Glisează meniul stânga/dreapta
15 noiembrie 2024 — Evenimente
Evenimente cu public
Marți, 19 noiembrie 2024, ora 18.30
Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu 8
„Actori contemporani despre film, teatru & literatură, in dialog cu Simion Buia”
Vă invităm la cea de-a doua întâlnire „Actori contemporani despre film, teatru & literatură, în dialog cu Simion Buia”, în cadrul căreia invitată este Alexandrina Halic.
Romanian Actors Talks este un act artistic live, organizat de Simion Buia, fotograf si jurnalist, care provoacă actorii la o discuție despre artă, literatură, viață personală în contextul actual, din România și aiurea. Evenimentul RAT, găzduit de MNLR, se distinge față de alte întâlniri Romanian Actors Talks prin elementul literar, în sensul că dialogul moderat va conține accente despre literatură, poezie, dramaturgie, povestite de către actorul/actrița invitat(ă), urmând să fie citite/interpretate pasaje din cartea/ autorul preferat al invitatului/invitatei.
Durata evenimentului este de 70 minute.
Joi, 21 noiembrie 2024, ora 14.00
Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu 8
Audiţie Teatrul Naţional Radiofonic
Muzeul Naţional al Literaturii Române şi Teatrul Național Radiofonic vă invită la audiția cu public și avanpremiera spectacolului radiofonic „Nebuna din Chaillot” de Jean Giraudoux.
Traducerea: Andreea Dobrescu-Warodin. Adaptarea radiofonică și regia artistică: Cezarina Udrescu.
Spectacolul „Nebuna din Chaillot” de Jean Giraudoux se va difuza, în premieră radiofonică, la Radio România Cultural: luni, 25 noiembrie, ora 22.00 (partea I) și marți, 26 noiembrie, ora 22.00 (partea a II-a).
Joi, 21 noiembrie 2024, ora 17.00
Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu 8
Lansarea antologiei Paltonul lui Nino
În ianuarie 2018, la Muzeul Național al Literaturii Române avea loc o evocare a poetului George Almosnino, un gest de pietate, de reconstrucție a unei personalități a poeziei noastre de odinioară.
Joi, 21 noiembrie 2024, de la ora 17.00, la 30 de ani de la trecerea în neființă a poetului, Muzeul Național al Literaturii Române organizează în Sala Perpessicius, Str. Nicolae Crețulescu nr. 8 (în spatele Bisericii Albe), evenimentul „In memoriam George Almosnino” și lansarea antologiei „Paltonul lui Nino”, apărută la Editura Charmides. Selecția poemelor a fost realizată de Angela Baciu.
Participă: Nora Iuga, Simona Popescu, Angela Baciu, Nicolae Prelipceanu, Ion Bogdan Lefter, Tiberiu Almosnino.
Vineri, 22 noiembrie 2024, ora 17.00
Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu 8
Vernisaj | Expoziția „V. Voiculescu. Eros și Agape. Viața unui scriitor și medic”
Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la vernisajul expoziției „V. Voiculescu – 140 de ani de la naștere. Eros și Agape. Viața unui scriitor și medic”.
Vor lua cuvântul: Andrei Voiculescu, Monica Pillat, Teodora Stanciu.
Amfitrion: Ioan Cristescu, director al Muzeului Național al Literaturii Române.
Cu prilejul acestui eveniment, aducem în atenția publicului viața și opera lui V. Voiculescu (1884-1963), poet, prozator, dramaturg, dar și medic devotat, pentru care „medicina nu este o profesie, ci o pasiune” exercitată fără interese materiale, acesta fiind supranumit „medicul fără de arginți”.
Expoziția va putea fi vizitată până în 5 decembrie 2024, de marți până duminică, în intervalul orar 10.00 – 18.00.
Vineri, 22 noiembrie 2024, ora 18.00
Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu 8
Premiul Național pentru debut în poezie „Traian T. Coșovei”
Juriul ediției 2024 a Premiului Național pentru debut în poezie „Traian T. Coșovei”, format din Dan Mircea Cipariu, Ioan Cristescu, Ștefania Coșovei, Irina Lazăr şi Adrian Suciu, deliberând asupra celor 37 de materiale înscrise în concurs, a stabilit lista finaliștilor.
