26 octombrie 2022 — Evenimente

Ziua Arhivelor la MNLR | 31 octombrie 2022

Arhivele Naționale, în colaborare cu Muzeul Național al Literaturii Române și Romfilatelia, vă invită la sediul MNLR din strada Nicolae Crețulescu 8, începând cu ora 17.00, să participați la o serie de evenimente organizate cu ocazia Zilei Arhivelor.

La ora 17.00, va avea loc lansarea vol. II al lucrării „Din scrierile uitate ale Aidei Vrioni. Opere dramatice și alte scrieri literare”, editat de Monica Negru, prilej cu care vor lua cuvântul prof. univ. dr. Ioan Cristescu (directorul general al Muzeului Național al Literaturii Române), Cristian Anița (directorul Arhivelor Naționale), Lăcrămioara Petrescu (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași), Alina Pavelescu (director adjunct al Arhivelor Naționale), Monica Negru (Arhivele Naționale, editorul volumului).

Cu această ocazie, va fi lansată o emisiune filatelică, realizată de către Romfilatelia, dedicată Zilei Arhivelor, care va fi prezentată de Cristina Popescu, director general al Romfilatelia.

Lansarea va fi urmată, începând cu ora 18.00, de o masă rotundă, intitulată „Prinți și scriitori”. Evenimentul se dorește să aducă în prim-plan personalități ale vieții culturale românești, care să propună dezbateri pe subiecte ce vizează relațiile dintre lumea literară și lumea aristocrației românești în perioada României moderne și interbelice, incluzând preocupările cu caracter literar ale unor membri ai Casei Regale sau ai elitei politice a vremii.

Este bine-cunoscută apetența elitei politice românești față de activitățile literare, alături de cele artistice, științifice sau sportive. Numeroși scriitori români s-au bucurat de beneficiile (financiare, organizatorice etc.) acordate de către aristocrații vremii, culminând cu Fundațiile Culturale Regale, instituție care a promovat creațiile literare într-un mod fără precedent.

Dezbaterea nu va opera cu contraste, dimpotrivă, se bazează pe conlucrare de pe poziții de egalitate. Spunând aceasta, avem în vedere faptul că facilitățile și sponsorizările de care diverși literați au avut parte în perioada de referință nu au condus decât parțial la apariția așa-zișilor „poeți de curte”. Literatura a continuat să se bucure, în multe situații, de libertate.

La masa rotundă vor fi prezente personalități precum Georgeta Filitti, Silvia Irina Zimmermann, Ștefania Dinu, Petre Otu, Alina Pavelescu, Monica Negru, în scopul de a analiza chestiunea mecenatului în perioada regală a statului român și de a deschide porți către noi posibilități de discuție aferente acestui subiect.

 

Galerie Foto