1 noiembrie 2024 — Evenimente

6 ani de la inaugurarea casei memoriale „Anton Pann” și 170 de ani de la plecarea lui Anton Pann dintre noi

Zilele de 1 și 2 noiembrie sunt zile importante de sărbătoare, dar și de comemorare, pentru Casa Memorială „Anton Pann”. La 1 noiembrie, de șase ani, sărbătorim deschiderea casei din fosta stradă Taurul 12, drept muzeu destinat publicului, celor care își doresc să cunoască personalitatea dascălului de musichie, scriitorul Anton Pann, iar la 2 noiembrie se împlinesc 170 de ani de la plecarea lui dintre noi.

Figura sa era „oacheşă şi expresivă, cu sprâncene arcate, cu mustăţi tunse şi înnegrite de tabac, cu buze groase, cu favorite şi bărbia răsfrântă, purtând işlic şi anteriu în tinereţe, mai târziu gheroc lung zis laiber, pe cap o jumătate de cilindru, iar în casă tichia de pâslă neagră”, așa îl caracteriza biograful său, G. Dem. Teodorescu, pe Anton Pann.

Compozitor renumit în secolul al XIX-lea, autor al liniei melodice a Imnului Național „Deșteaptă-te, române!”, dar și compozitor al melodiei imnului ortodoxiei românești, „Tatăl nostru”, Anton Pann a încântat cu vocea sa de sopran un public larg. Umorul, ironia, precum și puterea moralizatoare din operele sale literare au descrețit frunțile românilor, deschizând, în același timp, drumul către o literatură națională, inspirată din folclorul românesc plin de înțelepciune.

În Ajun de Crăciun, care se apropie cu pași repezi, vom cânta „Steaua” și poate vom trimite un gând de mulțumire către cel care a compus melodia acestui colind îndrăgit, Anton Pann, căci în vremea colindelor se năștea, datorită lui, culegerea de colinde „Cântece de Stea”. Cuvintele nu ajung pentru a-l defini pe acest „tată de cuvinte”, după cum l-a numit Nichita Stănescu.

Încercând să-i păstrăm vie amintirea, vă invităm să vizitați Casa Memorială „Anton Pann” și, împreună, să-l ducem în nemurire, așa cum merită!