Glisează meniul stânga/dreapta
18 septembrie 2020 — Evenimente
În 20 septembrie 1459, capitala de astăzi a țării era atestată documentar într-un hrisov în limba slavă, semnat de domnitorul Țării Românești, Vlad Țepeș, aceasta fiind cea dintâi mențiune oficială.
Primăria Municipiului București prin Muzeul Naţional al Literaturii Române organizează în 19 și 20 septembrie 2020 o serie de evenimente culturale on-line și off-line reunite sub genericul „Zilele Bucureștiului”.
Evenimentele vor avea loc în Grădina MNLR sau vor fi postate on-line pe site-ul oficial al MNLR, pe platforma web multimedia culturaindirect.ro, precum și pe paginile de socializare ale muzeului.
În 20 septembrie, între orele 10.00 și 18.00, expoziția de bază a MNLR din Strada Nicolae Crețulescu 8 poate fi vizitată gratuit. Alături de manuscrise, obiecte personale ale scriitorilor și obiecte de artă plastică, puteți explora colecția intitulată „Bucureștiul literar și artistic”, unde sunt expuse desenele artistului Ioan Cârdei, precum și portrete ale scriitorilor români, semnate de fotograful Ion Cucu.
Programările pentru vizitarea muzeului se fac la numărul 0748057192 sau la adresa programe@mnlr.ro.
Tot duminică, 20 septembrie, în intervalul orar 10.00 – 20.00, accesul va fi gratuit și la cele cinci Case memoriale ale MNLR:
Casa Memorială „Tudor Arghezi – Mărțișor”, Str. Mărțișor 26
Casa Memorială „George și Agatha Bacovia”; Str. George Bacovia 63
Casa Memorială „Ion Minulescu și Claudia Millian”, Blvd. Prof. Dr. Gheorghe Marinescu 19
Casa Memorială „Liviu și Fanny Liviu Rebreanu”, Blvd. Prof. Dr. Gheorghe Marinescu 19
Casa Memorială „Anton Pann”, Str. Anton Pann 20
Programările pentru vizitarea caselor memoriale se fac la numărul de telefon 0731 003 022 sau pe adresa de e-mail case.memoriale@mnlr.ro.
Programul evenimentelor:
19 septembrie 2020
ora 11.00
Expoziție on-line: Bucureștiul de altădată
Bucureştiul vremurilor trecute era un oraș cu totul diferit în comparaţie cu ceea ce putem vedea în zilele noastre. Parfumul „Micului Paris” răzbate din fiecare dintre cărțile poștale prezentate. Palatul de Justiție, Calea Victoriei și celebrul restaurant Capșa, Grădina Cișmigiu, Foișorul de Foc, înconjurat de mahala, Lipscaniul cu tramvaiul 16 trecând prin fața Băncii de Stat, Ospătăria Regală, Piața Teatrului Național, Hotelul Luvru, celebrele Hale Obor, primele tramvaie electrice în Bucureștiul anului 1910, transpun privitorul într-o epocă apusă, dar nu uitată, cu parfum de boemă, sub lumina lămpilor cu gaz și în zgomotul uluitoarelor tramvaie electrice, între nostalgie și speranță.
Cărțile poștale fac parte din patrimoniul Muzeului Național al Literaturii Române.
ora 17.00
Grădina MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8
Povești din vechiul București
Scriitoarea Doina Ruști ne va dezvălui o poveste de la sfârșitul secolului al XVIII-lea, legată de anularea unei căsătorii, iar actrița Adriana Titieni va citi Povestea lui Ambrozie din romanul Homeric (2019) de Doina Ruști.
ora 20.00
Grădina MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8
„POE3 – de la manualul de literatură la poezia cântată”
Invitații evenimentului sunt cantautorii Teddy Tudoroiu, Ștefania Iacob, Marius Matache și Cristian Dumitrașcu și poetul Sorin Poclitaru.
Printre obiectivele proiectului POE3 se numără realizarea unui volum colectiv cu poezii scrise de elevi, dar și a unui album colectiv cu muzică folk și poezie ce implică tineri artiști din instituții de învățământ. Aceștia vor fi selectați printr-o serie de competiții (desfășurate on-line), ce vor fi organizate în prima fază a proiectului, și jurizate de specialiști în domeniu (poeți, textieri, muzicieni) și jurnaliști din radiouri care încă difuzează muzica folk.
20 septembrie 2020
ora 16.00
Despre casele scriitorilor și obiectele lor | eveniment on-line
Manuscrise, obiecte personale, cărți și reviste importante pentru istoria literaturii și a orașului vor fi prezentate de muzeografii de la Casele memoriale și de la expoziția de bază din Strada Nicolae Crețulescu 8, într-o călătorie prin Bucureștiul de astăzi, în minunata mașină de epocă Ford Model „A” – Kansas JOYS antique, 1931, prin amabilitatea „Casa Retro” – Monica și Nicu Tătăranu, dar și doamnei Luminița Velciu – „Prăvălia de la colț”, și domnului Dan Schnick (conducător auto). Materialul va putea fi urmărit pe platforma www.culturaindirect.ro, la rubrica Patrimoniu.
ora 20.00
Grădina MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8
Concert Ovidiu Mihăilescu
Ovidiu Mihăilescu este deja un nume binecunoscut printre folkiştii români şi este îndrăgit de publicul de toate vârstele, căci pentru fiecare are ceva. Este un mare iubitor de poezie, iar concertul din Grădina MNLR este dedicat limbii române.