Glisează meniul stânga/dreapta
23 noiembrie 2024 — Evenimente
Evenimente cu public
Luni, 25 noiembrie 2024, ora 13.00
Muzeul Național al Literaturii Române, Calea Griviței 64-66
Vernisaj | Expoziția În prag de sărbători – Rețete și meniuri cu semnături de scriitori
Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la vernisajul expoziției intitulate În prag de sărbători – rețete și meniuri cu semnături de scriitori, organizată la sediul din Calea Griviței 64-66, în perioada 22 noiembrie – 31 decembrie 2024.
Vor fi expuse manuscrise cu rețete gastronomice, meniuri ale unor restaurante purtând semnăturile si unele notițe literare ale scriitorilor care le frecventau, imagini ale acestora și meniuri umoristice însoțite de expresive caricaturi.
Prezintă: Ioan Cristescu, Răzvan Voncu, George Mihăiță, Eugenia Oprescu.
Marți, 26 noiembrie 2024, ora 14.00
Muzeul Național al Literaturii Române, Sala „Al. Condeescu”, Calea Griviței 64-66
Vernisaj | Expoziția Remember Zaharia Stancu
20 noiembrie – 21 decembrie 2024
La 5 decembrie 2024 se împlinește o jumătate de veac de la dispariția scriitorului Zaharia Stancu (1902-1974), nume important al literaturii și gazetăriei române interbelice și postbelice.
Cu acest prilej, Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la vernisajul expoziției Remember Zaharia Stancu (1902-1974), adresată atât specialiștilor din domeniul filologic, cât și publicului larg. Vizitatorii vor putea redescoperi/descoperi, pe baza documentelor din Patrimoniul M.N.L.R. – manuscrise, corespondență, iconografie –, dar și a altor surse (o arhivă privată, colecții de periodice), multiplele fațete ale creației lui Zaharia Stancu – poet, prozator, gazetar, traducător –, precum și ale activității sale administrative, de președinte al Uniunii Scriitorilor și de director al Teatrului Național din București (în două mandate). Nu vor fi eludate aspectele politice ale unei biografii străbătute și de lumini, și de umbre.
Vor lua cuvântul: prof. univ. dr. Ioan Cristescu, directorul general al M.N.L.R., Darie Stancu, nepotul scriitorului Zaharia Stancu, și Alexandru Dumitriu, referent M.N.L.R.
Expoziția poate fi vizitată până în 21 decembrie 2024, de marți până sâmbătă, în intervalul orar 10.00 – 18.00.
Marți, 26 noiembrie 2024, ora 17.00
Muzeul Național al Literaturii Române, Sala „Iosif Naghiu”, Calea Griviței 64-66
Nicolae Manolescu – 85
Muzeul Național al Literaturii Române și Uniunea Scriitorilor din România vă invită la un eveniment consacrat operei și personalității criticului, istoricului literar și eseistului Nicolae Manolescu, profesor universitar, membru titular al Academiei Române și președinte al Uniunii Scriitorilor din România, de la a cărui naștere s-ar fi împlinit, la 27 noiembrie a.c., 85 de ani.
La această evocare vor participa: Mircea Martin, Varujan Vosganian, Ion Bogdan Lefter, Gabriel Chifu, Paul Cernat și Ioan Cristescu.
Miercuri, 27 noiembrie 2024, ora 13.00
Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu 8
Gala Excelenței Literare | Gala Premiilor Muzeului Național al Literaturii Române, ediția a XVI-a
Miercuri, 27 noiembrie 2024, ora 13.00, la sediul Muzeului Național al Literaturii Române din Str. Nicolae Crețulescu 8 – Sala „Perpessicius”, va avea loc cea de-a XVI-a ediție a Galei Premiilor Muzeului Național al Literaturii Române.
Evenimentul își propune premierea celor mai importante titluri din domeniul filologiei, apărute în anul 2023.
Prin aceste premii, Muzeul Național al Literaturii Române susține promovarea interesului pentru ediții critice, pentru zone de nișă și din ce în ce mai puțin frecventate ale cercetării literare, precum memorialistica, istoria literară, filologia clasică, eseul critic. MNLR își propune, în egală măsură, ca, prin acordarea acestor distincții, să încurajeze activitatea tinerilor cercetători. Premiile încurajează cercetarea patrimoniului literar național, expresia literară autentică și organică în limba română, experimentul și exersarea unor formule inovative de stil, gândire și limbaj literar, profunzimea și acuratețea cercetării literare, noutatea expozeului, precum și contribuții deosebite la cunoașterea și cercetarea literară românească în afara granițelor.
