7 aprilie 2020 — Reprezentații

Best of FIPB 2018 | „Mămăliga”, performance Matei Vișniec și Bonnie Tchien

În  2018, în cadrul Festivalului Internațional de Poezie București, în grădina Muzeului Național al Literaturii Române, doi artiști – scriitorul Matei Vișniec și  actrița Bonnie Tchien, originară din Taiwan –, ambii trăind de multă vreme în Franța, ne invitau, la o adevărată ceremonie în jurul mămăligii, în încercarea de a crea – așa cum ne mărturiseau – punți între cuvinte, gesturi și oameni.

„Mămăliga este un ecou al unui mister pe care numai mama îl cunoaște. Sau prima lecție de alchimie, sau…” – vă lăsăm să descoperiți ce alte definiții, explicații ori perorații comice ne oferă Matei Vișniec pe temă dată.

Perfomance-ul „Mămăliga” este disponibil pe canalul nostru de YouTube:

https://www.youtube.com/watch?v=30h9hRtbv-U&feature=youtu.be

Matei Vișniec (n. 1956, Rădăuţi) este poet, dramaturg, romancier, jurnalist. A debutat cu poezie în revista „Luceafărul”, în 1972. Mai târziu, stabilit la Bucureşti, unde a făcut studii de filozofie, s-a numărat printre fondatorii Cenaclului de Luni, condus de criticul Nicolae Manolescu. A debutat în volum în 1980, la editura Albatros, cu o culegere intitulată „La noapte va ninge”. Matei Vişniec este autorul a cinci volume de poezie, şase romane şi peste 50 de piese de teatru. Din 1987 trăieşte în Franţa, unde lucrează ca jurnalist la Radio France Internationale. După căderea comunismului, în 1989, și-a derulat activitatea între Franţa şi România, între două culturi şi două limbi, între Vest şi Est. Piesele sale sunt traduse în peste 30 de limbi şi s-au aflat pe afiş în tot atâtea ţări. Numeroase premii i-au răsplătit activitatea, începând cu Premiul pentru Poezie acordat de Uniunea Scriitorilor din România în 1984 pentru volumul „Înţeleptul la ora de ceai”. A mai obţinut Premiul Academiei Române şi Premiul UNITER  pentru întreaga activitate. În Franţa i s-a decernat Premiul presei la Festivalul Internaţional de Teatru de la Avignon, Premiul european al Societăţii Autorilor şi Compozitorilor Dramatici (SACD), precum şi Premiul de literatură europeană „Jean Monnet”.

Bonnie Tchien Hwen-Ying (n. Taipei, Taiwan) este artistă și performer. Trăiește și lucrează în Franța, iar spectacolele sale reflectă această dualitate culturală. Bonnie a fost influențată de Tai Chi, artele marțiale și dansurile tradiționale chineze, pe care le reinterpretează în cheie contemporană. Această dualitate conferă relevanță artei sale: costumele sunt reconcepute, machiajul este reinterpretat, iar accesoriile sunt puse în lumină. Bonnie creează eleganță și redefinește personaje. Arta ei pendulează între meditație și introspecție, încercând să exprime absența timpului și vidul spațial. Printr-o supremă stare meditativă, ne face prizonierii visului său. Subminând „Golden Lotus”, sfidează instabilitatea de la înălțimea pantofilor cu toc pe care îi poartă, impunând o stare de echilibru Yin și Yang.