26 martie 2020 — Evenimente

Best of MNLR | „Amintiri din prezent”, Eusebiu Ștefănescu despre Nichita Stănescu

Spre deosebire de alți poeți, melancolici și singuratici, Nichita era mereu înconjurat de prieteni. În apartamentul din Piața Amzei era o veșnică perindare de scriitori, folkiști, artiști plastici și fel de fel de admiratori veniți din provincie sau chiar străinătate. Printre prietenii lui Nichita se numărau și mulți actori. Eusebiu Ștefănescu era și el unul dintre apropiații poetului, iar în următorul episod din Amintiri din prezent, poetul și actorul Eusebiu Ștefănescu ne povestește, cu un farmec desăvârșit, o întâmplare cu și despre Nichita și mai ales despre iubirea pe care i-o purta acesta lui Eminescu. Episodul poate fi vizonat pe canalul nostru de YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=4pLfB6omm3A&feature=youtu.be

Eusebiu Ștefănescu (3 mai 1944 – 15 martie 2015) a fost actor al Teatrului din Ploiești timp de 16 ani, apoi la Teatrul Mic și la Teatrul Național București. A jucat în filmele „Colierul de turcoaze”, „Ringul, „Figuranții”, „Liceenii Rock’n Roll” și și-a împrumutat vocea în multe filme de animație. A absolvit Institutul de Artă Cinematografică și Film din București în 1967, a fost prefoser universitar la Facultatea de Arte din cadrul Universității Hyperion. Pe scena Teatrului Național București a jucat ăntr-o serie de spectacole precum „Numele Trandafirului” de Umberto Eco, „Moartea unui comis voiajor” de Artur Miller, „Și mai potoliți-l pe Eminescu” de Cristian Tiberiu Popescu, „Tărâmul celălalt” de Dusan Kovacevic.

Actorul a jucat și în filme cunoscute „Departe de Tipperary”, „Ana”, „Falansterul”, „Întoarcerea lui Vodă Lăpușneanu”, „Dragostea mea călătoare”, „Destinația Mahmudia”, „Colierul de turcoze”, „Noi, cei din linia întâi”, „Pădurea de fagi”, „Figuranții”, „Maria și marea”, „Vinovatul”, „Telefonul”, „Trahir”, „Meurtres sous hypnose”, „Merge și așa”, „Despre morți numai de bine”, „Păcală se întoarce”, „Duminica pierzi sau câștigi”.

În 2013 a fost premiat de Uniunea Cineaștilor din România pentru prestigioasa activitate în domeniul filmului, teatrului și învățământului universitar.

Eusebiu Ștefănescu a publicat și volumele Retorica limbajului scenic – Magul captiv, Magister vitae sau magia oralității, Arhiva clipei – Din culisele scenei, Glasul sângelui și Preschimbarea la față.

Foto: Eusebiu Ștefănescu, arhiva MNLR