Miercuri, 27 noiembrie 2024, ora 18.00
Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu 8
100 de ani cu Nina Cassian
Dialog despre trei poeme clasice revizitate de trei ilustratori contemporani
Muzeul Național al Literaturii Române găzduiește un dialog despre trei poeme clasice revizitate de trei ilustratori contemporani cu ocazia Centenarului Nina Cassian.
La 27 noiembrie 2024 se împlinesc 100 de ani de la nașterea Ninei Cassian. Editura Frontiera o readuce în memoria generațiilor tinere printr-o întâlnire cu ilustratorii celor trei volume de poezie pentru copii reeditate cu concepte grafice noi: Oana Ispir (Prințul Miorlau), Andrei Tache (Roșcată-ca-Arama și cei șapte șoricari) și Karda Zenkő (Povestea a doi pui de tigru, numiți Ninigra și Aligru). Ei vor povesti despre cum au revizitat astăzi cele trei poeme din anii ʼ50, ʼ60 și ʼ80, iar în deschiderea dialogului, criticul literar Paul Cernat va vorbi despre contextul biografic și politic în care Nina Cassian a scris literatură pentru copii.
Seara se va încheia cu o sesiune de autografe ilustrate pe cărțile Ninei Cassian publicate la Editura Frontiera, care vor putea fi achiziționate în cadrul evenimentului.
Întâlnire organizată de Editura Frontiera în colaborare cu Muzeul Național al Literaturii Române.
Joi, 28 noiembrie 2024, ora 16.00
Muzeul Național al Literaturii Române, Sala „Iosif Naghiu”, Calea Griviței 64-66
Gala Excelenței Literare | Gala Concursului Național de Dramaturgie, ediția a II-a
Joi, 28 noiembrie 2024, ora 16.00, la sediul MNLR din Calea Griviței 64-66, va avea loc festivitatea de decernare a premiilor celei de-a doua ediții a Concursului Național de Dramaturgie, organizat de Filiala București-Dramaturgie a Uniunii Scriitorilor din România și de Muzeul Național al Literaturii Române, având ca scop identificarea și promovarea pieselor românești de valoare și scurtarea drumului acestor piese către scenele teatrelor.
Concursul a fost deschis tuturor dramaturgilor din România, autori cu experiență sau debutanți, membri sau nu ai Uniunii Scriitorilor, inclusiv autorilor aparținând minorităților naționale, precum și autorilor din străinătate care scriu în limba română.
Joi, 28 noiembrie 2024, ora 18.00
Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu 8
Colocviul „Panait Istrati – 140”
Muzeul Național al Literaturii Române are deosebita plăcere de a vă invita la Colocviul „Panait Istrati – 140/ Chira Chiralina – 100”.
La evenimentul al cărui amfitrion va fi prof. univ. dr. Ioan Cristescu, vor lua cuvântul: Zamfir Bălan, Lucian Chișu, Bianca Cernat, Elena Lazăr, Dana Radler, Dolores Toma și Georgiana Troia.
Colocviul își propune să marcheze 140 de ani de la nașterea scriitorului Panait Istrati, precum și 100 de ani de la apariția romanului Chira Chiralina.
Vineri, 29 noiembrie 2024, ora 17.00
Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu 8
Lansare de carte
Muzeul Național al Literaturii Române găzduiește lansarea volumului de poezie „Intersecții” semnat de Adriana Butoi, apărut la Editura Neuma.
Alături de autoare vor fi prezenți Evelyne Croitoru, Ștefan Nițu, Ovidiu Mihăilescu și Loreta Popa.
Sâmbătă, 30 noiembrie 2024, ora 13.00
Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu 8
Lansare de carte | Dialog protocolar cu margareta
Muzeul Național al Literaturii Române găzduiește lansarea volumului Dialog protocolar cu margareta, semnat de Corneliu Traian Atanasiu, care adună comentarii instructive la poeme haiku făcute de-a lungul timpului. Cele mai multe remarcând și recomandând tehnici de compunere ale poemului. Scrise sub forma unor mici eseuri lirice, ele oferă cititorilor nu doar o prezentare mai lejeră și mai savuroasă a poemelor, ci și o ilustrare a exigențelor pe care trebuie să le dobândească cel care scrie haiku.
