15 iunie 2022 — Audiții

Audiţie Teatrul Naţional Radiofonic | „Biserica dintr-un lemn”, de Dumitru Radu Popescu

Muzeul Naţional al Literaturii Române găzduiește miercuri, 22 iunie 2022, de la ora 15.00, la sediul din Strada Nicolae Creţulescu nr. 8 (în spatele Bisericii Albe), audiţia cu public a premierei absolute a Teatrului Naţional Radiofonic „Biserica dintr-un lemn”, de Dumitru Radu Popescu (partea I și partea a II-a).

Spectacolul „Biserica dintr-un lemn”, de Dumitru Radu Popescu, se va difuza, în premieră radiofonică, la Radio România Actualități: miercuri, 22 iunie, ora 23.05 (partea I) și joi, 23 iunie, ora 23.05 (partea a II-a). Adaptarea radiofonică: Attila Vizauer. Interpretează Sergiu Cioiu. Regia tehnică și muzicală: Mihnea Chelaru. Muzică originală: Andrei Miricescu. Redactor: Domnica Ţundrea. Regia artistică: Mihnea Chelaru și Attila Vizauer.

Spectacolul „Biserica dintr-un lemn”, de Dumitru Radu Popescu, evocă personalitatea şi martiriul domnitorului Constantin Brȃncoveanu, figură extraordinară a istoriei naționale, importantă personalitate politică, religioasă și culturală a României. Tragismul destinului lui Brâncoveanu, gândurile care-l frământă în ultimele sale zile de viață pământeană, în închisoarea din Constantinopol, își află un echivalent sonor atent gândit și minuțios elaborat. Avem de-a face cu o adâncă explorare a durerii ce ne determină să simțim din plin nedreptatea și tragismul vieții domnitorului și, în același timp, omului Constantin Brâncoveanu, soț și tată, un gânditor prin excelență, un spirit care nu-și pierde luciditatea nici în cele mai dificile momente, un personaj complex, alcătuit, în viziunea dramaturgului Dumitru Radu Popescu și în interpretarea de mare forță a lui Sergiu Cioiu, din iluminări, iubire, revoltă, acceptare creștină și o adâncă, emoționantă umanitate.

„Spectacolul reprezintă, fără îndoială, o adevărată bijuterie radiofonică, un amalgam sonor atât de puternic și de tulburător, încât, ascultându-l, ai vrea parcă să nu se încheie. Ideile subtile și abordarea personajului sunt susținute auditiv de muzica originală a lui Andrei Miricescu, o compoziție sensibilă și expresivă, ce intră în permanent dialog cu partitura actorului. Armonia spectacolului ține și de o muzicalitate a întregului, evidentă în rostire, în ritm, în felul cum evoluează rafinata țesătură de motive sonore. Sergiu Cioiu câștigă, prin acest spectacol, un pariu artistic extrem de dificil, acela al întâlnirii cu un monolog dramatic și, din acest punct de vedere, se dovedește benefică și inspirată adaptarea radiofonică semnată de Attila Vizauer, care concentrează, cu știința dozării, confesiunea personajului. Sub îndrumarea a doi regizori artistici – Mihnea Chelaru și Attila Viazuer –, Sergiu Cioiu valorifică din plin virtuțile sale, recunoscute în plan național și internațional, de admirabil actor, cantautor și recitator de poezie; prin vocea sa cu multiple nuanțe și inflexiuni, prin talentul său puternic, convingător, dirijat precis și inspirat de către cei doi regizori, reușește să parcurgă o gamă variată de stări și de experiențe, conferind operei dramatice a lui Dumitru Radu Popescu, căldură, profunzime, emoție. Vocea sa amplă, de largă întindere, nuanțele interpretării și totodată acuratețea relatării creează un efect emoționant și înălțător. Un film sonor însoțește în permanență martiriul domnitorului, jertfa creștină, durerea tatălui de a nu-și putea apăra fiii, care vor fi uciși sub ochii săi, rând pe rând, viziunile și dialogurile cu cei plecați, dar și cu divinitatea, fiind acompaniate de sonorități sugestive, ecouri, reverberații (regia tehnică și muzicală: Mihnea Chelaru). Drumul sfântului voievod martir Constantin Brâncoveanu devine, în spectacolul radiofonic, o meditație asupra vieții și a morții, a istoriei, a politicii, a trădărilor și, fără îndoială, un veritabil, dureros act de cunoaștere”, notează Domnica Țundrea.

Parteneri media: Radio România Cultural, Observator Cultural, Contemporanul, AgentiadeCarte.ro, Zile și Nopți, publicația on-line IQool, Agerpres, Radio Trinitas, Modernism, Ordinea Zilei, Revista de cultură Familia, OPT motive.

Vă așteptăm cu drag!