Glisează meniul stânga/dreapta
25 august 2018 — Evenimente
Reluăm atelierele de educație muzeală la care îi invităm pe cei mici alături de părinții lor pentru a descoperi ce înseamnă o colecție și cum ne putem crea propriile colecții.
Pe parcursul celor două întâlniri vom parcurge împreună ideea de colecție personală, care mai apoi devine publică, învățăm ce anume definește termenul de patrimoniu material și cunoaștem artiști care lucrează cu noțiunea de colecție și cu cea de muzeu. Totul, bineînțeles, într-o manieră practică și distractivă, pentru copiii cu vârste de 6-11 ani.
Ședința 1 | Colecția, obiectele colecționabile și cabinetul de curiozități.
Întrebări cheie: Ce se poate colecționa? De ce colecționează oamenii? Ce colecționau George și Agatha Bacovia?
Vom viziona și analiza colecții ce conțin de la timbre la cărți poștale, șervețele, vase de porțelan, bilete de muzeu, vase de cositor, sticle de parfum, țesături, obiecte recuperate dintr-un râu, la tablouri și obiecte de artă istorice sau contemporane.
Tehnică/atelier practic: Ne gândim la ce ne-ar plăcea să colecționăm și desenăm acele obiecte în diferite variante. Prezentăm rezultatele grupului și ne gândim unde am putea prezenta propria colecție.
Ședința 2 | Patrimoniul material și Muzeul
Întrebări cheie: De ce avem muzee? Cine are grijă de ele și la ce ne folosesc? Ce este acela un muzeograf, dar un curator? Care sunt cele mai cunoscute muzee ale lumii? Ce tipuri de muzee există? Ce înseamnă patrimoniu material și în ce scop există acesta? Ce muzee cunoaștem la noi în oraș și ce muzee ne-am dori să avem în plus?
Tehnică/atelier practic: Ne alegem un muzeu imaginar și ne gândim ce patrimoniu ar conține, apoi îi construim o fișă despre loc, colecție, program de vizitare ș.a.m.d.
Atelier dedicat copiilor cu vârste de 6-11 ani și părinților lor. Înscrierea la atelier se face la adresa casememoriale@gmail.com
______________
Programul desfășurării atelierelor din cadrul Modulului IV:
– Casa Memorială „George și Agatha Bacovia” (Str. George Bacovia 63), ședința 1, miercuri, 29 august 2018, ora 10.00;
– Casa Memorială „George și Agatha Bacovia” (Str. George Bacovia 63), ședința 2, miercuri, 5 septembrie 2018, ora 10.00.
– Înscrierea la atelier se face exclusiv la adresa de e-mail: casememoriale@gmail.com, în limita locurilor disponibile (max. 15 participanți/ședință atelier);
– Taxa de participare constă în achitarea biletului de atelier de 5 lei/copil și a biletului de vizitare a casei de 2 lei/ copil.
________________
Atelierele organizate de MNLR și Artcrowd la Casele Memoriale ale MNLR vor fi organizate pe parcursul a 12 module lunare și vor porni de la o temă generală anunțată la începutul fiecărui modul, urmând a fi inspirate de câte un obiect de patrimoniu din toate cele patru case memoriale, precum și de informații despre viețile celor patru scriitori ale căror case le vom descoperi împreună (Tudor Arghezi, George Bacovia, Ion Minulescu, Liviu Rebreanu). Ele se vor adresa publicului între 3-18 ani, fiecare atelier urmând a fi personalizat în funcție de vârstă, și vor conține exerciții și sub-teme adaptate vârstelor participanților.
Scopul atelierelor este de a dezvolta gândirea critică – prin observarea, analizarea și compararea obiectelor și imaginilor, gândirea creativă (prin găsirea unor soluții variate pentru o temă dată) și abilitatea de a lucra în echipă, prin intermediul exercițiilor de colaborare. Contribuim astfel la formarea publicului tânăr și la descoperirea și promovarea patrimoniului cultural al Caselor Memoriale ale MNLR, oferind acces la educație non-formală și la cunoașterea alternativă a istoriei literaturii și artelor.