Corneliu Traian Atanasiu este organizatorul grupului autorilor de haiku din jurul concursului lunar online Romanian Kukai, desfășurat din 2007 până acum. De-a lungul ultimilor 17 ani, grupul a publicat 15 volume colective anuale și 32 de volume personale în colecția Prispa cu greieri. A publicat personal volumele Mulcom picurând, care cuprinde eseuri despre haiku și poezia de factură occidentală, comentarii ale poemelor haiku, discuții despre tehnica haiku-ului, De-un bob zăbavă, haiku, Căutând tonul, un ghid pentru cei care vor să cunoască mai bine haiku-ul, să-i prindă gustul, pentru a-l putea savura și, eventual, scrie, O barcă de hârtie săltând peste nori, o antologie a oglindirii în poemele grupului, Survolând păpădiile, poeme haiku comentate Un cerc de linguri, comentarii la poemele haiku ale lui Șerban Codrin, Un roi de stele, antologie haiku, și cel mai recent, Dialog protocolar cu margareta, comentarii instructive la poeme haiku.
Expoziții permanente
Atelier de artist | Margareta Sterian
Muzeul Național al Literaturii Române, Calea Griviței 64-66
Vă invităm să vizitați spațiul expozițional Atelier de artist – Margareta Sterian, deschis la sediul MNLR din Calea Griviței 64-66. Amenajat la etajul al doilea al clădirii, spațiul intim – recreat prin obiecte de mobilier, obiecte personale și lucrări de pictură, grafică, ceramică, frescă și panouri textile – redă universul creator și existențial al artistei, exemplificând interesul său pentru multiplele forme de exprimare artistică. Toate obiectele expuse în acest spațiu au fost donate Muzeului Național al Literaturii Române de către pictorul și criticul de artă Mircea Barzuca, discipolul și moștenitorul testamentar, omul datorită căruia opera și personalitatea Margaretei Sterian vor fi cunoscute de generațiile viitoare.
Expoziții temporare
Expoziția „V. Voiculescu. Eros și Agape. Viața unui scriitor și medic”
Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu 8
22 noiembrie – 5 decembrie 2024
Muzeul Național al Literaturii Române vă invită să vizitați expoziția V. Voiculescu – 140 de ani de la naștere. Eros și Agape. Viața unui scriitor și medic, care aduce în atenția publicului viața și opera lui V. Voiculescu (1884-1963), poet, prozator, dramaturg, dar și medic devotat, pentru care „medicina nu este o profesie, ci o pasiune” exercitată fără interese materiale, acesta fiind supranumit „medicul fără de arginți”.
Dincolo de personalitatea sa culturală – „Poet de fină sensibilitate, autor dramatic preocupat deopotrivă de durerile, ca și de marile probleme ale omului, […] novelist și povestitor de înaltă clasă” (Tudor Teodorescu-Braniște) –, descoperim un „om bun în toată firea”, iubitor și blând atât cu familia, cât și cu semenii săi, care și-a trăit viața ca un îndelung exercițiu spiritual.
Expoziția surprinde universul literar și existențial al lui Vasile Voiculescu din perspectiva iubirii, „unica vecie dată nouă” – cum o descrie într-un vers al său din sonetul CLXXXIII –, atât ca act spiritual suprem, cât și ca forță pasională „care mișcă sori și stele”.
Expoziția este ilustrată cu documente originale din patrimoniul MNLR (manuscrise, cărți poștale, scrisori – inclusiv corespondența de dragoste dintre V. Voiculescu și soția sa –, acte și obiecte personale, fotografii), cărți cu dedicații olografe către Lucian Blaga, M. Sadoveanu etc., ediții princeps, lecturi radiofonice din opera autorului, păstrate în arhivele Radiodifuziunii Române.
Expoziția va putea fi vizitată până în 5 decembrie 2024, de marți până duminică, în intervalul orar 10.00 – 18.00.
Expoziția Metamorfoze
Muzeul Național al Literaturii Române, Sălile „Al. Oprea” și „P. Creția”, Calea Griviței 64-66
5 – 30 noiembrie 2024
Muzeul Național al Literaturii Române vă invită să vizitați expoziția de pictură intitulată Metamorfoze. Titlul expoziției face referire la conexiunea subtilă dintre pictură și poezie; relația semnificativă dintre cele două arte a fost căutată cu pasiune de cei 6 artiști expozanți: Beatrice Anghelache, Gabriela Aniței, Mariana Constantinescu, Bogdana Contraș, Dinu Mihai Fălcoianu și Bianca Ioniță.
La sugestia curatoarei Gabriela Aniței, cartea, antologie a Editurii Brumar, Actori poeți. Poeți actori a devenit sursa de inspirație a „metamorfozelor”. Raportarea artiștilor la un autor ori la un altul, la o poezie sau la o alta, s-a făcut în funcție de sensibilitatea creatorilor; așadar, imaginile picturale insuflate de poezii sunt bogate și diverse, oferind privitorului perspective surprinzătoare asupra creațiilor literare.
Expoziția poate fi vizitată până în 30 noiembrie 2024, de marți până sâmbătă, în intervalul orar 10.00 – 18.00.