9 decembrie 2024 — Evenimente

AGENDA CULTURALĂ | 9 – 15 DECEMBRIE 2024

Evenimente cu public

 

Luni, 9 decembrie 2024, ora 11.00

Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu 8

„Confluențe Istorice și Culturale Româno-Turce”

Muzeul Național al Literaturii Române, în parteneriat cu Asociația Româno-Turcă „Artă Fără Frontiere”, organizează un eveniment cultural de excepție intitulat „Confluențe Istorice și Culturale Româno-Turce”.

Evenimentul își propune să aducă în prim-plan legăturile istorice și culturale dintre România și Turcia, evidențiind relațiile multiple dintre cele două țări, de la cele mai vechi timpuri până în prezent. Accentul este pus pe dimensiunea cultural-artistică a acestor legături, oferind o perspectivă unică asupra relațiilor bilaterale în contextul sărbătoririi Zilei Naționale a României.

Program și conferențiari:

Participanții vor avea ocazia să asculte prelegeri susținute de personalități marcante din domeniul istoriei, artei și culturii

  1. Prof. univ. dr. Tasin GEMIL – istoric și diplomat – „Relațiile Româno-Otomane în Istoriografia Românească”
  2. Aylin CADÎR – actriță, Teatrul Național București – „Identitate prin Cântec”
  3. Conf. univ. dr. Silvana RACHIERU – directoarea Centrului de Studii Turce, Facultatea de Istorie, Universitatea București – „Secolul armoniei: relații româno-turce 1923-2023”
  4. Dr. Cristian ANIȚA – directorul Arhivelor Naționale ale României – „Turcii în documentele de la Arhivele Naționale
  5. Prof. univ. dr. Ioan CRISTESCU – director general al Muzeului Național al Literaturii Române – „Istanbulul în jurnale de călătorie”.

Proiectul reprezintă o invitație deschisă tuturor celor interesați de valorificarea patrimoniului comun și de întărirea dialogului intercultural. Evenimentul este realizat cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului, Serviciul pentru suport strategic și cooperare cu mediul asociativ.

Intrarea este liberă.

Pentru mai multe informații:

Telefon: 0722 402908

E-mail: artafarafrontiere@gmail.co

__________

Marți, 10 decembrie 2024, ora 11.00

Muzeul Național al Literaturii Române, Calea Griviței 64-66

Liga Navală Română – Filiala București, în colaborare cu Muzeul Național al Literaturii Române vă invită marți, 10 decembrie 2024, ora 11.00, la sediul din Calea Griviței, nr. 64-66, la lansarea volumului Comandorul Gheorghe Mocanu. Mai presus de talazuri și zăgazuri – autor Marian Moșneagu.

Prezintă:

Contraamiral de flotilă (rtr) dr. ing. Constantin RUSU

Valeria SĂVESCU

Comandor (r) dr. Marian MOȘNEAGU

Amfitrion: Eugenia OPRESCU

Reputat jurnalist și istoric militar, comandorul dr. Marian Moșneagu a desfășurat și desfășoară o prestigioasă activitate publicistică, centrată, în general, pe teme ale istoriei contemporane, cu precădere pe cele care privesc Marina Română.

A publicat ca autor a peste 25 de volume, un număr dublu în calitate de coautor și peste 500 de articole de specialitate în albume, dicționare, enciclopedii, monografii și volume de studii și comunicări științifice, precum și în presa militară și civilă.

A primit numeroase premii și distincții acordate de Asociația Română de Istorie a Presei, Fundația Culturală “Magazin Istoric”, Asociația „Clubul Amiralilor” ș.a. Este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Comisiei Române de Istorie Militară. În prezent este redactor șef al revistelor Cap Compas, Misiunea și Stella Maris.

Cartea pe care dr. Marian Moșneagu i-a dedicat-o comandorului Gheorghe Mocanu este mai mult decât retrospectiva unei cariere de succes în Marina Regală Română. Pentru că Gogu Mocanu s-a situat constant mai presus de marinarul de elită care și-a dorit cu ardoare să devină: de la ofițer la bordul bricului “Mircea”, pe torpilorul “Zmeul”, distrugătoarele “Mărăști”, “Regina Maria” și “Regele Ferdinand” ori cargoul “Bucegi”, ca aghiotant al comandantului Diviziei de Mare sau ofițer adjutant al Escadrilei de Distrugătoare, profesor la Școala Navală și Școala Superioară de Război, comandant al navei-bază pentru submarine “Constanța”, combatant pe ambele fronturi în al Doilea Război Mondial la șef de secție în Comandamentul Marinei Regale și Subsecretariatul de Stat al Marinei, el a probat calități de lider, clarviziune, curaj, devotament, spirit de corp și loialitate deplină. Altfel spus, ofițer de stat major, comandant de navă, ofițer de presă și protocol în Ministerul de Război, publicist și autorul unor valoroase lucrări de tactică și strategie navală, cu anvergura și reputația de exponent de elită al Armatei Române.