Materialele finaliste vor intra într-o nouă jurizare, urmând ca decizia finală a juriului să fie anunţată în data de 22 noiembrie 2024, în cadrul Galei „Traian T. Coşovei”. Ordinea în care comunicăm numele finaliștilor este ordinea alfabetică a numelor de familie: Dan Radu Mihai, Alexia Plăcintă, Gabriela Rusu, Andreea Sepi, Alina Cristina Țane, George Paul Volceanov.
Succes concurenţilor!
Expoziții permanente
Atelier de artist | Margareta Sterian
Muzeul Național al Literaturii Române, Calea Griviței 64-66
Vă invităm să vizitați spațiul expozițional Atelier de artist – Margareta Sterian, deschis la sediul MNLR din Calea Griviței 64-66. Amenajat la etajul al doilea al clădirii, spațiul intim – recreat prin obiecte de mobilier, obiecte personale și lucrări de pictură, grafică, ceramică, frescă și panouri textile – redă universul creator și existențial al artistei, exemplificând interesul său pentru multiplele forme de exprimare artistică. Toate obiectele expuse în acest spațiu au fost donate Muzeului Național al Literaturii Române de către pictorul și criticul de artă Mircea Barzuca, discipolul și moștenitorul testamentar, omul datorită căruia opera și personalitatea Margaretei Sterian vor fi cunoscute de generațiile viitoare.
Expoziții temporare
Expoziția Remember Zaharia Stancu
Muzeul Național al Literaturii Române, Sala „Al. Condeescu”, Calea Griviței 64-66
La 5 decembrie 2024 se împlinește o jumătate de veac de la dispariția scriitorului Zaharia Stancu (1902-1974), nume important al literaturii și gazetăriei române interbelice și postbelice.
Cu acest prilej, Muzeul Național al Literaturii Române organizează, în perioada 20 noiembrie – 21 decembrie, expoziția Remember Zaharia Stancu (1902-1974), adresată atât specialiștilor din domeniul filologic, cât și publicului larg.
Vernisaj: 26 noiembrie 2024, ora 14.00.
Vor lua cuvântul: prof. univ. dr. Ioan Cristescu, directorul general al M.N.L.R., Darie Stancu, nepotul scriitorului Zaharia Stancu, și Alexandru Dumitriu, referent M.N.L.R.
Expoziția poate fi vizitată până în 21 decembrie 2024, de marți până sâmbătă, în intervalul orar 10.00 – 18.00.
__________
Expoziția Metamorfoze
Muzeul Național al Literaturii Române, Sălile „Al. Oprea” și „P. Creția”, Calea Griviței 64-66
5 – 30 noiembrie 2024
Muzeul Național al Literaturii Române vă invită să vizitați expoziția de pictură intitulată Metamorfoze. Titlul expoziției face referire la conexiunea subtilă dintre pictură și poezie; relația semnificativă dintre cele două arte a fost căutată cu pasiune de cei 6 artiști expozanți: Beatrice Anghelache, Gabriela Aniței, Mariana Constantinescu, Bogdana Contraș, Dinu Mihai Fălcoianu și Bianca Ioniță.
La sugestia curatoarei Gabriela Aniței, cartea, antologie a Editurii Brumar, Actori poeți. Poeți actori a devenit sursa de inspirație a „metamorfozelor”. Raportarea artiștilor la un autor ori la un altul, la o poezie sau la o alta, s-a făcut în funcție de sensibilitatea creatorilor; așadar, imaginile picturale insuflate de poezii sunt bogate și diverse, oferind privitorului perspective surprinzătoare asupra creațiilor literare.
Expoziția poate fi vizitată până în 30 noiembrie 2024, de marți până sâmbătă, în intervalul orar 10.00 – 18.00.
_____________
Artistry, măiestria artizanilor români transpusă în bijuterii unicat
Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu 8
6 – 24 noiembrie 2024
Muzeul Național al Literaturii Române găzduiește cea de-a IX-a ediție a expozițiilor de artă organizate de Academia de Artă Handmade București.
Folosind pietrele semiprețioase și mărgelele fine, membrii Academiei de Artă Handmade București reușesc să creeze forme inedite, texturi interesante și modele elegante, având ca sursă de inspirație temele și curentele literare evocate de scriitorii români în operele lor.
Expoziția poate fi vizitată până în 24 noiembrie 2024, de marți până duminică, în intervalul orar 10.00 – 18.00.