Glisează meniul stânga/dreapta
22 aprilie 2020 — Evenimente
În data de 23 aprilie sărbătorim Ziua internațională a cărții și a drepturilor de autor, un tribut adus cărților și scriitorilor, având ca scop încurajarea lecturii și omagierea autorilor din toată lumea, care au contribuit la evoluția culturală a umanității.
Ideea unei astfel de aniversări a apărut în 1923, când mai mulţi spanioli iubitori de carte au dorit să îl omagieze pe Miguel de Cervantes. În 1995, la Conferinţa generală de la Paris, UNESCO a decis ca ziua de 23 aprilie să rămână data aniversării internaţionale.
Și pentru că în acest an sărbătoarea cărții ne găsește în izolare, Muzeul Național al Literaturii Române vă invită să urmăriți, pe site-ul MNLR, pe pagina de Facebook, dar și pe canalul nostru de YouTube, o serie de evenimente dedicate cărții, creației literare, dar și celor doi mari creatori de literatură universală, William Shakespeare și Miguel de Cervantes, evocați pe 23 aprilie.
Programul evenimentelor care vor fi difuzate on-line:
Ora 11.00: Dezbaterea „Dicționarul General al Literaturii Române (volumele I – V)”, eveniment prilejuit de lansarea celui de-al V-lea volum al DGLR, întâlnire care a avut loc la sediul MNLR din Str. Nicolae Crețulescu 8, de Ziua culturii naționale. La eveniment au participat acad. Eugen Simion, acad. Mircea Martin, acad. Mihai Cimpoi, cercetătorul Nicolae Mecu, poetul Ion Mureșan, prozatorul Ioan Groșan și scriitoarea Ana Blandiana. Evenimentul a fost moderat de Lucian Chișu.
Ora 14.00: Vă invităm să îl urmăriți pe Victor Ivanovici, într-o înregistrare realizată special pentru această zi, despre Miguel de Cervantes Saavedra, considerat simbolul literaturii spaniole, cunoscut în primul rând ca autorul romanului „El ingenioso hidalgo Don Quijote de la Mancha”, pe care mulți critici literari l-au considerat primul roman modern și una dintre cele mai valoroase opere ale literaturii universale.
Ora 18.00: Conferința „Contextul istoric al operei Shakespeariene”, susținută de prof. univ. dr. George Volceanov, un eveniment organizat de Casa Artelor „Dinu Lipatti” în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române.
Ora 21.00: Spectacol-lectură Vărul Shakespeare, cu Tudor Arion, Marius Stănescu, Rodica Mandache, Manuela Ciucur, István Téglás, Răzvan Popa și Emanuela Varga. Regie: Diana Maria Mihailopol. Evenimentul a avut loc în Mansarda MNLR.
Vărul Shakespeare, piesa în cinci acte de Marin Sorescu, a fost scrisă în perioada 1987-1988. Supus la început unor restricții ale cenzurii, textul va fi publicat integral în volum, în 1992, la Editura Cartea Românească. Un prim spectacol-lectură are loc în cadrul cenaclului de dramaturgie al revistei „Teatrul”, fiind susținut, în 18 aprilie 1988, de actorii Teatrului Giulești din București. Premiera propriu-zisă are loc, în 15 martie 1990, la Teatrul Național din Craiova, în regia lui Mircea Cornișteanu. Pretextul epic al parodiei lui Marin Sorescu este unul fantezist, cu miză de eseu filosofic, păstrând aparența de documentare minuțioasă în privința circumstanțelor biografice și istorice ale intrigii.