural și literar cu scriitorii invitați, despre scrierile acestora, dar și despre scrierile autorilor prezenți în expoziția de bază a MNLR, participă la o lectură publică din opera scriitorilor invitați și citesc din manuscrisele dăruite muzeului de scriitorii lor preferați, deveniți gazdele acestui spațiu inedit.

WILLIAM TOTOK, scriitor şi publicist, a debutat în 1970 cu versuri în revista „Neue Literatur”. A studiat germanistica şi romanistica la Universitatea din Timişoara (1973-1979). Cofondator al Grupului de Acţiune Banat – Aktionsgruppe Banat (1972-1975). În perioada 1975-1976 a  fost deţinut politic. A fost profesor de germană şi română, apoi redactor la ziarul „Neue Banater Zeitung” din Timişoara (1982-1985). Publică poezii, eseuri, cronici, articole şi studii istorice şi politice, în România şi în străinătate. Din 1987, trăieşte ca scriitor şi jurnalist la Berlin şi este corespondent al posturilor de radio Europa Liberă şi Radio France Internationale. I-au fost decernate Premiul „Leonce-und-Lena-Forderpreis” (1987) şi Premiul Fundaţiei „Henning-Kaufmann” (1989). A publicat volumele de poezii: Die Vergesellschaftung der Gefühle (Socializarea sentimentelor) (Bucureşti, 1980); Freundliche Fremdheit (Politeţe rezervată) (Timişoara, 1984); Das prompte Eingreifen des Fallmeisters beim Versuch eines Hundes sich eigenmächtig auf die Hinterbeine zu stellen (Intervenţia promptă a hingherului la încercarea unui cîine de a se ridica în două picioare) (Mainz, 1987); Eiszeit (Timp îngheţat) (Berlin-Ost, 1987); … an den Fahnenstangen fault die Wut, (… pe catarge putrezește mînia. Poezii) (Ludwigsburg, 2016). La Editura Polirom, a publicat Constrângerea memoriei. Însemnări, documente, amintiri (2002), Episcopul, Hitler şi Securitatea. Procesul stalinist împotriva „spionilor Vaticanului” din România (2008) şi Între mit și bagatelizare. Despre reconsiderarea critică a trecutului, Ion Gavrilă Ogoranu și rezistența armată anticomunistă din România (împreună cu: Elena-Irina Macovei) (2016) .

Odată cu inaugurarea noii expoziții de bază a Muzeului Național al Literaturii Române (Nicolae Crețulescu nr. 8), ne propunem o deschidere cât mai mare față de publicul vizitator de toate vârstele, printr-o serie de evenimente prin care ne dorim repoziționarea unei instituții de importanță națională pe harta culturală, educațională, turistică a Bucureștiului, dar și a țării.

Evenimentul este organizat de Primăria Municipiului București prin Muzeul Național al Literaturii Române.