Glisează meniul stânga/dreapta
13 mai 2022 — Evenimente
Sub patronajul CNR-UNESCO, Muzeul Național al Literaturii Române organizează sâmbătă, 21 mai 2022, ora 18.00, un dialog deschis de Ziua mondială pentru diversitate culturală, pentru dialog şi dezvoltare, la care vor participa reprezentanți ai mai multor etnii din diferite domenii. Temele întâlnirii vizează elementele identitare ale etniilor reprezentative, elementele culturale formatoare, importanța diversității și a dialogului astăzi, modalități de abordare a prejudecăților.
Ziua mondială pentru diversitate culturală, pentru dialog şi dezvoltare, proclamată în 2002 în cadrul Adunării Generale a ONU, se află la prima ediție în acest an la MNLR ca program-pilot, propunându-ne ca, în anii următori, să organizăm un festival al diversității culturale, care să includă lecturi publice ale scriitorilor etniilor din România, întâlniri cu traducătorii, artiștii și actorii, concerte de muzică reprezentativă pentru toate etniile, precum și întâlniri cu gastronomia specifică acestora.
Proiectul își propune să răspundă unui context actual, în care abundă provocările și presiunile sociale, în care știrile false circulă extrem de repede și au efecte nocive, în care prejudecățile etnice duc la discursuri pline de ură și la atitudini de bullying la toate nivelurile. Considerăm că, contextul actual, este important să aducem în prim-plan valorile care definesc multiculturalitatea, dialogul intercultural și cunoașterea și sărbătorirea celuilalt, a diversității și empatiei.
Literatura reflectă întrebările fundamentale ale omului și relaționarea sa cu spațiul din punct de vedere geografic, cultural, al formării ca individ și al memoriei. Prin literatură, ființa umană este pusă în multiple situații în care poate alege, discerne și poate extrage acele principii sănătoase și ferme care să nu-l abată de la valorile fundamentale ale umanității.
Proiectul aduce în fața vizitatorilor MNLR și a participanților la eveniment studenți și personalități care au un cuvânt de spus despre etnia din care fac parte, care pot risipi acele etichete negative, care generalizează și care produc decalaje și breșe sociale.
Întâlnirea va avea formatul unei dezbateri de 40 de minute în care cei doi moderatori – Cristina Bogdan, profesor de istorie a reprezentărilor colective (licență) și de antropologie urbană (master) la Facultatea de Litere a Universității din București, și Vasile Ernu, autor, blogger, comentator politic, eseist, editor și scriitor român, cu o cunoaștere remarcabilă a comunităților etnice și a reprezentanților acestora – vor pune în lumină valorile, dar și obiectivele generale ale UNESCO, contribuind la dialogul cultural prin educație, știință, cultură, comunicare și informare.
Invitații dezbaterii: Iasmina Crețoi, Florin Kevorkian, Naomi Guttman, Ciprian Necula, Fatma Yilmaz.
La finalul întâlnirii, va fi proiectat filmul „Bukovina”, în regia lui Florin Kevorkian. Urmăriți trailer-ul aici: https://www.youtube.com/watch?v=0CNbvVV7JoY.
Pentru mai multe detalii, vă rugăm să scrieți la programe@mnlr.ro sau să sunați la 0736.598.451 (Gabriela Toma).