2 februarie 2024 — Evenimente

Atelierul de teorie critică

Continuăm seria Atelierului de teorie critică cu o întâlnire cu regizorul și teoreticianul David Schwartz, în data de 16 februarie 2024, începând cu ora 18.00, la sediul MNLR din strada Nicolae Crețulescu 8, care ne va citi din opera lui Nicolai Evreinov, Teatrul în viață (Editura UNATC, traducere de Nicolae Mandea). Vom discuta despre teatralitate și convenții în arta spectacolului, plecând și de la observația lui Evreinov că „teatrul este poate destinat să joace rolul chihlimbarului în revelarea noilor secrete ale naturii.”

Intenția atelierului este de a oferi unui public larg o lectură nouă și performativă a unor texte clasice de teorie politică și estetică. De aceea, lecturile se desfășoară după două reguli de bază. Prima este că teoreticianul invitat, deși e un specialist recunoscut, nu este un expert în textul citit. De aceea, invitatul/invitata va citi pentru a învăța împreună cu noi, la fața locului, și va pune în mișcare o procedură de asociere liberă, pentru a ne spune ce îi vine în minte cu privire la text. A doua regulă este că lectura unui pasaj va fi urmată de o perioadă în care publicul este întrebat ce vrea să discute cu privire la ce a auzit. După ce publicul se pronunță, sau nu, textul va fi reluat cu o vigoare susținută, lectura fiind deja modificată fie de intervențiile, fie de tăcerea celor prezenți.

Textele de teorie critică nu au fost supuse în mod obișnuit la acest tratament performativ, iar intenția noastră este de le obliga să răspundă situației noastre prezente. Am citit din Mark Fisher, Walter Benjamin, Fred Jameson, Laura Mulvey, Gilles Deleuze și Felix Guattari, Peter Sloterdijk. Muzeul Național de Literatură Română ne pune la dispoziție cu generozitate un spațiu de discuție pentru întâlnirile noastre începând din luna noiembrie 2023.