Glisează meniul stânga/dreapta
7 februarie 2024 — Evenimente
Joi, 15 februarie 2024, la sediul Muzeului Național al Literaturii Române, strada Nicolae Crețulescu 8, Calea Griviței 64-66, la Casele memoriale ale MNLR, precum și în școli, colegii și licee din București vor avea loc întâlniri cu scriitori și actori, menite să încurajeze lectura.
Ziua Națională a Lecturii la MNLR își propune să promoveze actul de a citi prin evenimente tip atelier și lecturi interactive pentru diferite grupe de vârstă. Proiectul prilejuiește și o întâlnire specială cu scriitoarea și traducătoarea Grete Tartler, precum și lecturi din operele autorilor români, o selecție realizată de actrițele Ioana Pavelescu și Adina Popescu. În avanpremiera Zilei Naționale a Lecturii elevii Colegiului Național „Cantemir Vodă” vor participa la atelierul de commedia dell’arte realizat de actorul Mihai Mălaimare în Ceainăria MNLR din str. Nicolae Crețulescu 8, miercuri, 14 februarie 2024, de la ora 12.00.
Data de 15 februarie este legată, totodată, de ziua nașterii lui Titu Maiorescu (n. 1840, Craiova) și a lui Spiru Haret (n. 1851, Iași), personalități foarte importante ale culturii române, care vor fi evocate în cadrul unui ghidaj tematic în sala Criticilor, revistelor și cenaclurilor și în sala Marilor enciclopediști.
Părinții sunt îndemnați în această zi să petreacă timp de calitate cu copiii lor prin vizitarea bibliotecilor, a librăriilor, a muzeelor care organizează evenimente dedicate, să discute pe marginea cărților preferate de cei mici.
Pentru a încuraja lectura, vizitarea expoziției de bază din strada Nicolae Crețulescu, spațiului expozițional din Calea Griviței 64-66 și a Caselor memoriale ale MNLR, precum și participarea la ateliere și evenimente sunt gratuite.
Partener: Teatrul de Comedie
Programul evenimentelor de la sediul MNLR, strada Nicolae Crețulescu 8
Miercuri, 14 februarie 2024
• ora 12.00
Atelier de commedia dell’arte realizat de actorul Mihai Mălaimare cu elevii Colegiului Național „Cantemir Vodă”.
Joi, 15 februarie 2024
• ora 10.00
Atelier de lectură pentru copii cu vârste 7+ cu Monica Bumbeș
Se pot împrieteni Josette și Apolodor? Cum, când îi desparte un etaj (de muzeu), ea e o copilă, el un pinguin, el vorbește doar în versuri, iar ea… un pic anapoda.
Copiii vor explora Muzeul Național al Literaturii Române și se vor împrieteni, pe rând, cu autori, obiecte, personaje și texte. De asemenea, vor asculta fragmente de povești cu Josette și cu Apolodor. După care, bine antrenați, vor răspunde primei întrebări prin cuvinte și desene.
Și noi spunem că da, se poate! La fel de ușor precum se împrietenesc copiii între ei și născocesc tot felul de lucruri împreună, atunci când imaginația este lăsată liberă, să facă jocurile.
• ora 11.00, mansarda MNLR
Lecturi pentru copii 7+
„Efemer”, de Iulia Iordan
Efemer este o călătorie printre întrebări despre câte-n lună și în nori, este portretul unui personaj delicat și curios ca un copil, este povestea lucrurilor care trec fără să dispară și o interpretare subiectivă la patru mâini a imaginației.
Iulia Iordan a scris cuvintele, Veronica Neacșu a desenat culorile în cea de-a doua carte a lor, după „Povești din calendar”, un titlu popular și premiat la apariția sa, în anul 2015. De data aceasta, povestea celor două artiste traduce un univers celest în care găsim nori de toate felurile, o lecție de știință în sine, într-o narațiune personală a efemerității ca trăsătură terestră.
• ora 13.00
Lecturi pentru copii 7+
„Povestea lupului care s-a căit că i-a mâncat pe iezișori”, de Anița Grigoriu
„Ocheanul fermecat”, de Ioana Ardelean Rusu
„Fanfara lui Rostogol”, de Lavinia Braniște
„Fabian”, de Gelu Diaconu
Povestea „Cum pune tata frunzele la loc pe crengi” din vol. „Cartea lui David”, de Peter Sragher
• ora 17.00
Mihai Gruia Sandu în dialog cu Radu Băieșu despre „Cum citim o piesă de teatru?” și importanța lecturii
• ora 18.00
Seară de poezie cu Grete Tartler și Vasile Gribincea
• ora 19.00
Joia se citește teatru la mansarda MNLR!
Lecturi din scrierile lui G. Călinescu, Mihai Eminescu, I. L. Caragiale și D. R. Popescu, în interpretarea actrițelor Ioana Pavelescu și Adina Popescu.
Programul evenimentelor de la Casele memoriale ale MNLR
Miercuri, 14 februarie 2024, ora 11.00 și joi, 15 februarie 2024, ora 12.00
Casa memorială Ion Minulescu și Claudia Millian
Ateliere de lectură pentru copii
Joi, 15 februarie 2024, ora 10.00
Casa memorială Liviu și Fanny Rebreanu
Atelier de lectură pentru copii
Joi, 15 februarie 2024, ora 12.30
Casa memorială Anton Pann
Atelier de lectură pentru adolescenți
Vineri, 16 februarie 2024, ora 10.00
Casa memorială Tudor Arghezi – Mărțișor
Atelier de lectură pentru copii „Lectura ca o joacă”
Programul evenimentelor de la sediul MNLR din Calea Griviței 64-66
15 februarie 2024, ora 13.30
Festivitatea de premiere a celor mai bune lucrări din cadrul expoziției „Lectura și arta grafică”, care poate fi vizitată în perioada 13 – 16 februarie 2024.
Programul evenimentelor în școli și licee
Joi, 15 februarie 2024, ora 10.00
Recital și lectură de poezie cu Lari Giorgescu și Loreta Popa la Liceul „Constantin Brâncoveanu”.
Joi, 15 februarie 2024, ora 11.30
La sediul Colegiului Național de Informatică „Tudor Vianu” din Strada Arh. Ion Mincu nr. 10, vor avea loc vernisajul și festivitatea de premiere a celor mai bune lucrări din cadrul expoziției „Arta lecturii”, care va putea fi vizitată în perioada 15 – 29 februarie 2024.
Invitat: prof. univ. dr. Ioan Cristescu, director general al Muzeului Naţional al Literaturii Române.
Ficțiunea de joi, 15 februarie 2024, ora 12.30
Doina Ruști și Alexandru Turcu vor participa cu o lectură și, respectiv, un recital la Colegiul Național „Sf. Sava”. Moderator: Anca Surian
15 februarie 2024, ora 14.00
Mihai Mălaimare și Loreta Popa vor participa la o întâlnire despre importanța lecturii cu elevii de la Colegiul Național „Gheorghe Șincai”.
Vineri, 16 februarie 2024, ora 9.50
Muzeul în școli – atelier de lectură susținut de muzeografii Casei memoriale George și Agatha Bacovia și ai Casei memoriale Anton Pann la Școala nr. 116 din sectorul 3.