27 martie 2024 — Evenimente

Ziua Mondială a Cărții pentru Copii la MNLR și în școli, 2024

Marți, 2 aprilie 2024, Muzeul Național al Literaturii Române va organiza o serie de evenimente dedicate Zilei Mondiale a Cărții pentru Copii.

Programul evenimentelor:

  • ora 10:00, sediul MNLR din strada Nicolae Crețulescu 8

Cartea plantelor și animalelor – lectură Simona Popescu

La ora 10:00, la sediul din strada Nicolae Crețulescu 8, scriitoarea Simona Popescu îi așteaptă pe cei mici cu o lectură din volumul „Cartea plantelor și animalelor”.

Simona Popescu este poetă, prozatoare, eseistă, conferenţiar la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti. Ține cursuri de literatură română contemporană despre avangardă, postmodernism, literatura experimentală și de scriere creativă. A publicat volumele de poezie: Xilofonul şi alte poeme (1990), Pauză de respirație (împreună cu Andrei Bodiu, Caius Dobrescu și Marius Oprea, 1991), Juventus, (1994), retipărite parțial în antologia Juventus și alte poeme (2004) și integral în colecția Opera poetică (2021), și Lucrări în verde. Pledoaria mea pentru poezie, 2006. A scris romanul Exuvii (1997) publicat în şapte ediții, un volum de eseuri, Volubilis (1998), două cărți de critificțiune legate de poetul suprarealist Gellu Naum, Salvarea speciei. Despre suprarealism și Gellu Naum (2000), Clava. Critificțiune cu Gellu Naum (2004), și Autorul, un personaj (teză de doctorat, 2015). A coordonat scrierea romanului colectiv Rubik (2008), semnat de 29 de tineri autori. Poeziile și romanul ei au fost traduse în mai multe limbi străine.

La atelier, vom citi fragmente din Cartea plantelor și animalelor, volum care a primit Premiul Cartea de Poezie a anului 2021 (Gala Tinerilor Scriitori 2022), Premiul RRC pentru Poezie 2022, Cartea de Poezie a Anului (Festivalul Naţional „George Bacovia” BAC-FEST 2022), Premiul pentru poezie la Premiile Observator cultural 2022, Premiul pentru poezie la Premiile „Sofia Nădejde” 2022. Ne vom întreba, alături de copii: Unde găsim frumusețea? O vom căuta  împreună în natură, în lecturi, în cuvinte, în cărți și în tot ceea ce ne înconjoară, prin diferite exerciții și jocuri de imaginative, marți, 2 aprilie 2024, ora 10:00, la sediul Muzeului Național al Literaturii Române din strada Nicolae Crețulescu 8.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

______________

  • ora 13:00, sediul MNLR, strada Nicolae Crețulescu 8

Lansarea primului manual românesc de realizare a unui roman grafic

„Romanul meu grafic” este un caiet de lucru pentru copiii care vor să învețe tainele benzilor desenate și îi provoacă pe iubitorii celei de-a noua arte să-și încerce talentul și inspirația pentru a pune pe hârtie ideile lor. Conceput de un experimentat autor și profesor de benzi desenate – Mihai I. Grăjdeanu – caietul de lucru îi ghidează pe copii pas cu pas cum să redea emoțiile personajelor prin expresii faciale, cum să transforme obiectele, plantele sau animalele în personaje, cum să împartă pagina de B.D. în casete, cum să conceapă baloanele de vorbire sau de gândire, astfel că, la finalul acestor exerciții utile pentru aplicarea textului multimodal la școală, tinerii autori pot să realizeze propriul lor roman grafic.

Mihai Ionuț Grăjdeanu este autor și profesor de benzi desenate. În ultimii 14 ani a demarat trei proiecte editoriale: „Legendele Dacilor”, „Comics Didactic – literatura română în benzi desenate”, „BD Historia – momente din istoria României în benzi desenate”, pe lângă realizarea și publicarea unui manual BD, romane grafice, reviste şi albume de bandă desenată. A inițiat și promovat în România o metodă de predare în şcoli (B.D.A.Ș.), iar sub egida Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, în parteneriat cu Academia Olimpică, a inițiat „Olimpiada de Benzi Desenate” – demers  unic la nivel mondial.

