26 martie 2025 — Evenimente

Atelierul de creație Poezie în viață

Muzeul Național al Literaturii Române organizează sâmbătă, 29 martie 2025, între orele 14.00-18.00, la sediul său din strada Nicolae Crețulescu 8, în cadrul Atelierului de creație Poezie în viață, coordonat de Nina Vasile, o întâlnire cu scriitoarea Ioana Drăgan.

„Ioana Drăgan (n.1969, București) este scriitoare și jurnalistă, membră a Uniunii Scriitorilor din România. Întâmplarea a făcut să ne revedem după mulți ani, la un eveniment unde am putut remarca romanul său cel mai recent În căutarea nefericirii (Ed. TracusArte, 2023). Cum îmi doream de mult să invit și prozatori în Atelier, i-am propus să alegem o zi pentru această întrevedere a ei cu tineri care scriu poezie. Combinația poate fi surprinzătoare dar nu am nicio îndoială că un schimb de experiență este posibil și inspirator, atât pentru poeți cât și pentru invitați, de data asta, o prozatoare. Între timp am și citit romanul, astfel că pot să adaug faptul că l-am văzut potrivit pentru un film de familie, urmărit pentru starea de bine pe care o căutăm adesea, secvențele scenice având savoare, inteligență, umor și anecdotic, totuși, fără să lipsească substratul profund ce trimite către reflecție profundă. Ioana Drăgan este o scriitoare accesibilă, dar cu un tip de proză consistentă, robustă, tipică pentru cei care nu scriu poezie însă integrând inevitabil, poezia subversivă în natura existenței. Această poezie subtilă a vieții, ce transpare în radiografia prinsă fără forțare în roman, este și cea care mă interesează din perspectiva viziunii Atelierului de creație numit Poezie în viață. Iată că această viață a poeziei este și una a prozei și experimentul pe care ni l-am propus este acel tip de exercițiu în care se poate prinde zona „alchimică” a trecerii discursului prozaic (aici, de la „proză”) în poezie. Aceasta este și calitatea remarcabilă a romanului Ioanei Drăgan, vizibilă chiar din titlu, în ciuda ironiei, vizibilă ca atare la finalul lecturii În căutarea nefericirii.

Pentru cititorii care nu cunosc pe Ioana Drăgan, adaug și această prezentare: de formație literat (cu o facultate de Litere și un doctorat în filologie) are o bogată activitate jurnalistică: redactor al revistei Moftul Român (1991-1993), producător, realizator și moderator de programe/emisiuni culturale pe toate canalele la Televiziunea Română (1995-2012), corespondentă a Jurnalului cultural al TVR din Suedia și colaboratoarea permanentă a postului de radio Radio România Cultural (2006-2010). Prin excelență prozatoare, debutează în anii ʾ90 și publică proză scurtă, nuvele, romane, articole în numeroase reviste culturale. Atât pentru scrierile sale, cât și pentru activitatea de jurnalist cultural, a fost remarcată și premiată pentru: volumul „Vietăţi şi femei”, premiul Uniunii Scriitorilor din România pentru debut în proză (1998); pentru „Mafalda”, premiul Asociatiei Scriitorilor din Bucureşti pe anul 2009 pentru Proză; Distincţia culturală a Academiei Române, 2001, pentru prezenţa sa în viaţa intelectuală românească; Premiul A.P.T.R. 2013 pentru Talk Show cultural – seria „Anul Caragiale” – Televiziunea Română (2012). Premiul Special al Juriului, Filiala Proză București, a Uniunii Scriitorilor din România pentru volumul Gripa. O poveste de Crăciun (2023). Este prezentă ca autor în următoarele antologii: Chef cu femei urâte – Cele mai bune povestiri 1995-1996, Ed. Allfa, 1997; Iubiri subversive – Cele mai bune povestiri 1997, Ed. Allfa, 1998 – antologii de Dan-Silviu Boerescu ; Respiro. Antologie de proză scurtă 2000-2002, Ed. Dacia, 2003, Selectia textelor şi prefaţă de Mona Mamulea ; Antologia de proză scurtă Liternet, 2002, volumul 2, Editura Liternet; Cele patru dimensiuni ale feminităţii româneşti, Editura Neverland, 2010; Ochelarii de fum, Editura Cartex, 2011; Zgodbe iz Romunije, Sodobnost International, Ljubljana, 2011; Scriitorul și Lumea, Editura Școala Ardeleană, Cluj-Napoca, 2021, Antologie gândită de Irina Petraș” declară Nina Vasile, coordonatorul Atelierului de creație Poezie în viață.

Detalii: https://www.facebook.com/caleapoeziei