16 aprilie 2020 — Seri de poezie și muzică

Best of FIPB 2019 | Ko Un, în lectură publică

Unul dintre invitații speciali ai Festivalului Internațional de Poezie București 2019 a fost și poetul Ko Un, considerat o adevărată „legendă vie”, în Coreea, țara de origine, un poet despre care Allen Ginsberg spunea: „Ko Un este un poet magnific, o combinaţie între cunoașterea budistă, înflăcărarea eliberării politice şi știința naturii”.

Vă invităm să îl ascultați pe Ko Un într-un fragment extras din lectura de poezie care a avut loc în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”.

https://www.youtube.com/watch?v=3xDRKRMapNE&feature=youtu.be

Datorită sensibilității sale ascuțite, a unei nemaipomenite intuiții, a amplorii și adâncimii imaginației sale, precum și ingeniozității limbajului și maturității percepției sale asupra istoriei și existenței umane, Ko Un este recunoscut drept cel mai mare poet contemporan al Coreei, impresionând printr-o operă literară ce cuprinde peste 157 de volume, dintre care mai mult de jumătate sunt cărţi de poezie.

Cele mai recente volume – „Poeme fără titlu”, conținând 607 poezii și 1013 pagini, „Invocarea morților”, „Într-o zi”, cu 277 de poeme scurte, intuitive, publicate la începutul anului 2018 – demonstrează încă o dată uluitoarea profunzime și deschidere a poeziei sale. În scrierile sale a manifestat dintotdeauna diversitate stilistică: scrie epigrame, poeme concise, lungi poeme epice și retorice; pastorale și chiar o specie lirică creată de el însuși.

Ko Un a fost președintele Asociației Scriitorilor pentru Literatura Națională și profesor rezident la Universitatea Națională din Seul, Universitatea Kyong-gi și Universitatea Dankook. A fost distins de trei ori cu titlul onorific de doctor. A fost de asemenea invitat ca cercetător la Yenching Institute – Universitatea Harvard și la Universitatea din California, Berkeley.

Este membru onorific al Universității Ca’ Foscari din Veneția și bursier al Academiei Ambrosiana din Milano. A primit peste 30 de premii literare de prestigiu, printre care: Ordinul pentru Literatură Bjørnson (Norvegia), Premiul Griffin pentru întreaga operă (Canada), distincția „Cununa de aur” a Serilor de poezie de la Struga (Macedonia de Nord), Premiul pentru poezie „Noua epocă de aur” (Mexic). Scrierile sale au fost traduse în peste 30 de limbi și a participat ca invitat, la peste 100 de festivaluri și conferințe internaționale.

În lectură, alături de Ko Un au mai participat Matei Vișniec (Franța/România), Usha Akella (India), Ruxandra Cesereanu (România), Eiléan Ní Chuilleanáin (Irlanda), Jean-Marc Desgent (Canada), Federico Díaz-Granados (Columbia), Teodor Dună (România), Elena Fanailova (Rusia), Dinu Flămând (România), Florin Iaru (România), Aksinia Mihaylova (Bulgaria), Călin-Andrei Mihăilescu (Canada/România), Karin Peschka (Austria), Arcadie Suceveanu (Republica Moldova), Jaromír Typlt (Cehia).

Evenimentul a fost moderat de poeții Dinu Flămând și Cosmin Perța, iar intervențiile muzicale au fost asigurate de îndrăgitul violoncelist Adrian Naidin.

Lectura poate fi urmărită integral, pe contul nostru de YouTube:

https://www.youtube.com/watch?v=rnUrk3tAV5U&feature=youtu.be