26 martie 2020 — Dezbateri culturale

Best of FIPB 2018 | „Romanul și provocările realității de astăzi”, Ioana Nicolaie în dialog cu Cosmin Ciotloș

Tot din arhiva celei de-a IX-a ediții a Festivalului Internațional de Poezie București, vă propunem să urmăriți o serie de trei dialoguri pe tema „Romanul și provocările realității de astăzi”. În 2018, a fost pentru prima oară când, în cadrul FIPB, am dedicat spațiu de manifestare prozatorilor.

Moderatorul evenimentelor, Cosmin Ciotloș, i-a avut ca interlocutori pe Ioana Nicolaie, Gabriela Adameșteanu și Virgil Tănase.

Una dintre marile întrebări ale interbelicului românesc era, cum știm, aceea legată de motivele pentru care n-avem roman. Periodic, problema revine în cultura noastră, în formulări mai inspirate sau mai revolute. Acum câțiva ani existau încă niște colocvii anuale dedicate romanului și capacității lui de a ilustra concludent lumea de azi. Departe de asemenea ambiții (care obligă prozatorii să devină, pe rând, și politologi, și sociologi, și agenți de marketing, ba chiar și un pic profeți), seria aceasta de întâlniri își propunea să afle, de la cei câțiva scriitori invitați, unde se situează genul acesta în spațiul lor stilistic, când și cum anume au simțit, altfel spus, că se află, moral, în posesia unor lumi pe care doar romanul le poate transcrie și, după caz, elucida.

Seria celor trei întâlniri, pe care le vom difuza de astăzi până sâmbătă inclusiv și care aduc în discuție „Romanul și provocările realității de astăzi”, începe cu scriitoarea Ioana Nicolaie, iar dialogul poate fi urmărit pe canalul nostru de YouTube:
https://www.youtube.com/watch?v=QE8OTgn-6zo&feature=youtu.be

IOANA NICOLAIE s-a născut în Sângeorz-Băi, judeţul Bistriţa-Năsăud. A publicat mai multe volume de versuri („Poză retuşată”, „Nordul”, „Credinţa”, „Cenotaf”, „Autoimun” – desemnat de către Uniunea Scriitorilor „Cartea Anului“ 2013), antologia „Lomografii”, patru romane („Cerul din burtă”, „O pasăre pe sârmă”, „Pelinul negru”, „Cartea Reghinei”) și literatură pentru copii („Aventurile lui Arik”, „Arik și mercenarii” și „Ferbonia”). A fost nominalizată la premii naționale și internaționale, cel mai important fiind Eastern European Literature Award. Volumul „Nordul” a apărut în germană în 2008, „Cerul din burtă” a fost publicat în 2013 în suedeză și în 2014 în bulgară, iar „O pasăre pe sârmă”, în sârbă. „Autoimun” a apărut în bulgară în 2016. A fost inclusă în cincisprezece volume colective românești („Ferestre ’98”, „40238 Tescani”, „Cartea cu bunici”, „Intelectuali la cratiță”, „Cartea simțurilor”, „Bucureștiul meu”, „Scriitori la poliție” etc.) și în numeroase reviste și antologii străine (Poésie 2003: Roumanie, territoire d’Orphée, New European Poets, An Anthology of Contemporary Romanian Poetry etc.). A fost invitată pentru lecturi și conferințe la numeroase festivaluri naționale și internaționale de literatură. Selecţii din versurile autoarei au apărut în Franţa, Anglia, Germania, Austria, Canada, Suedia, Polonia, SUA şi Bulgaria. Este membră a Uniunii Scriitorilor din România și a PEN România.