Deloc întâmplător, cu mărturiile documentelor de arhivă, inspirat selectate și redate tematic în lucrarea cu care inaugurează colecția Marinarii României, autorul transformă această restituire într-o incontestabilă pildă de viață. Și întrucât comandorul Gheorghe Mocanu a cunoscut și suportat pe nedrept prigoana organelor represive din anii democrației populare, condamnarea pe criterii politice, șapte ani de temniță și hărțuirea, timp de trei decenii, din partea Securității, acest modest dar atât de necesar omagiu postum constituie o tardivă dar pe deplin cuvenită reparație morală, pe care posteritatea i-o datorează.

Pășind pe aleea din Cartierul Veterani din Constanța care îi poartă numele, generațiile viitoare vor ști că Gheorghe Mocanu a iubit ca nimeni altul Marina Română, a trudit și a luptat pentru reîntregirea țării, a pătimit și s-a sacrificat pentru idealurile sale. Și, cu ardoare, a sperat ca astfel de drame, acceptate tacit și săvârșite cu complicități perfide în societatea românească postbelică, să nu se mai repete. (Eugenia Oprescu)

__________

Marți, 10 decembrie 2024, ora 18.00

Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu 8

Întâlnirile revistei Ficțiunea

 Muzeul Național al Literaturii Române din București găzduiește o nouă întâlnire Ficțiunea.

Ton credibil, ritm de neuitat – O povestire întoarsă pe toate părțile și muzică pe măsură

Invitați: Francisc Csiki (proză), Rafael Taraca (saxofon), Vanessa Selouk (pian, voce), Alina Diana Ene, profesor, & elevii Colegiului Cervantes.

Moderează: Andrei Roșca, specialist în filosofia culturii

Întâlnirile revistei Ficțiunea își propun să aducă în dialog generații diferite și artiști  care contribuie, chiar și tangențial, la un construct artistic.

De data aceasta, discuția pornește de la povestirea Spații virtuale de Francisc Csiki și se oprește asupra tonului auctorial. Rafael Taraca ilustrează tipuri de tonalitate muzicală, completat de eleva sa, Vanessa Selouk. Iar prof. Diana Ene și elevii săi, de la Colegiul Cervantes (care au citit povestirea Spații virtuale), analizează și discută două concepte controversate: ton și ritm în literatură și muzică.

___________

Miercuri, 11 decembrie 2024, ora 18.00

Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu 8

Lansare de carte | Anticamera Învierii de Cristina Chirvasie

 Muzeul Național al Literaturii Române organizează miercuri, 11 decembrie 2024, ora 18.00, lansarea celui de-al IV–lea volum al Colecției Revoluția Modelelor.

Vor participa: Augustin Ioan – arhitect, Codruț Munteanu – medic chirurg, Ghiorghiță Ciocioi – scriitor și traducător, Maria Ilinca Țoța – artist vizual, Cosmin Budeancă – istoric și Cristina Chirvasie – regizor. Evenimentul se va încheia cu un micro – recital Camerata GRAI.

___________

Joi, 5 decembrie 2024, ora 17.00

Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu 8

Premiile Leibniz 2024

Muzeul Național al Literaturii Române va găzdui ceremonia de decernare a Premiilor Leibniz 2024, organizată de Societatea Leibniz din România (www.societatealeibniz.education), joi, 12 decembrie 2024, ora 17.00, la sediul MNLR din strada Nicolae Crețulescu 8.

În scopul stimulării cercetării din domeniul studiilor leibniziene și, în general, din domeniul filosofiei, științei și artei, pentru a se crea condițiile unei educații de calitate, în spiritul irenismului promovat de Leibniz, al toleranței și respectului pentru drepturile omului, Asociația Societatea Leibniz din România acordă premii destinate creatorilor din țară și străinătate.

Vor fi acordate următoarele premii:             

  1. Premiul Leibniz – premiu anual pentru lucrări din domeniul studiilor leibnitiene, din țară sau din străinătate, publicate în anul 2023.
  2. Premiul Leibniz pentru Filosofie – premiu anual pentru lucrări de filosofie (din domeniul studiilor leibniziene sau din alt domeniu) publicate în anul 2023.
  3. Premiul Leibniz pentru Traducere – premiu anual pentru traducerea de lucrări de filosofie (din domeniul studiilor leibniziene sau din alt domeniu) publicate în anul 2023.
  4. Premiul Leibniz pentru Proză – premiu anual pentru lucrări din domeniul literaturii – proză publicate în anul 2023.
  5. Premiul Leibniz pentru Poezie – premiu anual pentru lucrări din domeniul literaturii – poezie publicate în anul 2023.
  6. Premiul Leibniz pentru Știință – premiu anual pentru lucrări din domeniul științei publicate în anul 2023.

Propunerile pentru premiere se pot face atât de juriul desemnat de Asociație, cât și individual, de către toți cei interesați să participe la competiție. Lucrările se trimit în format PDF sau tipărit pe adresa Asociației.