Centrul de Educație și Formare prin Benzi Desenate reprezintă un demers inovator fondat în premieră în România sub egida Muzeului Național al Literaturii Române. Acesta include conceptul de școală de benzi desenate ,,European School of Comics”, cu materiale de învățare, predare și evaluare prin benzi desenate, precum și un laborator de cercetare care își propune să studieze rolul, impactul și evoluția folosirii benzii desenate în educație.

_______________

  • ora 14:00, Liceul Teoretic Național, strada Buzești 14

Lecturi pentru cei mici – scriitoarea și traducătoarea Grete Tartler în compania poetului Vasile Gribincea

La ora 14:00, scriitoarea și traducătoarea Grete Tartler le va face o vizită celor mici de la Liceul Teoretic Național, unde va citi din poveștile lui Hans Christian Andersen, precum și din propriile creații.

Scriitorul danez Hans Christian Andersen s-a născut la 2 aprilie 1805, la Odense, în Danemarca. Basmele sale au fost traduse în întreaga lume, fiind recunoscute și apreciate de copii. Autorul a fost celebrat de Casa Regală Daneză în timpul vieții. În timpul copilăriei, Andersen a fost pasionat de literatură. Obișnuia să pună în scenă piese de teatru cu ajutorul marionetelor. La 14 ani era actor la Teatrul Regal Danez, fiind apreciat pentru vocea sa deosebită. A publicat povestiri, romane, poeme și jurnale de călătorie. Drumurile sale îl poartă prin Italia, Germania, Grecia, Turcia, ajungând și în Dobrogea. La Orșova, avea să scrie „Femeia valahă”, publicată ulterior în volumul „Bazarul unui poet”.

În cinstea acestui scriitor excepțional, precum și pentru a stimula lectura și pentru a scoate în evidență beneficiile acesteia, a fost creată această zi a cărții pentru copii. Muzeul îi invită pe cei mici, dar și pe cei mari să descopere lumea fascinantă a poveștilor prin lectura cu voce tare pentru a da viață personajelor și a descoperi spiritul basmelor alături de scriitoarea și traducătoarea Grete Tartler.

______________

  • ora 18:00, sediul MNLR, strada Nicolae Crețulescu 8

Vernisajul expoziției „Spune-mi o poveste!” a ilustratoarei Irina Dobrescu

 La ora 18:00, vă invităm la vernisajul expoziției ilustratoarei de carte pentru copii Irina Dobrescu.

Irina Dobrescu este ilustratoare și membră fondatoare a Clubului Ilustratorilor. A ilustrat, la edituri din țară și din străinătate, texte ale unor scriitori precum Ioana Pârvulescu, Radu Vancu, Adina Rosetti, Lavinia Braniște, Veronica Niculescu sau a multor alții.

În 2024 a câștigat trofeul Arthur cu propria sa carte (text și ilustrații) „Lupul jucător de poker”, iar în același an a câștigat, alături de scriitoarea Ionela Hadârcă, Premiul Carturino – Cartea ilustrată a anului cu „Anunțuri hazlii pentru adulți și copii” de la editura Cartier.

Îi place să exploreze tehnici cât mai diverse și, de asemenea, variante multiple de a povesti: prin ilustrație, prin scris, prin banda desenată sau prin roman grafic.

Expoziția „Spune-mi o poveste!” prezintă o serie de lucrări realizate într-o tehnică inedită, anume guașe și acrilice, pe suporturi făcute de artistă din ceramică la rece.

Cele mai multe din ilustrații aparțin cărții „Anunțuri hazlii”,  fiind expuse, de asemenea, și unele din cartea „Copilărie, numele tău e Roșu” de Luminița Voina Răut, de la ed. Vellant, precum și din volumul „Degețelele” de Gabriela Tabacu, aparut la editura Humanitas.

Apar și câteva proiecte personale ale Irinei Dobrescu, o serie de miniaturi cu portrete de animale, cât și ilustrații pentru o carte la care încă lucrează, cu un text al său, despre o prințesă și un căpcăun; o ilustrație pentru un afiș la Cărturești și trei ilustrații pentru „Inocenții” de Ioana Pârvulescu de la Humanitas.

Definitorie pentru expoziție, dar și pentru artistă în general, este plăcerea de a povesti, de a crea o lume în care să prindă viață personaje prin care toată lumea este invitată să guste din bucuria aventurilor sau poate a tihnei casnice, a atmosferei romantice sau, pur si simplu, a copilăriei.

Vă așteptăm cu drag!