14 aprilie 2022 — Expoziții

Artiști ai cuvintelor și necuvântătoarele lor | expoziție MNLR în Plaza România

Bulevardul Timișoara 26

18 – 30 aprilie 2022

Muzeul Național al Literaturii Române, în parteneriat cu Plaza România, Centrul pentru Tineret al Municipiului București, ASPA și Red Panda, vă invită să vizitați expoziția dedicată animalelor de companie ale scriitorilor români.

Expoziția cuprinde texte ale scriitoarelor Alina Pavelescu, Alina Purcaru, Livia Ștefan și Lidia Vianu, precum și texte ale muzeografilor și o selecție de fotografii din arhiva MNLR, care surprind imagini ale scriitorilor români în diferite etape ale vieții lor alături de familii și prieteni.
Numele animalelor de companie este deseori inspirat de numele personajelor sau chiar ale autorilor preferați, de numele rudelor sau ale unor personaje mitologice. Îi veți descoperi pe Satyr, Bob, Contele Tărâță, pe Pușkin și Marty, pe Băselu, dar și pe Bumble-Bea, căreia Lidia Vianu i-a dedicat un jurnal liric.

Una dintre mizele organizării acestui proiect este aceea de a încuraja publicul vizitator să adopte animalele care așteaptă un cămin, îngrijire și afecțiune. Expoziția va putea fi vizitată zilnic, de luni până duminică, în intervalul 10.00 – 22.00, până în data de 30 aprilie 2022, la sediul Plaza România, din Bulevardul Timișoara 26.

„Stă în puterea fiecăruia dintre noi să schimbe în bine lumea în care trăim – prin respect, toleranță și compasiune atât pentru specia umană, cât și pentru cele non-umane” este motto-ul Asociației Red Panda, iar în contextul actual, asociația este foarte implicată în ajutorarea animalelor afectate de războiul din Ucraina, atât animalele cu stăpân, refugiate în România alături de familiile lor, cât și cele rămase în Ucraina. Asociația Red Panda furnizează în România cazare, hrană, servicii medicale și logistice pentru animalele refugiate, și trimite în Ucraina transporturi de hrană și accesorii esențiale pentru supraviețuirea animalelor fără stăpân și a celor cu stăpân din zone afectate de război.

ASPA gestionează trei centre de adopții pentru câinii fără stăpân: ASPA Pallady, ASPA Bragadiru și ASPA Mihăilești. În prezent, în cele trei centre ASPA sunt aproximativ 1200 de câini. ASPA organizează în fiecare sâmbătă târguri de adopții, iar pe pagina de Facebook veți găsi povești ale cățeilor care așteaptă să fie adoptați, printre care Alma, Fulg, Rambo, Kara, Farco, Lola sau Rufus. În viziunea ASPA, locul animalelor nu este nici pe străzi și nici în centrele de adopție (adăpostul nu e ACASĂ), ci în cadrul unei familii, bucurându-se de respectul cuvenit unui membru al familiei.

 

Echipa de proiect:

Redactor: Olimpia Novicov

Patrimoniu și Programe: Eugenia Oprescu, Andra Ispas, Diana Iancu-Albu, Mihaela Stanciu, Anni Udrea, Radu Băieșu

Grafică: Antoanella Bănciulescu

Multimedia: Alex Ursu

Coordonator proiect: Gabriela Toma (tel. 0736.598.451 – WhatsApp, programe@mnlr.ro)

Vă așteptăm cu drag!