14 ianuarie 2022 — Expoziții

Ziua Națională a Culturii la ICR Bruxelles: „Expoziție de carte-obiect” în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române

 

Ziua Culturii Naționale este sărbătorită în Benelux printr-o Expoziție de carte-obiect găzduită de Galeria ICR Bruxelles, în perioada 14 ianuarie – 15 februarie 2022, un proiect organizat cu sprijinul Muzeului Național al Literaturii Române și promovat în parteneriat cu misiunile diplomatice ale României în Benelux.

Expoziția cuprinde „Manuscrisele Mihai Eminescu”, serie editată de Academia Română și coordonată de academicianul Eugen Simion, alături de volume din Colecția Opere Fundamentale – Nicolae Iorga, I.L. Caragiale, Șerban Cioculescu, precum și cărți bilingve (română – franceză), albume Eli Lotar, Genica Athanasiou, Mihai Eminescu – Poemes, Tudor Arghezi – Entre deux Nuits – Poemes choisis, alături de lucrări de artă vizuală semnate de artiști români precum Lada de zestre – Gabriela Naftanailă Levențu, Periplu II – Mădălina Stan, Cartea rădăcinilor – Ana Maria Rugescu, Cartea familiei reunite – artist Victoria Țăroi, Acces to the past – artist Claudiu Cojocaru.

În contextul organizării în parteneriat a expoziției de la Galeria ICR Bruxelles, Ioan Cristescu a precizat: „Apropierea dintre arta plastică și arta scrisului, sau a lecturii, pe care o reprezintă cartea, nu constituie o noutate și nici o ciudățenie. E mai degrabă o formă superioară de transmitere a unui mesaj, acela că produsul carte-obiect poate fi citit și recitit nu neapărat într-un limbaj univoc, și, cu siguranță, nu poate fi ignorat. Cartea-obiect se privește, se contemplă, se admiră și, totodată, privitorul poate descifra în ea un mesaj subtil: citește, păstrează și nu ignoră cărțile.”

#ICR #ICRBruxelles #MNLR #muzeulnationalalliteraturiiromane #ZiuaCulturiiNationale #IoanCristescu #MihaiEminescu #litterature #livre #livreobjet #literatura #carte #carteobiect #manuscris #manuscrits #Romania #Roumanie