Glisează meniul stânga/dreapta
3 octombrie 2018 — Evenimente
La început de toamnă vă așteptăm să vă înscrieți alături de copiii dumneavoastră, cu vârsta cuprinsă între 6-11 ani, la Atelierul Portretul – reprezentare și autoreprezentare, realizat în colaborare cu Asociația ArtCrowd, la un nou modul de 3 ședințe.
Ședința 1, sâmbătă, 6 octombrie 2018, ora 11.00
Atelier teoretic și practic cu exemple din istoria artelor și bazat pe patrimoniul casei
Ne inspiră: Portretele părinților poetului
Întrebări cheie: Ce este un portret și care poate fi scopul său?
Ce ne spun portretele realizate la diferite vârste? Ce tehnici se pot folosi pentru a realiza un portret?
Atelier practic/tehnică: Portret în desen și colaj (Portretul colegului/colegei de atelier la o altă vârstă)
Vizionăm colaje de Pablo Picasso, portrete de Man Ray, Chuck Close, Rineke Dijkstra etc.
Ședința 2, sâmbătă, 13 octombrie 2018, ora 11.00
Ne inspiră: Dublul portret al soților Bacovia în basorelief
Întrebări cheie: Cum se face un portret din profil? Cum ar arăta un portret al colegului/colegei, din profil și ca un personaj important? Ca rege/regină sau poet/poetă? Rockstar/președinte?
Atelier practic/tehnică: Desen în mișcare, crochiuri observaționale, lucru cu marker și carioci pe materiale neconvenționale.
Vizionăm monede romane/grecești, basoreliefuri renascentiste, portrete din profil din lumea muzicii pop.
Ședința 3, sâmbătă, 20 octombrie 2018, ora 11.00
Ne inspiră: Portretele și Autoportretele poetului în creion
Întrebări cheie: Cum lucrăm cu simboluri într-un portret? Cum reprezentăm vizual aspecte din viața noastră interioară? Ce am vrea să facem cunoscut altora și ce nu?
Atelier practic/tehnică: Autoportret în tehnica picturii în acrilic/acuarelă.
Vizionăm alte portrete și autoportrete suprarealiste și împrumutăm simboluri și obiecte utile. Exemple din Victor Brauner, Rose Selavy/ Marcel Duchamp, Frida Kahlo, Rene Magritte etc.
Taxa de participare constă în achitarea biletului de atelier de 5 lei/ persoană și a biletului de vizitare a casei de 2 lei/copil și 4 lei/adult.
– Înscrierea la atelier se face exclusiv la adresa de e-mail: casememoriale@gmail.com, în limita locurilor disponibile (max. 15 participanți/ședință atelier);
________________
Atelierele organizate de MNLR și Artcrowd la Casele Memoriale ale MNLR vor fi organizate pe parcursul a 12 module lunare și vor porni de la o temă generală anunțată la începutul fiecărui modul, urmând a fi inspirate de câte un obiect de patrimoniu din toate cele patru case memoriale, precum și de informații despre viețile celor patru scriitori ale căror case le vom descoperi împreună (Tudor Arghezi, George Bacovia, Ion Minulescu, Liviu Rebreanu). Ele se vor adresa publicului între 3-18 ani, fiecare atelier urmând a fi personalizat în funcție de vârstă, și vor conține exerciții și sub-teme adaptate vârstelor participanților.
Scopul atelierelor este de a dezvolta gândirea critică – prin observarea, analizarea și compararea obiectelor și imaginilor, gândirea creativă (prin găsirea unor soluții variate pentru o temă dată) și abilitatea de a lucra în echipă, prin intermediul exercițiilor de colaborare. Contribuim astfel la formarea publicului tânăr și la descoperirea și promovarea patrimoniului cultural al Caselor Memoriale ale MNLR, oferind acces la educație non-formală și la cunoașterea alternativă a istoriei literaturii și artelor.