20 octombrie 2018 — Lansări de carte

Lansare de carte | Zodia Cameleonului & Moftul național

Editura Palimpsest lansează luni, 22 octombrie 2018, ora 17.30, la sediul Muzeului Național al Literaturii Române (Str. N. Crețulescu 8, lângă UNITER), romanul Zodia Cameleonului și comedia Moftul național, două cărți de referință de Dan Ghițescu, ambele incitante, cu o ficțiune ce alternează între realism și oniric, cu oscilări de la dramatic la ironic. Piesa aduce în special în prim-plan pe Caragiale și personalități de anvergură ale epocii sale: Maiorescu, Eminescu, Macedonski, Delavrancea, Veronica Micle etc.

Dan Ghițescu, membru al Uniunii Scriitorilor din România și Québec (Canada), s-a născut și a trăit la Bucureşti. El a absolvit  în 1954 Institutul de Teatru și Film și a activat mai mulți ani ca regizor artistic, realizând numeroase spectacole, în teatre din București, Baia Mare, Galați, Brașov, la radio și televiziune, afirmându-se totodată și ca scriitor, ziarist, realizator tv, scenarist, autor de scheciuri, piese scurte şi versuri pentru compozitori (Emanuel Ionescu, Victor Socaciu, Aurel Giroveanu, Delmar etc.). În 1969 părăsește România şi după un scurt sejur în Franţa, în care devine colaborator la Europa Liberă, se stabileşte la Montreal. Aici se impune ca realizator de programe de televiziune în cadrul renumitului post Télé-Québec, e director al Micului Teatru Românesc (1972 – 1990), vicepreședinte comunicare strategică la Europanam inc. etc. După 1990 revine frecvent în țară unde publică cinci romane (Praful şi pulberea, Zodia Cameleonului, La răsărit apune soarele, Noaptea nu aparţine nimănui, Omul care vine din Est, Timpul care ne-a rămas) care se bucură de un real interes la cititori și critici. Pe fișa sa de creație mai figurează, între altele, filmeleDinastia blestemată, dedicat evenimentelor din 1989, Panait călătorul, dar și scenariul filmului Cireşe amare (DDG Montreal, 1995).

Un critic de notorietatea lui Alex Ștefănescu consideră, de pildă, Omul care vine din Est, publicat și de Editura pariziană Descartes & Cie, un roman „ remarcabil prin forţă epică şi prin ritmul antrenant”, care „are darul de a-i captiva pe cititori, determinându-i să reflecteze asupra a ceea ce au trăit”. Doina Uricariu scrie în postfața Zodiei cameleonului că autorul transformă „coșmarul din viața de zi cu zi (…) într-o mascaradă, într-o comedie de situații”, iar, la rândul lui, „cameleonismul generează o suită de măști salvatoare”, insistând pe  ideea  că salvarea poate îmbrățișa mai multe chipuri refuzându-și însă, obligatoriu, minciuna. „Minciuna e mai periculoasă decât moartea”.  Ioan Groșan, pe de altă parte, menționează căîn Timpul care ne-a rămas există „suficient material faptic și dramaturgic pentru un excelent film”,  remarcând totodată talentul de portretist al romancierului. În opinia lui Ion Cocora piesa Moftul naţional, deși titlul trimite la un popular ziar al epocii, Moftul român, constituie o „comedie ingenios construită, pe cât de amară pe atât de alertă și incisivă” în care întâlnim ”tare ale spațiului românesc care continuă să ne definească și astăzi”. În general, opera literară a lui Dan Ghițescu s-a bucurat de comentarii critice favorabile, datorate unor nume autorizate, care i-au scos în evidență  originalitatea și valoarea.

Despre cele două cărții ale lui DAN GHIȚESCU, romanul Zodia Cameleonului, aflat la ediția a doua refăcută și adăugită, și piesa de teatru Moftul național, o comedie savuroasă, cu numeroase „lovituri” de teatru, care îl are ca personaj principal pe Caragiale, vor vorbi, cu prilejul lansării Ioan Cristescu, directorul MNLR, scriitorii Ioan Groșan, Aurel Maria Baros (președintele Filialei București Proză a Uniunii Scriitorilor din România), Emil Lungeanu și Anca Sîrghie, iar din partea editurii Dana Pocea (consilier și redactor de carte) și Ion Cocora (director).

La finalul întâlnirii, autorul va răspunde la întrebări și va oferi autografe.

212 vizualizări

Galerie Foto