11 aprilie 2018 — Evenimente

Audiție radiofonică | „Aniversarea” de Olga Delia Mateescu

Muzeul Național al Literaturii Române și Teatrul Național Radiofonic vă invită la audiția cu public în avanpremieră a spectacolului Aniversarea de Olga Delia Mateescu, care va avea loc joi, 12 aprilie, de la ora 17.00, la sediul din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8 (în spatele Bisericii Albe situate pe Calea Victoriei).

Adaptarea radiofonică și regia artistică a producției e semnată de Cezarina Udrescu.
În distribuție: Olga Delia Mateescu, Constantin Cojocaru, Mircea Constantinescu, Mihai Niculescu, Silviu Biriș, Costas Mincu, Anca-Elena Munteanu, Ciprian Cojenel. Regia de montaj : Radu Verdeș, Mirela Anton, Bogdan Golovei, Monica Wilhelm, Dana Lupu, Robert Vasiliță.
Regia de studio: Milica Creiniceanu.
Regia muzicală: Patricia Prundea.
Regia tehnică: Mădălin Cristescu.
Redactor: Oana Cristea Grigorescu.
Regia artistică: Cezarina Udrescu

Premiera radiofonică a spectacolului Aniversarea va fi difuzată marți, 17 aprilie 2018, ora 20.00 la Radio România Cultural.

Apreciată actriță de teatru și film, Olga Delia MATEESCU este autoarea piesei Aniversarea (2009), o monodramă pentru o actriță în jurul căreia gravitează câteva personaje absente – familia, prietenii, apropiații – pe care îi așteaptă la petrecerea de ziua ei. Pregătirea mesei festive e bruiată de numeroasele telefoane care amână sau scuză întârzierea invitaților. Astfel, la capătul serii petrecute de una singură, personajul Otilia Nemțeanu, fostă celebritate a sportului național, ne oferă o privire sceptică asupra vieții de familie, a superficialității relațiilor sociale, a solitudinii înțelese ca singura certitudine a maturității târzii. Piesa e o comedie amară presărată cu observații critice la adresa societății românești, aplicate vieții bucureștene și neajunsurilor marelui oraș. Olga Delia Mateescu este doctor în Istoria Teatrului (1999), societară de onoare a Teatrului Național I.L. Caragiale, membră a Uniunii Scriitorilor din România și a UNITER. Dublu licențiată, cu o diplomă de filolog în limbi romanice și clasice a Universității București, Olga Delia Mateescu se dedică cu consecvență dramaturgiei după 1990, când scrie și publică teatru în volume de autor sau în antologii colective la edituri importante cum e editura Cartea Românească, Astra, Unitext sau în antologia Asociației Scriitorilor București 2002. Câștigă Premiul UNITER pentru cea mai bună piesă a anului 1996, cu Capricii, piesă publicată în 1997 la Editura Unitext. Vasta sa experiență de peste 30 de ani pe scena Naționalului bucureștean e fructificată în proza scrută și piesele sale de teatru, scrise cu un real simț al dialogului, cu umor și un vitalitate.

Intrarea e liberă, în limita locurilor disponibile.