Comitetul Director al Asociației Societatea Leibniz din România

Persoană de contact: Conf. univ. Adrian Niță

Telefon: 0754 244 249

 

Expoziții permanente

 

Atelier de artist | Margareta Sterian

Muzeul Național al Literaturii Române, Calea Griviței 64-66

Vă invităm să vizitați spațiul expozițional Atelier de artist – Margareta Sterian, deschis la sediul MNLR din Calea Griviței 64-66. Amenajat la etajul al doilea al clădirii, spațiul intim – recreat prin obiecte de mobilier, obiecte personale și lucrări de pictură, grafică, ceramică, frescă și panouri textile  redă universul creator și existențial al artistei, exemplificând interesul său pentru multiplele forme de exprimare artistică. Toate obiectele expuse în acest spațiu au fost donate Muzeului Național al Literaturii Române de către pictorul și criticul de artă Mircea Barzuca, discipolul și moștenitorul testamentar, omul datorită căruia opera și personalitatea Margaretei Sterian vor fi cunoscute de generațiile viitoare.

 

Expoziții temporare

 

Expoziția Remember Zaharia Stancu

Muzeul Național al Literaturii Române, Sala „Al. Condeescu”, Calea Griviței 64-66

20 noiembrie – 21 decembrie 2024

La 5 decembrie 2024 se împlinește o jumătate de veac de la dispariția scriitorului Zaharia Stancu (1902-1974), nume important al literaturii și gazetăriei române interbelice și postbelice.

Cu acest prilej, Muzeul Național al Literaturii Române vă invită să vizitați expoziția Remember Zaharia Stancu (1902-1974), adresată atât specialiștilor din domeniul filologic, cât și publicului larg. Vizitatorii vor putea redescoperi/descoperi, pe baza documentelor din Patrimoniul M.N.L.R. – manuscrise, corespondență, iconografie –, dar și a altor surse (o arhivă privată, colecții de periodice), multiplele fațete ale creației lui Zaharia Stancu – poet, prozator, gazetar, traducător –, precum și ale activității sale administrative, de președinte al Uniunii Scriitorilor și de director al Teatrului Național din București (în două mandate). Nu vor fi eludate aspectele politice ale unei biografii străbătute și de lumini, și de umbre.

Expoziția poate fi vizitată până în 21 decembrie 2024, de marți până sâmbătă, în intervalul orar 10.00 – 18.00.

__________

Expoziția În prag de sărbători Rețete și meniuri cu semnături de scriitori

Muzeul Național al Literaturii Române, Calea Griviței 64-66

22 noiembrie – 31 decembrie 2024

Muzeul Național al Literaturii Române vă invită să vizitați expoziția intitulată În prag de sărbători – rețete și meniuri cu semnături de scriitori.

Sunt expuse manuscrise cu rețete gastronomice, meniuri ale unor restaurante purtând semnăturile si unele notițe literare ale scriitorilor care le frecventau, imagini ale acestora și meniuri umoristice însoțite de expresive caricaturi.

Expoziția poate fi vizitată până în 21 decembrie 2024, de marți până sâmbătă, în intervalul orar 10.00 – 18.00.

__________

Expoziția de design Fragmente de Lumină

Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu 8

4 decembrie 2024 – 5 ianuarie 2025

 Muzeul Național al Literaturii Române organizează, în cadrul colecției permanente din strada Nicolae Crețulescu nr. 8, expoziția de design contemporan „Fragmente de Lumină”, a artistelor Ioana Budeș, Ecaterina Poca și Rodica Plopeanu.

Parte a unui amplu program de promovare a designului românesc contemporan, inițiat de MNLR în 2023, expoziția cuprinde piese din diferite perioade de creație ale celor trei artiste, inspirate de natură, literatură și psihologie. Alb imaculat ca albul hârtiei nescrise, culorile vii ce surprind vitalitatea florilor sălbatice și aurul ca un ecou al razelor soarelui – toate acestea vorbesc despre efemeritate, transformare și regenerare, fiecare piesă devenind un simbol al relației profunde dintre om și lumea din jur.

„Literatura ne-a inspirat să vedem porțelanul ca pe o poveste nerostită, fragil, dar durabil, purtând o istorie adâncă, asemenea unei amintiri. Psihologia a adus perspectiva interioară –fragilitatea nu este o slăbiciune, ci o reflectare a profunzimii emoționale și a capacității

de a te conecta cu ceilalți.

Natura ne oferă echilibrul perfect între delicatețe și forță. Piesele noastre păstrează acest echilibru, combinând detalii fragile cu simboluri puternice și culori vibrante – un fragment de

lumină și vitalitate pe care să îl porți mereu.

Fiecare piesă este mai mult decât un accesoriu; este o formă de artă purtabilă, o invitație la introspecție, o poezie vizuală care transformă detaliile simple în declarații pline de semnificație și viață.”