9 noiembrie 2022 — Evenimente

„Adâncul acestei calme creste”. Programul de la Erlangen și poetica „Jocului secund” | Conferință susținută de Bogdan Suceavă

Marți, 15 noiembrie 2022, ora 19.00

Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu 8

„Corpul de idei pe care e construită poetica Jocului secund admite multe legături cu acea parte a matematicilor frecventate de Dan Barbilian în intervalul 1928-1935. Astfel, cele două aspecte nu pot fi separate, ci trebuie gândite împreună. Nu doar că aparțin unor domenii diferite ale creativității umane, dar conțin și idei de profunzime și de o mare dificultate, iar sarcina pe care ne-o asumăm aici e de a aduce lumină asupra conexiunii ce reunește acest câmp de idei. Miza discuției e că abia ținând seama de această dualitate a construcției literare din Joc secund putem înțelege poetica celui mai interesant dintre autorii modernismului românesc, un caz unic și greu repetabil în istoria literaturii. Interpretarea pe care o propunem e motivată de o serie de explicații pe care Barbilian singur le-a dat. Să reamintim acest fragment scris de Barbilian în 1940: Personal mă consider un reprezentant al Programului de la Erlangen, al acelei mișcări de idei care, în ceea ce privește întinderea consecințelor și răsturnarea punctelor de vedere, poate fi asemuită Discursului Metodei sau Reformei înseși. Specializării strâmte ori tehnicității opace, de dinainte de Erlangen, se substituie un eclectism luminat.” (Bogdan Suceavă)

Sperăm că această scurtă prezentare v-am stârnit interesul și curiozitatea de a participa la conferința susținută de Bogdan Suceavă la Muzeul Național al Literaturii Române în data de 15 noiembrie 2022, ora 19.00, la sediul expoziției de bază din Strada Nicolae Crețulescu 8.

„Adâncul acestei calme creste” a apărut la Editura Polirom, în 2022, în cadrul Colecției Plural.

BOGDAN SUCEAVĂ, născut la 27 septembrie 1969, la Curtea de Argeş. Studii în matematică la Universitatea din Bucureşti (licenţă 1989-1994, master 1994-1995) şi la Michigan State University (doctorat, 1996-2002, sub conducerea profesorului Bang-Yen Chen, cu teza New Riemannian and Kählerian Curvature Invariants and Strongly Minimal Submanifolds). Din august 2002, profesor în Departamentul de Matematică de la California State University, Fullerton, SUA. Lucrări de matematică, cele mai multe de geometrie, apărute, între altele, în Houston Journal of Mathematics, Taiwanese Journal of MathematicsAmerican Mathematical Monthly, Mathematical Intelligencer, Beiträge zur Algebra und Geometrie, Differential Geometry and Its Applications, Czechoslovak Mathematical Journal, Publicationes Mathematicae, Results in Mathematics, Tsukuba Journal of MathematicsNotices of the American Mathematical Society, Contemporary Mathematics, Historia Mathematica şi în alte reviste. Editor a trei volume apărute în colecția Contemporary Mathematics publicată de American Mathematical Society. Autor al unor volume de eseuri apărute la Polirom, între care: Memorii din biblioteca ideală (2013) și Istoria lacunelor (2018). În 2021, un fragment din volumul Istoria lacunelor e publicat de Mathematical Intelligencer, Springer-Verlag. E unul dintre autorii recunoscuți cu Premiul Polya al Mathematical Association of America pentru o lucrare cu un titlu inspirat din opera lui Dan Barbilian: Un iluminism eclectic. Aplicații ale geometriei afine, scris împreună cu A. Glesser, M. Rathbun și I.M. Serrano.