20 martie 2018 — Evenimente

Ziua Internațională a Poeziei la Casele Memoriale MNLR

Mugur Grosu și Răzvan Țupa vă invită să vizităm împreună Casa Memorială „Tudor Arghezi – Mărțișor” (Str. Mărțișor 26) și Casa Memorială „George și Agatha Bacovia” (Str. George Bacovia 63), miercuri, 21 martie, ora 19.00, o zi specială, pe care o dedicăm poeziei prin poezie.

De Ziua Internațională a Poeziei, am provocat doi poeți contemporani să intre în dialog cu poezia modernă. Mugur Grosu la Casa Memorială „Tudor Arghezi – Mărțișor” și Răzvan Țupa la Casa Memorială „George și Agatha Bacovia” devin ghizi ai celor două muzee memoriale, pe care le veți putea vizita cu program prelungit de ziua poeziei. Tururile ghidate vor fi urmate de scurte momente performance, inedite, prilej de a reveni la poezia modernă și de a descoperi poezia contemporană.

Mugur GROSU, scriitor, publicist şi artist născut în Constanța. A învățat să înoate și să cânte la pian înainte de-a învăța să scrie și să citească: la 5 ani lua primele lecții de pian și începea să frecventeze clubul de jazz al lui Harry Tavitian, cu care avea să lege o trainică prietenie. A publicat 6 cărți – Haltera cu zurgălăi (poezie, Ed. Pontica, 2001), Măcelărie (publicistică, Ed. Tomis, 2006), sms / ei respiră și fac dragoste ca și fluturii (experiment, Ed. Vinea, 2006), press / troleul 43 s-a spânzurat cu cordonul de la capot (experiment, Ed. Vinea, 2007 / ediția a II-a în 2009), Grossomodo (poezie, Ed. Tracus Arte, 2011), Status (nano-proză / Ed. Herg Benet, 2013) – și e prezent în 20 de volume colective, dintre care trei internaționale – Dnevi poezije in vina (Ljubljana Študentska Založba, 2004, Slovenia), The Vanishing Point That Whistles – An Anthology of Contemporary Romanian Poetry (Ed. Talisman Press, 2012, U.S.A) și Einladung nach Rumänien. Klassische und moderne Erzählungen (Edition Noack & Block, 2016, Germania). Din 2013 s-a întors la prima sa pasiune, ca performer în diferite proiecte experimentale care aduc poezia și muzica electronică într-o formulă sincretică.

Răzvan ȚUPA s-a născut la Brăila în 1975. Primul său volum publicat în 2001, fetiş, a fost distins cu Premiul naţional pentru poezie „Mihai Eminescu“, la Botoşani, în ianuarie 2002. În 2003, fetiş – o carte românească a plăcerii a făcut obiectul unei a doua ediţii revăzute şi adăugite la Editura Vinea. În 2005 a publicat volumul corpuri româneşti la editura Cartea Românească, iar în 2011 a lansat poetic. cerul din delft şi alte corpuri româneşti la Casa de Editură Max Blecher. A fost unul dintre fondatorii revistei de poezie Versus-Versum, pe care a condus-o ca redactor-sef din 2005 pana în 2007. Din 2006 până în 2008 a fost redactor-şef al revistei „Cuvântul”. A participat la festivaluri, ateliere și lecturi de poezie în țară (Bucureşti, Brașov, Constanţa, Timişoara, Cluj Napoca, Sibiu, Buzău, Chişinău) şi în străinătate (Berlin, Bratislava, Budapesta, New York, Paris, Praga, Roma, Rotterdam, Stockholm, Tel Aviv şi Zagreb). În ultimii 10 ani a organizat ateliere de poezie pentru liceeni și autori în curs de afirmare. A conceptut 145 de întâlniri Poeticile cotidianului, iar din septembrie 2010 a lansat Atelierelationale, un proiect de încurajare a interacţiunii poetice pornind de la formularea unor principii de poetică relaţională. Serile literare organizate între 2005 şi 2010 sunt documentate în volumul Poeticile cotidianului de la seri de literatură în mişcare la Republica Poetica (Casa de Pariuri Literare, 2015). Scrie pe poetic.ro şi este membru Pen Club Romania.