4 octombrie 2017 — Evenimente

Scriitori contemporani la muzeu: Bedros Horasangian

Sâmbătă, 7 octombrie, începând cu ora 13.00, vizitatorii MNLR vor fi ghidați și vor descoperi expoziția de bază vernisată anul acesta în sediul din Str. Nicolae Crețulescu 8 prin filtrul critic, ludic, analitic, autentic al scriitorului Bedros Horasangian.

BEDROS HORASANGIAN, scriitor și eseist român de origine armeană, a fost denumit de critica literară autohtonă unul dintre prozatorii cei mai personali ai literaturii române din ultimile decenii. 
Născut la 18 noiembrie 1947, la București, fiul lui Ovanes și al Nadiei Horasangian, Bedros. Urmând inițial o educație și o formare de factură realistă, absolvent al Institutului Politehnic București, Bedros Horasangian se dedică scrisului, renunțând la munca sa de inginer. De-a lungul anilor 1970 – 1980 îl regăsim printre paginile revistelor culturale românești de renume, cum ar fi „România literară”, „Tribuna”, „Viața Românească”, în calitate de colaborator. Urmează ceea ce era de așteptat, un debut care să atragă atenția criticii. Acest moment are loc o dată cu apariția a două volume de povestiri, „Curcubeul de la miezul noptii” și „Închiderea ediției”, ambele din 1984, primul volum aducându-i și un Premiu al Uniunii Scriitorilor. De atunci încoace, Bedros Horasangian și-a construit și câștigat pe drept cuvânt statutul de prozator autentic, unul dintre puținii care se pot juca cu toate aspectele cotidianului în toată complexitatea sa, maestru al umorului parodic și demn reprezentant al unei generații de prozatori sensibili și onești. Nuvelele sale, la fel ca romanele, combină stiluri diferite, de la confesiune la epistolă, personaje realist schițate și teme de o dureroasă actualitate. Fără a fi un moralist intransigent, Horasangian pune probleme de morală, de introspecție, de auto-analiză. Mai mult, ne vorbește despre dezabuzarea ființei umane și despre frumusețea ei, în imagini ce se construiesc unele din altele și se completează reciproc. Dar acest mare om de cultură nu s-a limitat numai la scris. A fost atașat cultural la Ambasada României în Grecia în perioada 1997-2000, dar și director al Centrului Cultural Român din New York în perioada 2002-2004. În prezent, Horasangian deține rubrica de critică muzicală în cadrul publicației „Observator Cultural” și reprezintă una dintre cele mai puternice voci din presa culturală contemporană.