12 octombrie 2017 — Evenimente

Premiera piesei „Inocentul”, cu Dan Tudor

Muzeul Național al Literaturii Române vă invită duminică, 15 octombrie 2017, de la ora 18.00, la premiera spectacolului cu piesa „Inocentul” de Radu Băieșu după un text al lui Ion Băieșu. Înainte de a deveni un scriitor adevărat, Ion Băieșu a fost gazetar. Astfel, a bătut în lung și în lat țara și prin intermediul unei rubrici din ziarul Scânteia tineretului, intitulată „De la om la om”, a putut intra în contact cu nenumărate prototipuri ale personajelor operei sale. Cea mai mare parte a scrisorilor primite era expediată de diverse femei, tinere și mai puțin tinere, care îi cereau sfaturi în legătură cu spinoasa problemă a amorului, împărtășit sau nu. Astfel, a descoperit o mină de aur, ce i-ar fi umplut de bucurie până și pe Ilf și Petrov.

În demersul teatral, intitulat nu întâmplător „Inocentul”, regizorul Radu Băieșu și actorul Dan Tudor, folosind cuvintele lui Băieșu, și-au propus să-l descopere pe omul (Caragiale l-ar fi numit ”rromân”)  de lângă noi. Vecin, coleg de serviciu, sau chiar rudă, debitând gogomănii cu imensă seriozitate, stabilind reguli de viață și chiar idealuri, într-o halucinantă confuzie a termenilor și sărind adesea pârleazul spre absurd. Personajul ni se spovedește cu mândrie, convins fiind de justețea raționamentelor sale aberante și în final ne cere chiar și aprobarea. Între două trenuri, unde altundeva decât în bufetul gării (că nu degeaba a fost Caragiale patronul cârciumii din gara Mizil), Costel, cu ingenuitate, își povestește viața, făcându-ne martori ai unei existențe care ar părea banală, dacă n-ar fi bântuită de absurdul generat de o societate alienată de formalismul ei găunos. Râdem, dar ne și înfiorăm, căci acel Costel plăsmuit acum 60 de ani ne-a rămas la fel de contemporan. De ce ne interesează și astăzi povestea descurcărețului achizitor de bovine de la misterioasa întreprindere O.R.A.C.A.? Probabil pentru că ne recunoaștem în el. De fapt, nu pe noi, că nu ne place asta, ci pe cei din jur. Șmecheria, îngâmfarea, naivitatea, dar și obsesia pentru onorabilitate a ridicolului Costel ne sunt atât de specifice încât transcend vremurile. Celelalte reprezentații ale spectacolului au loc pe 22, 27 și 29 octombrie 2017.

Intrarea la eveniment este liberă, în limita locurilor disponibile.

Evenimentul este organizat de Primăria Municipiului București prin Muzeul Național al Literaturii Române.

Parteneri media: Radio România Cultural, RFI, TV City, Observator Cultural, Cultura, Contemporanul, Agenţia deCarte.ro, publicația on-line IQool.