19 martie 2021 — Evenimente

Ziua Internațională a Francofoniei la MNLR

Sub auspiciile Zilei Internaționale a Francofoniei, Muzeul Național al Literaturii Române organizează un amplu proiect dedicat unuia dintre cei mai importanți dramaturgi români contemporani, dar și valoros scriitor și jurnalist – Matei Vișniec. Piesele sale sunt montate în fiecare an la binecunoscutul Festival de la Avignon, fiind traduse în peste 20 de limbi şi jucate în peste 50 de ţări. A primit numeroase distincții, printre care amintim: Premiul UNITER pentru cea mai bună piesă românească a anului 1990, pentru piesa „Angajare de clovn”; Premiul de Dramaturgie al anului 1998 al Academiei Române; Premiul „Théâtre vivant”, acordat de Radio France Internationale, în 1998, pentru „Teatru descompus”; Premiul presei la Festivalul de teatru de la Avignon, în 1996 și 2008; Premiul „Jean Monnet” în cadrul Festivalului „Littératures Européennes”, în 2016 (Cognac, Franța); Chevalier des Arts et des Lettres pentru întreaga activitate, în 2018; Chevalier de l’ordre national du Mérite, numit prin decret prezidențial, în 2020.

Festivalul Internațional „Matei Vișniec”, organizat în perioada  21 – 27 martie 2021, aduce în atenția publicului piese celebre ale dramaturgului român și montări remarcabile, dar și lecturi de poezie susținute on-line de poeți din țară, dar și din străinătate.

Programul complet al festivalului este disponibil aici.

Ziua Internațională a Francofoniei va fi marcată și printr-o serie de lecturi, în limba franceză, printre care și cea a poetei și actriței Ioana Crăciunescu, care și-a împărțit existența între scenele din România și Franța.

Evenimentele vor fi disponibile pe site-ul și pe pagina de Facebook a MNLR.