5 iulie 2024 — Evenimente

Agendă culturală | 8 – 14 iulie 2024

Evenimente cu public

 Joi, 11 iulie 2024, ora 17.30

Muzeul Național al Literaturii Române, Calea Griviței 64-66

Vernisaj | Expoziția de pictură Povești Românești

9 iulie – 3 august 2024

În incinta Muzeului Național al Literaturii Române din Calea Griviței, nr. 64-66, va avea loc vernisajul expoziției de pictură Povești Românești.

Sunteți invitați să pășiți în lumea fascinantă a poveștilor românești și să admirați lucrări de artă pline de culoare și imaginație, inspirate de personajele și întâmplările din cele mai îndrăgite basme și legende ale poporului român. Pe simeze se vor regăsi și lucrările originale de desen și grafică ale artistului Iurie Darie.

____________________

 Duminică, 14 iulie 2024, ora 11.00

Calea Victoriei nr. 110

Străzi deschide | Atelier: „Scriitori – călători”

Vorbim despre călătoriile scriitorilor români și modul cum acestea i-au inspirat, despre cum s-au reflectat acestea în scrierile lor.

Coordonator: Oana Oros

 

 Expoziții permanente

 Atelier de artist | Margareta Sterian

Muzeul Național al Literaturii Române, Calea Griviței 64-66

 Vă invităm să vizitați spațiul expozițional Atelier de artist – Margareta Sterian, deschis la sediul MNLR din Calea Griviței 64-66. Amenajat la etajul al doilea al clădirii, spațiul intim – recreat prin obiecte de mobilier, obiecte personale și lucrări de pictură, grafică, ceramică, frescă și panouri textile  redă universul creator și existențial al artistei, exemplificând interesul său pentru multiplele forme de exprimare artistică. Toate obiectele expuse în acest spațiu au fost donate Muzeului Național al Literaturii Române de către pictorul și criticul de artă Mircea Barzuca, discipolul și moștenitorul testamentar, omul datorită căruia opera și personalitatea Margaretei Sterian vor fi cunoscute de generațiile viitoare.

 

Expoziții temporare

Treasure, expoziție de bijuterie a artistei Cubici Corina-Florina

Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu nr. 8

20 iunie – 14 iulie 2024

Muzeul Național al Literaturii Române organizează, în cadrul colecției permanente din strada Nicolae Crețulescu nr.8, expoziția de bijuterie contemporană TREASURE, a artistei Corina – Florina Cubici. Parte a unui amplu program de promovare a designului românesc contemporan, inițiat de MNLR în 2023, expoziția cuprinde piese din diferite perioade de creație ale artistei, având ca sursă de inspirație ,,paftaua”, accesoriul  ,,cingătorii” feminine din costumul tradițional purtat în Ţările Române, în perioada domniilor fanariote, caracterizată prin influenţa sporită a culturii greceşti. Paftalele au revenit la modă în jurul anului 1870 datorită principesei Elisabeta, viitoarea regină a României, care a introdus la Curte portul naţional românesc accesorizat cu paftale. De asemenea, exemplul ei a fost urmat de elita feminina a vremii până în pragul Primului Război Mondial. Regina Maria a purtat paftalele cu eleganţă şi rafinament şi în perioada interbelică.

Expoziția poate fi vizitată până în 14 iulie 2024, de marți până duminică, între orele 10.00 – 18.00.

 

Evenimente on-line

 mini-Cafeneaua critică on-line:

Luni, 8 iulie 2024, ora 19.00

Joi, 11 iulie 2024, ora 19.00

pe site-ul MNLR, pe platforma culturaindirect.ro și pe pagina de Facebook a Muzeului

Amfitrion: Ion Bogdan Lefter

***

Desfășurată din primăvara lui 2018 la Muzeul Național al Literaturii Române – MNLR, Cafeneaua critică, longevivul proiect de dezbateri culturale inițiat în 1994 de criticul Ion Bogdan Lefter, profesor la Facultatea de Litere a Universității din București, și-a suspendat edițiile săptămânale în martie 2020 din cauza pandemiei generate de coronavirusul SARS-COV-2. Încă în plină criză sanitară mondială, deci în imposibilitate de a-și relua întâlnirile cu invitați speciali și cu public, Cafeneaua critică a revenit totuși la 1 februarie 2021 sub forma unor mini-Cafenele critice on-line pe site-ul MNLR, pe platforma  și pe pagina de Facebook a Muzeului. În locul obișnuitelor dezbateri ample pe subiecte de actualitate culturală, mini-Cafenelele critice oferă dialoguri cu personalități literare, artistice, intelectuale despre chiar viața din timpul pandemiei.

Primele episoade ale mini-Cafenelei critice on-line pot fi accesate aici.