27 martie 2020 — Dezbateri culturale

Best of FIPB 2018 | „Romanul și provocările realității de astăzi”, Virgil Tănase în dialog cu Cosmin Ciotloș

Continuăm seria dialogurilor pe tema Romanul și provocările realității de astăzi, cu Virgil Tănase.

Autor și regizor de teatru, distins, în Franța, cu titlul de Ofițer al Artelor și Literelor și cu Premiul de literatură al Uniunii latine iar, în România, cu Premiul pentru dramaturgie al Academiei Române, Premiul ,,Șerban Cioculescu” al Muzeului Național al Literaturii Române, premiul de proză al revistei ,,Convorbiri literare” și premiul APLER, secțiunea Cartea anului 2015. După studii de litere la Universitatea din București și de regie de teatru la IATC, își susține doctoratul la École de Hautes Etudes de la Paris, cu o teză despre semiologia regiei de teatru.

Opus fățiș autorităților statului totalitar român, i se cere să părăsească țara. În 1977 se stabilește la Paris, unde publică numeroase romane la editurile Gallimard, Flammarion, Hachette și Ramsey/de Cortanze, dintre care cităm ,,Apocalypse d’un adolescent de bonne famille”, ,,L’amour, I’amour roman sentimental”, ,,lls refleurissent les pommiers sauvages”, ,,La vie mystérieuse et terrifiante d’un tueur anonyme”, ,,Zoïa”, ,,Le bal sur la goélette du pirate aveugle” și ,,Le bal autour du diamant magique”. Predă arta teatrală în diferite școli de teatru și Istoria artelor și spectacolului la Institutul internațional de imagine și sunet. A pus în scenă aproximativ 30 de spectacole în Franța și România și a adaptat pentru scenă texte diverse, de la ,,Crimă și pedeapsă” de Dostoievski la ,,Povestirile deșucheate” de Balzac și de la  ,,În căutarea timpului pierdut” de Proust (jucat seară de seară timp de 18 luni, la Paris) la ,,Micul Prinț” de Saint-Exupéry. În ultimii ani a publicat la editura Gallimard biografiile unor personalități de seamă: Cehov, Dostoievski, Camus, Saint-Exupéry și Sfântul Francisc.

Interzis în România până la Revoluția din 1989, i s-au publicat în țară romanele ,,Evenția Mihăescu”, ,,Apocalipsa unui adolescent de familie”, ,,Zoia”, ,,Au înflorit iar vișinii și merii”, ,,Viața misterioasă și terifiantă a unui ucigaș omonim”, ,,Moartea care vine, pleacă și iar vine” și ,,Balurile”, un ciclu de trei romane pentru copii și tineret. Au apărut de asemenea ,,Cehov, Camus”, o culegere de piese de teatru, alta de texte critice.

Dialogul dintre Virgil Tănase și Cosmin Ciotloș poate fi urmărit pe contul nostru de YouTube https://www.youtube.com/watch?v=Ud9OvFfm24E&feature=youtu.be